Boeken

Duurzaam lezen: hoe doe ik dat?

Zoals jullie vorig jaar konden lezen ben ik meer bezig met duurzaamheid. Dat komt terug in mijn keuzes voor boodschappen, speelgoed voor de kinderen maar ook lezen. Want wat zijn duurzame manieren van lezen? En welke vind ik het fijnste?

‘Vroeger’ hadden we een huis vol boeken. Echt, overal lagen en stonden boeken. En dat zag er net zo rommelig uit als het klinkt. Toen we naar onze nieuwe woning verhuisden, deze zomer alweer 3 jaar geleden, maakte ik al een flinke opruimslag. Maar ook de afgelopen maanden heb ik me daar flink mee bezig gehouden. De boekenkast verdween naar boven, en daarmee verdwenen veel boeken uit ons huis. Naar de kringloop, hoofdzakelijk. Het resultaat? Een opgeruimder, netter huis met boeken die echt waarde voor me hebben.

Maar een beetje boeknerd, en dat zal ik altijd blijven, blijft hongerig naar nieuwe boeken. Hoe doe je dat op een duurzame manier? Ik deel mijn ideeën hierover met jullie. Lezen jullie mee?

  1. De bibliotheek: ik ben dol, maar dan ook echt stapeldol, op de bibliotheek. We komen er geregeld, en niet alleen voor mezelf: ik haal juist heel veel fijne boekjes voor Mason én Evi bij de bieb. Die komen bij ons logeren, legde ik Mason laatst uit. Op die manier is het voor hem te behappen dat de boekjes niet voor altijd bij ons blijven. Door te kiezen voor de bibliotheek kies je ervoor dat boeken in roulatie blijven in plaats van 1x gebruikt te worden. Dit scheelt in drukkosten en de gevolgen voor het milieu daarvan. Ja, een bibliotheekboek heeft wel een plasticje om het boek heen, maar zonder deze extra bescherming zou het boek sneller beschadigd raken en uit roulatie moeten worden gehaald. Op deze manier kunnen de boeken zelf in ieder geval duurzamer worden ingezet.
  2. De kringloop: ik heb de laatste tijd vooral heel veel boeken gedoneerd aan de kringloop, maar ik shop er soms ook nog wel ‘nieuwe’ boeken. Hoe fijn is het dat je een boek nieuw leven in kunt blazen? Of dat je zelf een boek kunt weggeven en iemand anders er weer blij mee kunt maken? Niet elke kringloopwinkel heeft even goede kwaliteit boeken, maar als je goed zoekt, is er vast wel iets moois te vinden!
  3. Digitaal lezen: ik ben gek op mijn e-reader. Ik kan er super veel boektitels op kwijt zodat ik altijd iets leuks te lezen heb (onderweg), het neemt minder ruimte in in huis en de boeken zelf hoeven niet gedrukt te worden. Dus: het milieu wordt er veel minder door belast. Nu is een e-reader zelf natuurlijk niet 100% duurzaam, maar als je ‘m niet, net als ik, van de trap laat vallen, gaat hij jaren mee! En dat is dan wel weer duurzaam.
  4. Boeken weggeven of ruilen: ik doe graag boeken weg. Niet omdat ik ze niet mooi vond of niet leuk genoeg om te bewaren ofzo maar omdat ik er iemand anders graag blij mee maak. Juist als ik een boek mooi vind, wil ik dat die ook gelezen wordt door anderen. Zodat ook zij het boek kunnen en zullen waarderen, en de boekliefde verspreid wordt, als het ware. Ik heb al boeken weggegeven aan collega’s, vriendinnen, familie en kennissen. En dan is er toch niks leukers dan terug te krijgen dat zij net zo van een boek hebben genoten als jij zelf?!

 

Zomaar een greep uit de boekjes die ik uit de bibliotheek haal -in dit geval zijn ze voor Mason en Evi. Maar voor mezelf haal ik er ook geregeld nieuwe boeken.

Natuurlijk ben ik geen heilig boontje en shop ik soms ook echt nog wel eens een nieuw boek uit de boekhandel voor mezelf. Maar het gros van de boeken die ik nieuw lees, komen van de bieb of koop ik als e-book. En dat bevalt reuze goed!

Op welke manier komen jullie aan je boeken? Alle duurzame tips zijn welkom! 

Een gedachte over “Duurzaam lezen: hoe doe ik dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s