Persoonlijk

Mijn 5 voornemens in 2020

Het is bijna 2020 op het moment dat ik dit schrijf. En gewoontegetrouw blik ik dan vooruit op het nieuwe jaar. 2020 dus. Een nieuw decennium! Wauw, wat een maf idee. Maar boven alles is 2020 natuurlijk een jaar van nieuwe kansen en mogelijkheden. Wat ben ik van plan?

Allereerst: het meeste wat ik me voorneem, gebeurt niet, dus lees dit artikel vooral met een knipoog. Want tja, ik en plannen maken.. er komt altijd van alles tussen, prioriteiten verschuiven, het leven loopt net anders, laat zich niet plannen etc. Ik laat dus vooral veel open. Ik laat veel gebeuren, pin me er niet te veel op vast. Maar toch, binnen die ‘kaders’ wil ik mezelf toch een paar dingen toezeggen. Een paar beloftes, aan mezelf en mijn gezin. En dit blog. Lezen jullie mee?

1: Ik wil meer loslaten:
Echt, mijn grootste valkuil (vrouw-eigen wellicht) is dat ik dingen niet los kan laten. Ik trek thuis veel te veel werk en verantwoordelijkheden naar mezelf toe, bijvoorbeeld. Zonde! Want ik word er moe van, ga mijn wederhelft dingen verwijten (terwijl hij niet eens de kans krijgt iets bij te dragen, oeps!) en raak gestresst. Niet leuk, dus. Dat kan en moet anders. Bij loslaten hoort ook vertrouwen in de ander. Vertrouwen dat de ander dingen opvangt die ik loslaat. En dat dingen dus niet te pletter vallen (spreekwoordelijk). Dat is nogal een uitdaging voor me, maar ik ga er mijn best voor doen. Een lieve collega, die precies ziet en snapt hoe het bij mij werkt, praat al een jaar op me in om toch echt een huishoudster te nemen. Gewoon, voor 1 keer per 2 weken. Die het grote poets- en boenwerk van me overneemt en zowel mij als mijn vriend dus ontlast. Zucht, ik hik er al een jaar tegenaan: een huishoudster is toch veel te decadent? Da’s toch iets voor rijke mensen? Niet voor doorsnee mensen als ons gezin, en bovendien moet ik het zelf toch ook kunnen? Tja, allemaal argumenten om het niet te doen, maar misschien, heel misschien, moet ik het toch maar wel doen. Zelfs mijn moeder vindt het een goed idee haha! Dus. Loslaten. Vertrouwen in anderen. Want het komt ook zonder mij heus wel goed. Soms. Haha

2: Meer om mezelf denken:
Mijn 2e voornemen hangt helemaal samen met bovenstaande. Ik moet mezelf meer bovenaan plaatsen. Ik ren, vlieg, draaf, werk, zorg, ben aanwezig, sta klaar, presteer, breng, haal, denk om alles en ondertussen rust ik niet. Of in ieder geval: veel minder dan ik zou moeten. Ik werk nu eenmaal ook 4 dagen per week, mijn vriend werkt onregelmatig waardoor ik er in de avonden en weekenden vaker alleen voor sta met de kinderen, dus wanneer de momenten het toelaten, mag ik best wat meer om mezelf denken, toch? En daarbij: het gaat niet alleen om mezelf maar ook om ons als stel. We plannen nu weleens een avondje uit eten in, of een middagje bios (iets met moeilijk inslapende kinderen) maar dat mag -wat mij betreft- wel wat regelmatiger. Want we genieten er elke keer enorm van, kikkeren er echt van op, en laten dat ook zien aan onze kinderen: blije papa en mama, blije Mason en Evi. Meer qualitytime dus. Zowel voor mezelf als voor ons als stel. Omdat we het waard zijn!

3: Meer erop uit:
Wat ik heel fijn vind, is uitstapjes maken. Met de kids, de boel ontdekken, lekker buiten zijn, naar een leuke bestemming of zomaar wandelen. En de kinderen vinden het ook heerlijk! Ik was als kind zelf heel veel buiten, buiten spelen, buiten ontdekken, buiten kattenkwaad uithalen; zoals het hoort! Ik wil mijn kinderen minder binnen hebben. Evi loopt nu ook, dus we kunnen ook meer. Voorheen was een uitje naar de kinderboerderij bijvoorbeeld vooral veel wachten voor Evi, die nog in de kinderwagen zat. Mason wil vaak alleen maar in het speeltuintje los, dus nu zij loopt, kan zij daaraan meedoen. En hebben wij ook meer onze aandacht gewoon op hun, in plaats van verdeeld. Ook uitjes als naar een dierentuin, een mooi park, het bos of het strand zijn leuker en beter te doen nu Evi ouder wordt. Dat wil ik dan ook heel vaak doen in 2020. En daar hoeft het niet eens stralend mooi zomerweer voor te zijn. Het strand is ook leuk in de lente, of zelfs winter. Oh en in 2020 gaan we ook met zijn vieren op vakantie, in het buitenland. Portugal of Griekenland, hebben we op het oog. Ik heb er nu al zin in!

4: Focus op het nu:
Ik laat me in het dagelijks leven nogal eens afleiden. Door mijn telefoon (oeps!), bijvoorbeeld. Of door een bulk huishouden dat nog gedaan moet worden, terwijl ik die tijd ook kan besteden om te bonden met Mason en Evi, iets met hun kan doen. Ik wil dat meer, er meer voor ze zijn. Emotioneel dan. Fysiek ben ik er al genoeg haha. Nu emotioneel nog iets meer. Ik ben echt geen perfecte Instagram-moeder -en dat wil ik ook niet zijn!- maar ik wil wel meer aandacht voor ze hebben. Hen laten zien dat ik ze zie, dat ik ze hoor, begrijp en er voor ze ben. Dan komt de rest vanzelf wel.

5: Prioriteiten stellen:
Last but not least is het belangrijk dat ik aandacht heb voor wat echt belangrijk is. Dat is mijn gezin, mijn werk, familie en natuurlijk mezelf! De rest komt wel. Natuurlijk zijn vriendschappen (onderhouden) ook heel belangrijk, en zal ik dat zeker niet vergeten, maar dat schaar ik onder ‘mezelf’.

Wat betekent dit voor dit blog? Tja, goede vraag. Jullie hebben zonder meer al gezien dat mijn blogfrequentie afgelopen jaar flink naar beneden is gegaan. Dat komt puur wegens drukte en andere prioriteiten. Hoe vaak, wanneer en waarover ik dus in 2020 ga bloggen weet ik nog niet. Ik kan geen beloftes doen. Niet over het voortbestaan van dit blog, niet over de inhoud van dit blog. Ik haal in ieder geval niets uit de lucht, en wanneer ik iets te vertellen heb, zal ik zeker tijd proberen te vinden om te bloggen, maar het is niet meer iets dat bovenaan mijn to do-lijst staat. Ik blijf wel lezen, dat vind ik heerlijk en ik geniet er nog steeds volop van, maar ik zal -net als dit jaar, eigenlijk- niet standaard meer recenseren. So be it. Doe ik dit blog hiermee bij voorbaat al de das om? Geen idee, misschien wel. Mijn grote lijn voor 2020 is, en dat geldt hier ook bij: ik zie wel hoe het loopt.

Minder drukte, minder ‘moeten’ en meer ‘zijn’. Dat is hoe ik mijn 2020 wil inrichten.

Wat zijn jullie goede voornemens? Fijn, gelukkig, gezond en aangenaam 2020 iedereen!

Een gedachte over “Mijn 5 voornemens in 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s