Uncategorized

Mijn favoriete boeken van 2019

Tja, als je niet meer zo veel recensies schrijft, is het ietsje lastiger bij te houden welke boeken het meest indruk op je maakten. Maar omdat ik wel heel veel heb gelezen dit jaar, maar daar vaker niet dan wel over schreef, wil ik iets terugdoen. Ik wil jullie vertellen over de boeken die me in 2019 het meest zijn bijgebleven. Lezen jullie mee?

1: Jodi Kantor en Megan Twohey – Zij zei: Een non-fictie boek over de journalistieke zoektocht naar de waarheid achter de geruchten over wangedrag van Hollywood producer Harvey Weinstein. Het beschrijft daarnaast ook de #MeToo beweging die daaruit ontstond, en kijkt kritisch naar de samenleving: wat is er nu werkelijk verandert sinds 2017? Het boek is heel sterk geschreven, je krijgt een heel bijzonder kijkje in de journalistieke keuken en het boek stipt thema’s aan die je lang bijblijven. Een prachtig boek!

2: Margaret Atwood – Het verhaal van de dienstmaagd: Ik was compleet ondersteboven van dit boek. Zo intens, zo rauw, zo schokkend, zo bijzonder. Dit is een van de weinige boeken waar ik dan wel weer een recensie over schreef. Lees hier uitgebreid waarom ik hier zo weg van ben!

3: Kim Liggett – Het schaduwjaar: Dit boek is eigenlijk het beste te beschrijven -vind ik- als Het verhaal van de dienstmaagd voor young adults. Ook dit boek gaat over een wereld waarin de vrouw is gereduceerd tot niks, overgeleverd aan de grillen van mannen. Wat hierin echter heel sterk naar voren komt is hoe vrouwen onderling hun eigen minderwaardigheid zelf in stand houden. Schokkend, boeiend, intens en heel mooi. Ik was zelden zo onder de indruk van een young adult boek, en vind dit ook echt een boek voor een ouder publiek. Er vallen zo veel lessen uit te halen.

4: Anne Moraal – Honden huilen niet: Wat een wonderschoon, bijzonder boek. Ik heb een interesse in boeken over Azie, of de Aziatische cultuur, en Noord-Korea is een land dat erg tot de verbeelding spreekt. De manier waarop Anne Moraal bepaalde aspecten van het leven in deze dictatuur over weet te brengen, is ontzettend mooi gedaan. Lees mijn uitgebreide recensie hier.

5: Trent Dalton – Jongen verslindt heelal: Ook al zo’n bijzonder boek. Deze is erg literair, en lange tijd is het onduidelijk waar het verhaal nu heen gaat, maar wanneer de verhaallijnen duidelijker worden, wordt ook meteen duidelijk hoe ongelooflijk goed Trent Dalton schrijft. En wanneer alles samenvalt, kun je alleen maar in stomme verbazing achterblijven. Wat. Een. Boek! Lees hier mijn uitgebreide recensie.

6: Paolo Giordano – De hemel verslinden: Ik heb van elke letter, komma en punt genoten. Dit is Italiaanse literatuur (waar ik toch al snel een voorkeur voor heb) op zijn best. Het is kort door de bocht gezien een liefdesverhaal maar behelst zo veel meer dan dat. Lees hier mijn recensie.

7: Haruki Murakami – De moord op Commendatore: Natuurlijk mag mijn favoriete auteur niet in dit lijstje ontbreken. Want begin 2019 las ik beide delen van De moord op Commendatore. En man o man, wat zijn deze boeken steengoed. Dit is echt Murakami op zijn best. Zonder twijfel. Ik genoot weer eens oprecht en intens van zijn vreemde gedachtekronkels en er zat ook absoluut een bepaalde spanning in het boek dat ervoor zorgde dat je door wilde lezen, meer te weten wilde komen, steeds maar gulziger werd. Wat wil je nog meer in een Murakami?

Wat zijn jullie favoriete boeken van 2019? 

Een gedachte over “Mijn favoriete boeken van 2019

  1. Oeh, ik vind het altijd moeilijk om 1 favoriet boek aan te wijzen… Dus ik begin er gewoon niet aan. Bijna alle boeken die ik uitlees vind ik goed (anders lees ik ze namelijk gewoon niet uit) en ik lees best veel (denk aan meer dan een boek per week).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s