Boeken

De favoriete boeken van Evi in 2019

2019 is bijna ten einde, en het was een geweldig leesjaar. Zowel voor mezelf als voor de kinderen. Mason én Evi lazen allebei heel veel boekjes, we herontdekten de bieb en haalden geregeld nieuwe boeken in huis. Voor de leen of voor de heb, ik ben op beide vlakken fanatiek bezig geweest voor ze.

In een vorige blogpost vertelde ik al over de favoriete boeken van Mason, die steeds meer verhalen wil horen in plaats van enkel naar de plaatjes kijken -en die bovendien steeds meer zijn eigen fantasie de vrije loop laat en hele subverhaallijnen om boeken heen bedenkt. Maar in deze blogpost hou ik het bij Evi. Mijn kleine meid, die steeds gekker wordt op boekjes. En ook haar smaak is veranderd.

Evi heeft -net als Mason- een paar absolute favorieten. Boekjes die ze standaard erbij pakt, ongeacht welke andere boeken er nog meer op de stapel liggen. Dit mevrouwtje weet precies wat ze wel -en niet- wil lezen. En dat is echt heel aandoenlijk en boeiend om te volgen. Ik zette een aantal absolute favorieten voor haar op een rijtje:

  1. Dick Bruna – Boe zegt de koe: Dit boek haalde ik in eerste instantie in huis als bibliotheekboek. Maar ze bleek zo groot fan te zijn dat ik het boek eerst verlengde, en daarna in de Kinderboekenweek alsnog voor haar kocht. Wat is ze hier dol op! Vooral omdat wij -en Mason- bij elk dier de geluiden maken. Live entertainment bij het lezen, dus! Wat wil een bijdehante dreumes nog meer?
  2. Ingela P. Arrhenius – De wereld van Ingela: Evi is gelukkig, net als ik, dol op de illustraties van Ingela P. Arrhenius. Dit grote boek, eind 2019 uitgebracht, is zeker een favoriet. Het heeft pagina’s met vaste thema’s: alles zacht, alles koud, alles stinkt, alles nat en alles prikt, bijvoorbeeld. Het is zo leuk om te zien dat Evi dingen herkent, aanwijst en wil weten wat onbekende dingen zijn. Ze leert zo snel, nu! En het is fijn dat Arrhenius daarbij kan helpen!
  3. Edward Underwood – 100 eerste woordjes: Dit boek is heel fijn. Het heeft niet alleen 100 plaatjes, maar ook flapjes waar Evi onder kan spieken. En dat doet ze dan ook graag, altijd op ontdekking! De dieren blijven favoriet, maar ook bloemen, poppen, kommetjes, planten en schoeisel vindt ze erg leuk om aan te wijzen en op te zoeken.
  4. Ik hoor…dierenvriendjes – dit is een geluidenboekje met daarin 6 dieren die aan je worden gepresenteerd. Als je op een ingebouwde knop drukt, hoor je welk geluidje ze maken. De kikker, de vogel en de aap vindt ze geweldig. De zeehond die erin zit, slaat ze liever over haha
  5. Eric Carle – In de auto!: Over geluidjes gesproken, haha! Dit boek kan er ook wat van! Het is een ‘oudje’ van Mason, maar ook Evi wordt er enorm door aangetrokken. Het boekje is opgedeeld uit een bovenstuk, met bladzijdes die je open kan slaan, en een onderstuk met daarop een stuur, enkele knoppen van dashboardgedeeltes en losse knoppen die je in kunt drukken. De radio bijvoorbeeld, of het geluid van een boot, vliegtuig of trein. Evi drukt naar hartelust op de knoppen, op zoek naar nieuwe geluidjes.
  6. Vtech – Mijn eerste 100 woordjes: Dit is een interactief boekje, met dunne bladzijdes waarbij je op de plaatjes kunt drukken om verteld te krijgen wat het is, welk geluid iets maakt of welke kleur iets heeft. Er zijn verschillende mogelijkheden. Evi heeft dit boekje al heel lang, maar ze blijft ‘m er maar al te graag bij pakken. Handig ook natuurlijk, als je wel nieuwe woordjes wilt leren, maar papa of mama net even geen tijd heeft om met je te lezen. Dan onderwijs je jezelf wel. Go, Evi! (hoewel papa en mama natuurlijk maar al te graag met je meedoen)

Evi is vrij honkvast met haar boekjes. Natuurlijk vindt ze het ook fijn om nieuw boekvoer van de bibliotheek erbij te pakken, maar ze houdt toch behoorlijk vast aan deze favorieten. Het enige boek van de bieb die op dit moment ook heel veel aandacht van haar krijgt is Kleuren flapjesboek van Van Holkema & Warendorf. Want: flapjes, nieuwe woordjes te leren, leuke plaatjes (geordend per kleur).

Ook leest Evi graag mee in de boekjes van Mason. Want alles wat grote broer heeft, wil Evi ook! Ik ben heel benieuwd welke boeken volgend jaar favoriet bij haar zullen zijn, en waar haar interesses dan liggen. Op naar 2020!

Wat zijn bij jullie thuis favoriete kinderboeken bij jullie peuter dan wel dreumes?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s