Boeken

De favoriete boeken van Mason in 2019

2019 is bijna ten einde, en het was een geweldig leesjaar. Zowel voor mezelf als voor de kinderen. Mason én Evi lazen allebei heel veel boekjes, we herontdekten de bieb en haalden geregeld nieuwe boeken in huis. Voor de leen of voor de heb, ik ben op beide vlakken fanatiek bezig geweest voor ze.

Het is super om te zien hoe de smaak van Mason veranderde dit jaar. Waar het voorheen nog vooral auto’s waren, die zijn interesse trokken, zijn het nu vooral dino’s. En echt verhaaltjes. Hij is niet zomaar meer tevreden met ‘gewoon maar een boek’. Nee, hij wil een verhaal. Dat maakt het voorlezen alleen maar des te leuker, je ziet hem echt de informatie opzuigen, soms letterlijk herhalen wat je zegt en er zelf zijn fantasie op loslaten. Dik genieten met hem, dus!

Maar van welke boeken genoot Mason dit jaar het meest? Wat zijn de absolute favorieten van hem, de boeken die hij er AL-TIJD weer bij pakt? Ik zette ze hieronder op een rijtje:

  1. Owen Davey – 15 ongelooflijke pop-ups, pop-up dinosaurussen: Dit is, zoals de titel al doet vermoeden, een pop-up boek. Mason is dol op dino’s (zijn kersttrui heeft ook een T-Rex -of in dit geval een Tree Rex- er op!) en dit boek vindt hij heel indrukwekkend. Hij vindt de dino’s helemaal niet eng, integendeel: volgens hem zijn ze allemaal lief. Zelfs de T-Rex.. Het is maar goed dat ze niet echt meer bestaan ;-)
  2. Carl Johanson – Alles wat vliegt: Dit is stiekem mijn eigen favoriet, maar gelukkig ook een lievelingsboek van Mason. Het is een prentenboek met de meest waanzinnige, knotsgekke, realistische maar ook bijzondere vliegende dingen. Met echte, zoals gevechtsvliegtuigen, zeppelins en helikopters, maar ook zelfverzonnen vliegende objecten zoals een poepparachute, een vliegtaart, een broodje raket en een Italiaans vliegtuig met ballen. En die zijn natuurlijk het allerleukst! Het boek heeft ook uitklapbare pagina’s, die laten zien hoe ontzettend creatief en origineel Johanson is geweest met dit boek. Echt een lust voor het oog, én goed voor de lachspieren!
  3. Chris Haughton – Komt goed, kleine krab: Mason was al enorm fan van Mama kwijt, dus ik moest en zou dit boek vlak na verschijnen ook kopen. En guess what? Mason vindt deze titel ook helemaal geweldig. Het boek is het verhaal van een jonge krab die in eerste instantie niet voor het eerst in zee durft, maar wanneer hij toch doorzet, gaat er een wereld voor hem open. Nieuwe dingen zijn niet zo eng, is de boodschap van dit boek, en ik heb echt het idee dat het Mason met bepaalde dingen heeft geholpen. Hij kan huiverig zijn voor nieuwe, vreemde dingen, maar na het lezen van Komt goed, kleine krab, nam dat aanzienlijk af. De kracht van boeken: onderschat het nooit!
  4. Alex Barrow & Gabby Dawnay – Als ik een dinosaurus had: Had ik al gezegd dat Mason dol is op dino’s? Toen ik dit boek via Instagram bij iemand zag, wist ik dat ik deze ook in huis moest halen voor Mason! Het is een hypothetisch boek, waarin een klein meisje fantaseert hoe het zou zijn als ze haar eigen dino zou hebben. Dat levert natuurlijk de meest bizarre, hilarische situaties op: poets bijvoorbeeld maar eens de tanden van een grote dinosaurus. En wat te denken van een dino in je schoolklas? Gekkenwerk, natuurlijk! Maar wel heel grappig, en dat is wat dit zo’n leuk boekje maakt: de humor. En Mason? Die schatert lekker mee om de gekke dingen die de dino en het kleine meisje beleven.
  5. Linde Faas – De jongen en de walvis: Dit boek kocht ik eigenlijk voor mezelf/op de groei voor Mason en Evi. Niet eens zozeer met het voornemen Mason (Evi heeft toch echt nog andere interesses) eruit voor te lezen. Maar dat zag hij zelf toch heel anders! Hij sleept dit prachtige, grote prentenboek er heel vaak bij en wil dan het liefst zelf het verhaal vertellen. Hij geniet zichtbaar van de illustraties, en zit -ook na het boek 387546 keer gelezen te hebben, nog steeds met open mond te kijken naar al het moois dat te zien is op de bladzijdes. Wat was dit een goed idee van mij haha

Daarnaast leenden we ook heel veel boeken van de bibliotheek. Een paar goede vondsten daarvan zijn:

  • Judy Mindley – De grote rode bus – een leuk boekje over een bus die vast komt te zitten in een gat in de weg en daardoor een file veroorzaakt. Mason herkende het boekje van de opvang en wilde hem per se mee. Prima!
  • Wat hoor ik daar? Dino’s! – een boekje met geluidjes – nu kon Mason niet alleen dino’s bekijken, maar ook beluisteren! Bonus: ook Evi vond dit boekje geweldig!
  • Susanne Strasser – De walvis gaat in bad – grappig boekje over een walvis die in bad wil, maar steeds meer gezelschap krijgt, tot ‘ie er zelf niet meer in past, oeps!
  • Tom Fletcher – Er zit een monster in je boek! – een hilarisch, interactief boek die je kind flink aan het werk zet: het monstertje moet je er namelijk proberen uit te blazen, schudden en draaien. Wat een grote hit was dit! (iedereen die op bezoek kwam, kreeg het boek meteen in handen gedrukt)

Het nadeel met bibliotheekboeken is alleen dat Mason ervan verwacht dat ze ook bij ons thuis blijven. Ik heb hem dus maar uitgelegd dat de boekjes in de bieb wonen, maar soms bij ons komen logeren, net zoals hij dat zelf ook doet bij zijn oma. Sindsdien is het geen probleem, en vindt hij het juist heel leuk om nieuwe boekenvriendjes als logee te krijgen. Alhoewel boekjes die bij ons komen wonen natuurlijk het leukst zijn!

In een volgende blogpost blik ik terug op de favoriete boeken van Evi. Want ook zij is gek op lezen.

Wat zijn bij jullie thuis favoriete kinderboeken bij je peuter of dreumes?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s