Persoonlijk

Mijn 2019 in vogelvlucht

Jeetje, 2019 was me het jaartje wel hoor! Ik had me van tevoren voorgenomen om het rustig te houden, de focus op mijn gezin te hebben, niet te veel willen en moeten maar dingen op zijn beloop laten en om duurzamer in het leven te staan. Wat er van die plannen terecht kwam, en wat vooral niet, lees je in deze blogpost. Blikken jullie mee terug? 

Gezin
Allereerst ons gezin. Het was een hectisch, roerig jaar met veel uitdagingen. We kenden als stel diepe dalen door verschillende oorzaken, waarvan de slapeloze nachten (bedankt lieve Evi) op nummer 1 stonden. Je reageert, handelt en bent toch heel anders als persoon als je (structureel) te weinig slaapt, dan wanneer je uitgerust bent. En laat ‘uitgerust’ nu net een term zijn die niet bij mijn 2019 past. Helaas. Daar ben ik zelf uiteraard debet aan, maar soms ook dwongen de omstandigheden me ertoe. Tja, het is nu eenmaal een stuk drukker met twee kleintjes, een man met onregelmatige werkdiensten en een baan die naast ontzettend leuk en fijn, ook uitdagend is. Oh, en ik volgde ook nog een opleiding dit jaar. Dus hallo, ik ben best moe geweest dit jaar.

Maar ons gezin, dat is toch boven alles echt wel mijn trots. Het is hetgeen waar ik het meest energie van krijg, waar ik thuis hoor, waar ik zo ontiegelijk veel liefde voor voel. Mason is al een flinke vent, die over een paar maanden al naar school mag! En Evi is nu anderhalf, begon eind november met lopen en is nu al een grotere handenbinder dan Mason, haha. Dat belooft wat voor de peuterpuberteit. Ik hou mijn moederhart vast! We hebben ontzettend veel leuke, fijne uitstapjes gemaakt als gezin, naar onder andere dierentuinen, het strand (wat was het een mooie (na)zomer!) en op andere manieren de hort op. Een echte vakantie zat er dit jaar helaas niet in, maar we zijn wel een weekje en een weekendje weggeweest in eigen land. Dat gaan we volgend jaar anders doen! De planning is Portugal, yay!

Werk/blog
Ik schaar deze twee even samen. Want het een heeft flink effect op het ander. Ik begon eind 2018 met een nieuwe baan als communicatiemedewerker en volgde daar ook een opleiding voor. Die rondde ik weliswaar in april af, maar daarna ging ik 4 dagen vol aan de bak op het werk. En dat was nodig, want wegens onderbezetting sinds de zomer hebben we het als team drukker dan ooit gehad! Don’t get me wrong, ik werk liever lekker hard dan dat ik niks te doen heb, maar het is ook wel heel fijn dat de tekorten inmiddels zijn opgevuld, en we vanaf januari weer op volle sterkte draaien.

Dit alles had echter wel tot gevolg dat het van bloggen niet echt kwam, dit jaar. Echt, er ging zoveel tijd zitten in mijn werk, ons gezin, het huishouden, het onderhouden van vriendschappen en rust pakken waar mogelijk, dat ik weinig tijd overhield om te bloggen. Dat vond ik aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant voelde het ook goed om de focus op andere punten te leggen. Ik heb bijvoorbeeld wel heel veel gelezen. Maar om de tijd te nemen om daar dan weer over te schrijven, iets van te vinden en dat uit te leggen; neeh, daar had ik dan weer weinig tijd voor. Als aan het einde van een lange dag de kinderen op bed liggen, pak ik liever een boek erbij, kijk ik iets leuks op tv of ontspan ik op een andere manier in plaats van bloggen. Tja, het is nu eenmaal zo, nu. Wie weet wat 2020 brengt, maar pin me nergens op vast aub!

Duurzaam
Ik begon dit jaar enthousiast over duurzamer leven. Ik wijdde er enkele blogposts aan, voerde de nodige verbeteringen door maar daar bleef het wat steken. Voor dit blog, althans. Want zoals ik hier boven ook al noemde: van echt bloggen kwam het niet echt. Maar thuis bleven dingen wel anders, beter. Ik erger me nu dan ook veel meer aan de hoeveelheid plastic in supermarkten, bij groente- en fruitverpakkingen en in het algemeen. En ik probeer daar ook echt op te letten. Waarom een zakje wortelen kopen als je ook een tros bospenen kunt kopen, zonder het plastic? Ik weet wel waarom, gemak dient de mens, maar ik vind het echt hinderlijk worden. Daarnaast probeer ik afval zo veel mogelijk te scheiden. Ik gebruik nog steeds kommen op het aanrecht om gft-afval in te verzamelen en elke dag (soms meermaals per dag) in de groencontainer te legen. En dat scheelt nogal zeg! Als ik zie hoeveel daar maandelijks in verdwijnt, in plaats van in de grijze container, dan maken we al goede stappen. Nu nog zorgen dat ik niet zoveel hoef weg te gooien. Verspillingen aanpakken is wel iets waar ik me op wil focussen.

Ook in speelgoedkeuzes merk ik mijn voorkeur voor duurzaamheid. Liever hout, een boekje of een duurzaam gemaakt product dan een goedkoop, breekbaar plastic stukje speelgoed van bijvoorbeeld een Action ofzo. Nee, doe mij maar iets duurzamer voor de kinderen. Daarbij: ze hebben al ongelooflijk veel, voor mij hoeft het niet nog heel veel meer. We doen -zeker de laatste maanden- dan ook best veel van de hand. We gaven speelgoed en boeken aan de kringloop, ik verzamelde oud, ongebruikt speelgoed voor het goede doel en ik zorg dat ongebruikte kleding bij het Leger des Heils terecht komt. Ik hoop zo ook een steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Dat waren mijn belangrijkste punten van 2019. Ik zou nog zo veel meer kunnen schrijven, maar het moet geen profielwerkstuk worden, toch? In een andere blogpost zal ik vooruitblikken op 2020. Wat wil ik bereiken? Wat wil ik voor mezelf? Voor mijn gezin? Wat vind ik nu echt belangrijk? En hoort dit blog er nog bij? Wordt vervolgd…! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s