Persoonlijk

Mijn duurzame valkuilen

Het is alweer een hele poos geleden sinds ik mijn laatste blogpost over mijn duurzaamheidsplannen schreef. Sindsdien heb ik nauwelijk bijgehouden hoe ik het op het gebied van duurzaamheid doe. Oeps! Volgens mij was ik in mijn laatste blogpost van plan om de badkamer duurzamer te maken. Spoiler: dat is nog niet zo.

Dit artikel is geen update over hoe het nu gaat. Alhoewel ik wel heel graag wil zeggen dat het qua afval scheiden echt een stuk beter gaat! Vooral het groenafval gaat super goed. Hoe? Ik heb een grote schaal op het aanrecht staan waar ik alle gft-afval in doe, en elke dag leeg ik die in de container. Alles gaat daar in: eierschalen, bananenschillen, broodkorsten, restjes rijst of groenten. Ideaal. Maar deze blogpost is ook niet bedoeld om te benadrukken wat goed gaat – dit was even een ‘ik ben trots en dat wil ik even kwijt’ gedeelte. Nee, in deze blogpost zet ik op een rijtje wat mijn valkuilen zijn. Wat gaat (nog) steeds niet goed?

  1. Vegetarisch eten: het wil er maar niet in, qua gewoonte. Ik, en mijn vriend, zijn veel te gek op vlees en vis. Tja, niet handig als je juist iets duurzamer wilt doen. De enige momenten waarop me dit wel lukt, zijn op één hand te tellen en zijn vooral momenten dat we ’s avonds pizza eten. Mason eentje met een bloemkoolbodem, ik een groentepizza van Dr. Oetker. Die met de spinaziebodem is zooo lekker! En, geheel vegetarisch. Maar goed, op de pizza van Mason gaan dan wel dikke plakken salami en kip, dus hoe goed ben je alsnog bezig?
  2. Foldertjes: ik weet dat het milieuvriendelijker is om geen folders in je huis toe te laten. Echt. Maar ik vind het zo fijn om door de blaadjes te sneupen, op zoek naar fijne aanbiedingen. Ik weet dat er apps voor zijn, maar ik blijf fan van zowel papieren boeken als folders. Sorry!
  3. Shoppen voor (kinder)kleding: ik bestel best wel veel via webshops. Ook van winkels die in mijn stad gevestigd zijn: H&M en Zara. Ik vind echter, vooral van onze lokale Zara, dat ze de online voorraad niet goed naar de winkel hebben vertaald. Met als gevolg dat het online vol staat met leuke kleertjes en asseccoires, maar in de winkel het aanbod ietwat tegenvalt. Dus dan maar online bestellen. Voordeel van Zara is dat ze het zonder plastic verpakkingen opsturen, maar toch moet er een pakketbezorger voor op pad. Terwijl ik ook even op de fiets naar de stad had gekund. Daarnaast shop ik graag bij Next Direct. En die zit hier toch echt niet in de buurt. Volgens mij moet de kleding vanuit Engeland komen, dus dat is helemaal niet duurzaam!

Het zijn slechts drie punten, maar het zijn best wel grote punten. Tenminste, vind ik.

Ga ik vanaf nu weer braaf maandelijks bijhouden hoe het gaat op duurzaamheidsgebied? Nee, dat denk ik niet. Ik heb het enorm druk op mijn werk, wegens het nieuwe werk van mijn vriend ben ik vaker alleen met de kinderen – ook in de weekenden- zodat mijn focus verschoven is van het online leven inclusief bloggen naar real life leven, met mijn kindjes, met mijn vriend, met mijn fijne werk en lunches en etentjes met vriendinnen. Veel gezonder, vind ik. En dat is dan weer heel duurzaam voor mezelf. Ik zal heus nog bloggen over duurzaamheid, daar is het voor mij ook een te belangrijk onderwerp voor, maar niet meer met gestructureerde regelmaat.

7 gedachten over “Mijn duurzame valkuilen

  1. Heb je je al eens aan vleesvervangers gewaagd? De kipstuckjes van de vegetarische slager zijn bijvoorbeeld een heel goede vervanger voor dierlijke kip. Wij eten graag gerookte tofu van het merk Taifun, dus mocht je eens in een biowinkel komen, dan kan je dat eens proberen :-) Maar het kost best wel tijd om je favoriete maaltijden vega(n) te maken, dus neem daar ook gewoon de tijd voor. Je kunt ook eens kijken naar je ontbijt en lunch, misschien zijn die makkelijker aan te passen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s