Boeken

Het leed dat e-reader heet

Voor mijn verjaardag in april, kocht ik dit jaar – als cadeautje voor mezelf- een nieuwe e-reader. Een Kobo Clara HD, die vanaf het begin al super fijn beviel! Maar.. Mijn geliefde e-reader is niet meer!

Het gebeurde op een drukke zondagmiddag. Ik was in de weer met stapels was, en haalde net een nieuwe lading naar beneden om in de wasmachine te stoppen. Toen ik de mand vol had zitten, besefte ik me dat ik mijn telefoon en e-reader nog boven had liggen. Die wilde ik mee naar beneden: Evi zou bijna haar ochtendslaapje doen en dan zou ik even mijn handen vrij hebben om een paar bladzijdes te lezen. Dus: telefoon en e-reader tegelijk mee naar beneden. Tja, en toen ging het mis natuurlijk.

Voor ik het wist vielen zowel mijn telefoon als e-reader uit de wasmand. Bam! Zo op de grond. Ik stond helaas nog net niet op de onderste traptrede, en tegen beter weten in hoopte ik dat het mee zou vallen. Mijn telefoon was in ieder geval ongeschonden uit de strijd gekomen. Pfiew! Maar mijn e-reader. Dat was een ander verhaal. Shit!

Hij is helaas niet meer te redden, mijn geliefde e-reader

Ik zag al snel dat het scherm beschadigd was. Zowel boven als onder zaten beschadigingen. Vooral rechts boven was het meteen zichtbaar: een grote driehoek, zonder kleur. Kak. Ook de bovenste streep verried schade aan het beeldscherm. En links onder zat een diagonale streep, die op het eerste gezicht iets moeilijker te zien is, maar er wel degelijk zit. Ik probeerde meteen of ik de reader nog kon gebruiken. Nee dus, de touchscreen functie deed het niet meer. Of beter gezegd: doet het nog steeds niet. Ik kan er geen kant meer mee op. Kak, kak, kak!

Ik heb me verdiept in de reparatiemogelijkheden maar kwam er al snel achter dat repareren vaak net zo duur is als een nieuwe reader. De keuze was voor mij dus al snel gemaakt: ik ga – slechts een paar maanden nadat ik deze had gekocht- een nieuwe e-reader kopen. Het is niet anders. En ja, dat is kut. Maar het is bovenal mijn eigen, dikke schuld. Had ik maar niet zo georganiseerd willen zijn. Zucht..

Tot nu toe lees ik steeds fysieke boeken, en dat is ook helemaal niet erg. Sterker nog, ik had nog een paar recensieboeken liggen waar ik binnen no time doorheen vloog, de afgelopen weken. Maar op mijn reader was ik net begonnen in het laatste deel van de Lara Jean-boeken van Jenny Han. Enorm balen dus, dat ik daar nu even niet in verder kan.

Maar! Ja, er is gelukkig een maar aan de horizon. Ik heb natuurlijk nog mijn oude reader. Die is niet stuk, maar wel veel sneller leeg en trager dan de Kobo. Bovendien heeft ie geen ingebouwd lichtje. Maar het is een reader, en hij doet het. As we speak ligt ie aan de lader, en als ie opgeladen is, zet ik een aantal boeken van de Kobo over op de oude reader. De epub-bestanden heb ik gelukkig nog op onze pc staan. Eind goed al goed, dus. Tenminste, voorlopig.

4 gedachten over “Het leed dat e-reader heet

  1. Echt balen, vooral als je ‘m nog maar net hebt :( Nu maar weer sparen voor een nieuwe dus? Beviel de Kobo op zich wel goed?
    Ik heb zelf het plan binnenkort een Tolino aan te schaffen, omdat ik zoveel gedoe met mijn Kobo heb gehad: een paar keer ineens alle boeken eraf, een andere keer niet meer kunnen bladeren, allemaal alleen op te lossen door het hele apparaat terug te zetten naar de fabrieksinstellingen en alle boeken er opnieuw op te zetten. Maar ik denk dat ik gewoon pech heb gehad en dat Kobo op zich prima e-readers levert. Met mijn Kindle heb ik nooit problemen, maar ja, daar kan je geen e-books van de bieb op lezen en ook geen epubs met DRM-beveiliging. En Kindle is van Amazon en dat is natuurlijk evil.

    1. Ja, ik vond het zo vreselijk! Ik heb mijn oude Sony reader nieuw leven ingeblazen, en op zich bevalt die ook goed. Maar ik mis wel de gemakken van mijn Kobo, en het ingebouwde lichtje. Maar ik mag niet klagen! Ik kan weer digitaal lezen, het ene boek waar ik in was begonnen heb ik inmiddels uit gelezen en ik weet mijn weg naar mijn fysieke boeken ook weer te vinden :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s