Boeken

De boekenliefde van Mason en Evi

Ik kocht onlangs twee prachtige prentenboeken: De jongen en de walvis van Linde Faas en het nieuwste boek van Chris Haughton (Mama kwijt) Komt goed, kleine krab. Beide zijn visueel een plaatje en de verhalen zijn ook nog eens heel erg mooi. Ik merk dat ik prentenboeken, en jeugdliteratuur, steeds meer kan waarderen. Het is dus ook niet puur voor onze twee kleintjes dat ik die boeken in huis haal, maar ook deels voor mezelf.

Zo shopte ik onlangs ook het nieuwe boek van Annet Schaap (Lampje): De boom met het oor. Ook dat is weer een erg leuk, boeiend verhaal met een mooie boodschap. Ook het prentenboek van Haughton en Faas bevatten mooie boodschappen voor kinderen. De een, Komt goed, kleine krab, leert kinderen het onbekende niet te vrezen maar te omarmen: het is vaak veel leuker dan je denkt. De jongen en de walvis heeft als boodschap dat een thuis niet is waar je bent, maar met wie je bent. En daar hou ik van. Ik wil onze kinderen mooie, wijze levenslessen meegeven. Het prentenboek van Geef mij maar een boek van dit jaar, Kikker is Kikker van Max Velthuijs is er ook een van dat kaliber. Het leert kinderen dat, ondanks dat ze bepaalde eigenschappen of talenten van anderen niet hebben, ze uniek en waardevol zijn zoals ze zijn. En dat zij eigenschappen en talenten hebben die anderen weer niet hebben. Kortom: wees maar gewoon blij met jezelf, want daar is er maar eentje van. Prachtig!

Mason is gek op het verhaal van Kikker is kikker, en ik sluit ook altijd af met die o zo belangrijke boodschap: dat hij trots mag zijn op wie hij is, dat hij het waard is en dat we van hem houden zoals hij is. Komt goed, kleine krab las ik hem ook al een aantal keren voor. De illustraties zijn, net als bij Mama kwijt (hét favoriete boek van Mason sinds hij interesse in boekjes kreeg, nog steeds pakt hij het boek er wel eens bij om voorgelezen te worden), om te smullen en het kleurenpalet dat gebruikt wordt in het verhaal is erg mooi gedaan. Ondanks dat het wat spannend over kan komen (een kleine krab en een grote krab, die ik voor het verhalen vertellen heb omgedoopt in ‘mama krab’ -dat trok meteen zijn aandacht, gaan naar zee, maar moeten eerst de grote golven trotseren: zal kleine krab dat durven?) vond Mason het gelukkig direct leuk. Als kleine krab bang was, zei Mason stoer: “Hij bang, ikke niet bang. Ik vind het leuk!” Haha, we gaan nog wel eens met hem naar zee, waar hij échte golven ziet.

En zo zijn er meer boeken met een goede boodschap die ik Mason en Evi wil meegeven. Voor Evi staat het boek Lampje van Annet Schaap klaar op haar kamertje. Het prachtige boek, over een onverschrokken, dapper meisje die allerlei bizarre, maffe en soms enge obstakels moet overwinnen, is precies het soort boek waarvan ik wil dat Evi het leest. Girlpower in een kinderboek! Over Evi gesproken, ze raakt steeds meer geboeid door boekjes. Vooral het boekje Beestje, waar ben je? van Ingela P. Arrhenius doet het goed bij haar. Ze vindt de vilten flapjes heel interessant, en ook dat er diertjes zijn die verstoppertje spelen met haar vindt ze hilarisch! Het bijtje is favoriet, want dan kom ik al ‘buzzend’ in haar nek kriebelen. Ook het boek De lievelingsdieren van Nijntje is een groot succes. Het is visueel natuurlijk enorm aantrekkelijk met die felle, maar warme kleuren. Ik laat haar ontdekken, vertel haar hoe de dieren heten en doe hun geluiden na, en ze geniet er enorm van.

Het derde boek dat Evi erg leuk vindt, is het aanwijsboek van Nijntje, die Mason op haar leeftijd al stuk las. Of bijna stuk, want Evi heeft ‘m nu letterlijk stuk gelezen. Het boek is bijna helemaal doormidden haha. Wellicht is het dus tijd om een nieuw aanwijsboek te kopen. Want he, als er iets is dat ik leuk vind dan is het boekshoppen voor Mason en Evi!

2 gedachten over “De boekenliefde van Mason en Evi

  1. Wat een schattige boeken, ik zag ze al op je Instagram voorbijkomen. Het lijkt me ook megaleuk om te boekshoppen als je zelf kinderen hebt, haha. Al die prentenboeken! 🙂 Ik ben trouwens heel benieuwd naar het nieuwe boek van Annet Schaap, Lampje vond ik zo mooi.

    1. Oh, boekshoppen voor kinderen is zó leuk! Ik kan het iedereen aanraden haha (mijn kraamcadeautje is ook standaard een boekje)
      Lampje is mooier (schrijf je ook een recensie? Zo benieuwd naar je bevindingen!) maar deze is ook heel mooi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s