Boeken

Review: De Kobo Clara HD

Ik heb ‘m nu enige tijd in gebruik, en ik wil jullie graag laten weten hoe hij bevalt: mijn nieuwe e-reader, de Kobo Clara HD. Jarenlang was ik verknocht aan mijn Sony e-reader, maar die begon echt achteruit te gaan. Bovendien wilde ik iets nieuws. Voor mijn verjaardag kocht ik deze Kobo. Voor mezelf. Maar hoe bevalt ‘ie?

Het begin
Ik moet toegeven, het begin ging stroef. Nu ben ik niet het grootste digitale wonder (doe mij maar analoog!) maar qua lezen ontkom ik er als drukbezette moeder niet aan: een e-reader is dé tool bij uitstek om aan lezen toe te komen. De Kobo ziet er qua uiterlijk anders uit dan de Sony reader, maar ook de functionaliteit is anders. Er zitten geen knoppen op de voorkant. Dit maakt het visueel als geheel aantrekkelijker, maar voor mij, iemand die de knoppen van Sony gewend was, was het even omschakelen: hoe zat het dan met het menu en, en, en..? Er zat geen handleiding bijgeleverd in het doosje, en dat zorgde even voor verwarring: zou de bediening dan zo makkelijk zijn dat een handleiding overbodig is? Nee, helaas. Zo zit het niet. Ik ben even zoekende geweest, erg zoekende, zelfs, maar uiteindelijk kwam ik erachter dat de handleiding op de Kobo zelf staat geprogrammeerd.

In het doosje staat alleen een instructie hoe je je reader aan krijgt, en geactiveerd. Toen ik erachter kwam dat de handleiding op de Kobo zelf staat, had ik al meerdere vruchteloze pogingen ondernomen om uit het boek dat ik aan het lezen was, te komen. Waar o waar zat een exit? Ik heb me rot gezocht, uiteindelijk ook de reader opnieuw opgestart in de hoop dat het in het menu zou heropenen maar helaas: ik kwam opnieuw in het boek uit. GRRR! Via een zoektocht op mijn telefoon kwam ik erachter dat je toegang tot het menu krijgt, door in het midden van de pagina te drukken. En ja hoor, verhipt! Daar was mijn exit. Pfff, het is wat, een nieuwe e-reader! Toen ik vlak daarna ook nog eens zag dat er een handleiding op de Kobo zelf staat, voelde ik me behoorlijk dom! Ach ja, ik ben en blijf een analoog persoon.

En nu
Nadat ik de bediening onder controle had, kon ik genieten. Van het lezen, op een handzaam, stilistisch mooi en compacte reader. De Kobo Clara HD heeft een ingebouwd licht, wat ik zelf erg prettig vind lezen. Het is zacht licht, dat je naar eigen smaak kunt aanpassen. Net als alle opties, overigens. Het lettertype kun je zo groot en zo klein maken als je zelf wilt. Daarbij kun je gebruik maken van een schuifbalkje, en dat werkt aan de ene kant fijn (je zit niet aan de voorkeuren van de fabrikant vast, zoals bij Sony wel het geval was) maar aan de andere kant ook onhandig: het is een ieniemini balkje, en je schuift heel makkelijk (te makkelijk?) net voorbij je beoogde grootte. Nogal een precisiewerkje, dus.

Voor de rest vind ik de reader erg prettig in gebruik. Als je ‘m in slaapstand zet, staat er standaard hoeveel je hebt gelezen, in percentages. Dat vind ik leuk! Met mijn Sony reader had ik dat niet, en ik zag het via bijvoorbeeld Instagram wel vaak bij anderen. Nu kan ik ook foto’s met mijn percentages delen haha

Het enige wat nog weleens mis gaat, is het indrukken van de aan- en uitknop. Ik vind ‘m gewoon niet fijn. Ik druk er steeds naast, moet mijn nagel anders positioneren, etc. Het voelt meer als een klepje waar de simkaart in zit, dan een echte knop. Leuk qua stijl, niet zo leuk qua gebruik.

Conclusie
Al met al ben ik behoorlijk blij met mijn nieuwe e-reader. Het lezen op een Kobo vind ik prettig, de instellingen zijn goed te doen en het formaat is precies goed. Ik vind het bovendien ook een mooie e-reader, dus ik zit met trots in mijn e-reader te lezen! Ik ben Kobo-fan.

8 gedachten over “Review: De Kobo Clara HD

  1. Fijne review! Ik twijfel al heel lang of ik een ereader wil kopen of niet maar ik ben bang dat ik er eentje koop die ik achteraf gezien toch niet zo fijn vind 🥴

    1. Snap ik, ik heb hier ook echt heel lang over getwijfeld, net als destijds met de reader van Sony. Ik kan alleen maar zeggen: laat je voorlichten, vraag rond, informeer naar de mogelijkheden en volg tot slot je gevoel! Enne.. Veel leesplezier (of dat nu analoog of digitaal is)

  2. Ha Tessa, als je een “sleep cover” neemt gaat je reader vanzelf in de slaapstand als je de cover sluit. Heb je geen last meer van het aan/uit knopje!

  3. Sinds een paar maanden heb ik ook de Clara HD (mijn eerste e-reader, na jaren twijfelen toch overstag gegaan) en ik vind hem heel fijn in gebruik! Zeker voor het lezen in bed en in de tuin, ik had er veel eerder eentje moeten kopen :). Oh, en voor het aanpassen van het lettertype: aan beide zijden van het schuifbalkje staan icoontjes voor plus en min, daar kun je gewoon op drukken, dan past de e-reader het in kleine stapjes aan, veel fijner dan het schuiven met de balk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s