Boeken

Mijn pronkboeken

Sinds wij zijn verhuisd, een jaar geleden alweer, nam ik ook het besluit om minder boeken mee te nemen naar de nieuwe woning. Want: minder ruimte voor boeken. Dat klinkt gek, want we gingen juist groter wonen. Maar de woning is anders qua indeling, ik vond de grote Billy boekenkast die ik in het oude huis had, te rommelig en wilde dat voor de nieuwe plek voorkomen en bovendien oogde alle rondslingerende boeken sowieso rommelig, vond ik.

Het was dus tijd om te schrappen. En flink ook. Inmiddels heb ik een prachtige, nette boekenkast in de woonkamer staan, maar ligt nog steeds een groot deel van de boeken die ik heb, verstopt achter deurtjes en kastjes. Zo liggen er nog tenminste drie dozen vol boeken in de berging, oftewel de ‘bijkeuken’, die echt gesorteerd moeten worden: wat kan weg? Wat hou ik? En ik heb stiekem een extra kastje aangewezen als boekenbewaarplek. Naast fotoalbums en losse foto’s, liggen hier ook -op een flinke stapel- boeken. Tja, het bloed kruipt blijkbaar waar het niet gaan kan haha.

Maar mijn mooiste, belangrijkste boeken -de boeken die ik ook niet snel van de hand zal doen- die staan gewoon pontificaal in zicht, in mijn boekenkast. Ik heb daarin zo goed als kon een schikking geprobeerd te maken qua vakken, lees hier meer over die indeling. Maar daar ga ik het vandaag niet over hebben. Vandaag laat ik jullie zien welke boeken uit die kast, mijn mooiste boeken zijn. De boeken waar ik het meest trots op ben. Mijn ‘pronkboeken’. Enne… daarna ben ik natuurlijk ontzettend benieuwd: wat zijn jullie pronkboeken? En: hebben jullie ook ‘schaamboeken’? (daar zal ik zelf ook nog een keertje over bloggen haha)

Hier komen ze, mijn pronkboeken:

 1. Hannah Bervoets – Ivanov: Ik ben fan van Bervoets, en las al haar boeken. Ivanov vond ik bijzonder mooi, en het wakkerde mijn liefde voor Bervoets’ werk alleen maar verder aan.
 2. Peter Buwalda – Bonita Avenue: Dit boek las ik jaren geleden tijdens een vakantie in Thailand, en steeds als ik dit boek zie of doorblader, waan ik me weer in de Thaise jungle, waar we een ontzettend fijn huisje hadden waar we omringd werden door apen. Ik voel dan bijna de zon weer op mijn huid. Zucht, take me back!
 3. Mijn gehele Murakami-oeuvre: Tja, moet ik hier nu nogmaals uitleggen dat ik van de boeken van Haruki Murakami houd? Nee, toch? Ik kon geen specifiek boek noemen, omdat ik gewoonweg apetrots ben op mijn omvangrijke, en complete, verzameling van zijn boeken.
 4. Stefan Brijs – Maan en zon: Soms begin je zonder al te veel verwachtingen aan een boek, en blijkt het een kneitergoed boek te zijn dat nog lang nazindert in je hoofd. Maan en zon is zo’n boek, en ik tip het boek nog geregeld aan mensen. Man, man, man, wat een steengoed boek.
 5. Gayle Honeyman – Ik ben Eleanor Oliphant Dit is absoluut een van mijn lievelingsboeken. Het verhaal zelf, de opbouw, de stijl, het hoofdpersonage, de verrassende wendingen: ik hou ervan. Het is een boek dat indruk maakt zonder dit te willen doen. Een boek dat naklinkt zonder zelf te hebben geschreeuwd.
 6. Anne-Gine Goemans – Honolulu King
 7. Lodewijk van Oord – Albrecht en wij
 8. Cynthia D’Aprix Sweeney – Het nest
 9. Maria Semple – Waar is Bernadette?
 10. Petra Kruijt – Laat me jou zijn

Welke boeken staan tot jullie grote trots in jullie boekenkast?

5 gedachten over “Mijn pronkboeken

 1. Wat een prachtige boeken! Van Stefan Brijs wil ik nog graag eens iets lezen, omdat ik ‘De engelenmaker’ briljant vond. Hanna Bervoets en Murakami zijn geweldige schrijvers waar ik ook alles van wil lezen :-) van Hanna heb ik alleen twee van haar columnboeken nog niet gehad, maar ik ben vooral nieuwsgierig naar haar nieuwe boek dat deze week uitkomt.

  Boeken die hier staan te pronken zijn:
  * Tsomo’s karma – Kunzang Choden (deze heb ik gekocht nadat ik het biebboek had gelezen en zo ontzettend mooi vond)
  * Het leek stiller dan het was – Eva Kelder
  * Op een nacht – Anne Eekhout
  * Lampje – Annet Schaap
  * Strikt – Minke Douwesz
  * De man die de taal van slangen sprak – Andrus Kivirähk
  Het is niet voor niets dat deze boeken ook op de foto bovenaan mijn blog staan :-D

  1. Mooie lijst, en met de schrijvers kan ik het uiteraard enkel eens zijn! :-) Ik ben ook erg benieuwd naar Bervoets’ nieuwe roman, heb jij ‘m al in huis? Ik vond Fuzzie niet zo leuk, dus ik ben een beetje huiverig, stom he?😅

 2. Ik ‘volg je stiekem’ maar wil je nu – het werd onderhand tijd! – bedanken voor al je heerlijke, enthousiaste, plezier- en goesting-schenkende degelijke recensies, Tessa!!!
  Dikke merci!
  Jacques

 3. Ik ‘volg je stiekem’ maar wil je nu – het werd onderhand tijd! – bedanken voor al je heerlijke, enthousiaste, plezier- en goesting-schenkende degelijke recensies, Tessa!!!

  Dikke merci!
  Jacques

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s