Persoonlijk

Mijn duurzame maand: april

April zit er alweer op! Ongelooflijk hoe snel een maand voorbij gaat. Ik rondde mijn opleiding af, was jarig en we gingen met mijn moeder een weekje weg. Maar hoe duurzaam was ik?

Laat ik maar meteen met het slechte nieuws beginnen: duurzaamheid is er een klein beetje bij ingeschoten deze maand. Ik weet het, hoe dan?? Nou, door het razend druk te hebben, veel geleefd te worden en sneller voor een makkelijke in plaats van duurzame oplossing te kiezen. Oeps! Ik zal jullie voorbeelden geven van enkele van die niet-duurzame acties. Mijn verjaardag bijvoorbeeld. We hadden kant en klare taart gehaald bij de Jumbo, hartstikke lekker, maar we bedachten ons dat we altijd een paar gebaksvorkjes tekort komen voor visite. En dus kochten we plastic vorkjes. En omdat we allesbehalve zin hadden in afwassen na een drukke verjaardag, ook meteen maar plastic gebaksbordjes. SLECHT! Ik weet het, maar ik was te gemakzuchtig om te protesteren.

Nog zo’n voorbeeld: ik bestelde een paar keer spullen online. Is dat zo verschrikkelijk dan? Nee, niet per se verschrikkelijk, maar het is niet echt duurzaam om spulletjes die ik in de stad, waar ik werk, kan kopen, online bestel. Zit je weer met vervoer, uitlaatgassen etc. Mijn ecologische voetafdruk wordt er niet kleiner door, zeg maar. En als ik dat nu één keer had gedaan, maar nee, ik bestelde vier keer online. Oeps! Tja, het zijn de kleine dingen waar je verschil in kunt maken, en het zijn dus ook deze kleine dingen waar ik me schuldig over voel. Want het had niet gehoeven.

Ook qua afvalscheiding hield het deze maand niet over. De groencontainer stond langere tijd in de tuin omdat we die gingen opknappen, maar daardoor miste ik wel een snelle manier om gft-afval te scheiden van het reguliere afval. Zucht. Zoals ik al zei: ik was ietwat gemakzuchtig deze maand. De container staat inmiddels weer voor huis, waardoor het weer gemakkelijker is om groenafval apart weg te gooien. Note to self: Hou je container in de buurt!

Gelukkig ging er ook genoeg wél goed! Qua maaltijden zitten we gewoon gebakken (ha, pun intented!). Ik plan de maaltijden goed, vries in als mijn planning toch enigszins afwijkt, hou weinig over als verspilling en koop niet overdreven veel in, zodat ik ook niet met overdreven veel blijf zitten. Op mijn werk ging mijn bamboe cup weer mee voor de sloten thee die ik er drink. En hoewel ik af en toe ook wel eens koud water wil drinken, beperk ik mijn plastic gebruik daarbij tot een minimum – één bekertje die ik steeds hergebruik.

Mijn eigen bamboe beker en vers fruit: onmisbare items op mijn werkplek

Tijdens het weekje weg heb ik niet bijzonder slecht, maar ook niet uitmuntend goed gepresenteerd qua duurzaamheid. Het ging gewoon normaal. Ik had een bakje mee voor snacks en broodjes voor onderweg, en zowel ikzelf als mijn moeder had katoenen shoppers mee voor de boodschappen. Tijdens de boodschappen heb ik mijn vriend een keer ervan kunnen weerhouden om fruit in een plastic zakje te doen, dus ook dat is een klein pluspuntje. Maar voor de rest hield het niet over qua duurzame initiatieven van mijn kant.

Waar ik voor mezelf echt nog verbeterpunten zie, is duurzaamheid qua kleding, het maken van verantwoorde keuzes daarin, en speelgoed en spullen voor mijn kinderen. We halen zo vaak nieuw, plastic speelgoed. Dat kan anders! Andere materialen, tweedehands, of juist eigen items doorgeven of doorverkopen in plaats van weg doen.

Ook al was april niet zo’n heel goede, duurzame maand, wil ik niet te streng zijn voor mezelf. Het kan niet altijd even goed gaan. En om positief af te sluiten: ik ben die nieuwe e-reader alsnog gaan gebruiken. En als er één ding duurzaam is, dan zijn het wel digitale boeken!

Mei is bij veel duurzame bloggers,waaronder – ik blijf haar noemen- Mirjam Hart van Eengoedverhaal.nu, een bijzondere maand. Een maand van duurzaamheid: Mei Plasticvrij. Meer nog dan anders. Voor mij een mooi moment om extra te letten op wat beter kan. De badkamer bijvoorbeeld, en de keuken kunnen wel een opknapbeurt gebruiken qua duurzame items. Wordt vervolgd!

2 gedachten over “Mijn duurzame maand: april

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s