Persoonlijk

Mijn duurzame maand: maart

In februari trapte ik af met duurzamer leven. Ik blogde hier meerdere keren over, en jullie hebben ook nog een aantal artikel van me tegoed (onder andere een bespreking van The Zero Waste project volgt nog, beloofd!) Maar ik hou het niet bij februari. Ik wil duurzamer blijven leven. En mijn gezin hier ook in meekrijgen. Hoe dat gaat, hou ik maandelijks bij.

Dus bij deze: maart. Hoe ging deze maand? Hield ik mijn goede start vol? Hoe zat het met voedselverspilling? En plasticgebruik? Ik praat jullie bij, en vertel graag of ik nog een beetje op de goede weg zit.

Het vervolg
In februari was ik heel erg gefocust om zo duurzaam mogelijk te zijn. Ik dacht na over de boodschappen, nam bekers en mokken mee naar mijn werk, broodtrommeltjes om mijn lunch in te doen en probeerde erom te denken mijn eigen tas mee te nemen als ik voor de lunch de stad in ging en iets ging kopen. Hoe zette ik dit voort? Eigenlijk op dezelfde manier als in februari. Dat broodtrommeltje, en kleinere bakjes voor bijvoorbeeld gesneden fruit of rijstwafels, gaan standaard mee. En als ik op dinsdag naar het werk ga, blijven de bakjes en trommeltjes thuis. Op dinsdag eet ik namelijk altijd sushi met mijn collega’s. Of althans: ik eet sushi, de rest eet kibbeling. Verschil moet er zijn! Maar het gebruik van plastic in die zin gaat goed: het is zo goed als nihil. Ik moet echter wel zeggen dat ik qua drinken iets te slordig ben geweest: ik vergat steeds mijn grote bamboe mok mee te nemen! Aargh! Ik probeerde de schade te beperken door steeds hetzelfde plastic bekertje te gebruiken, maar dit is niet altijd gelukt waardoor er toch meerdere plastic bekertjes doorheen gingen op mijn werk. Oeps..

Voedselverspilling
Het plannen van boodschappen ging onveranderd door. Wij hebben wekelijks het volgende schema: maandag en dinsdag eten we met zijn allen thuis, op woensdag is Mason te logeren bij zijn oma en eten wij vaak patat (we hoeven voor Evi nog geen maaltijden te koken, zij krijgt heerlijke (vindt zij!) hapjes van haar Vietnamese oma, uit een potje of ik flans iets makkelijks in elkaar: een zoutloos omeletje gebakken in olijfolie, gekookte pompoen en een paar stukjes pasta bijvoorbeeld. Op donderdag eten we bij mijn schoonmoeder, aangezien we Mason toch ophalen, en vrijdag, zaterdag en zondag eten we thuis. Op vrijdag eten we vaak vis: zalm met rijst en groenten, is een standaard gerecht op vrijdag. Lekker én makkelijk. In het weekend eten we ook gewoon met zijn allen, en dan probeer ik ook iets uitgebreider te koken.

In het weekend probeer ik ook vaak iets nieuws uit, uit een van mijn vele kookboeken. Doordeweeks zijn het toch makkelijke, snelle recepten: kip rendang met rijst en boontjes, spaghetti, dat soort gerechten. Voor mijn boodschappen betekent dit dat ik in het weekend vooral bezig ben met: wat eten we de komende vier dagen? (za.dag, zo.dag, ma.dag en di.dag) En daar stem ik mijn boodschappenlijstje op af. Ik haal genoeg vlees en groente in huis, zorg dat er genoeg brood is (daar zijn Mason, Evi en ik gek op!). Oh en genoeg eieren, want Mason eet nog steeds het allerliefst rijst met ei (en een flinke scheut maggi om het af te maken). Het boodschappen plannen gaat goed. En op zondag ben ik bijna altijd lekker aan het mealpreppen: de pastasauzen alvast klaar zetten, ovenschotels voor zover mogelijk alvast bakken, vlees alvast marineren. Alles om het me doordeweeks zo makkelijk mogelijk te maken.

Maar dit gaat natuurlijk lang niet altijd even goed. Ook wij zijn maar mensen, en ook wij zijn gewoon moe aan het eind van een drukke dag. Of dit nu doordeweeks is wegens werk + kinderen, of in het weekend wegens de kinderen. En dan grijpen we vaak naar een pizza, die we thuis laten bezorgen (Mason heeft zijn rijst met ei wel haha). Ik ben dan gelukkig wel zo slim om het vlees dat we hebben, in te vriezen. Lang leve grote vriezers!

Mijn gezin meekrijgen
Tja, dit blijft wel een puntje. Mijn vriend ziet er niet zoveel in om te stoppen met plastic zakjes, want oude gewoontes slijten moeilijk. Maar! Hij heeft wel heel veel bakjes (oude Hertog-ijsbakjes enzo) die hij graag hergebruikt. Dus wat dat betreft doet hij wel heel goed aan re-use. Sowieso doen Aziaten dat heel goed. En ik weet dat ik nu heel generaliserend en betuttelend doe, maar het is zo! Alle Vietnamezen die ik ken, hamsteren glazen potjes en plastic bakjes. Want: stel je voor dat je het nog eens kunt gebruiken? De glazen potjes ontdoen ze heel vakkundig van alle labeltjes, waardoor je ze heel leuk opnieuw kunt gebruiken, voor wat dan ook! Eigenlijk doen al die hippe hergebruikers op Instagram niets anders dan wat Vietnamese moeders en grootmoeders al tijden doen: niks weggooien. Zij het ietwat netter, en overzichtelijker haha. Maar hij is er dus niet bewust mee bezig. Ik hoop hem te inspireren, en ik deel ook feiten over plastic in het milieu met hem, in de hoop iets in hem te doen ontwaken. Tot die tijd ben ik de touwtrekker in ons gezin. En Mason, onbewust, met zijn vegetarische acties qua avondeten J

Tot slot
Ik ontving via Mirjam Hart (Een goed verhaal) een supertof boek: Hoe je stopt met plastic van Will McCallum. Ik heb echt zo’n zin om die te lezen! Nieuwe inspiratie is altijd welkom. En uiteraard zal ik dit boek ook bespreken op dit blog. Maar eerst The Zero Waste project. Beloofd!

Advertenties

9 gedachten over “Mijn duurzame maand: maart

  1. Wij zijn op vakantie geweest en aan het einde zit je dan altijd wel met wat half opgebruikte verpakkingen met eten, die je niet allemaal mee naar huis wilt slepen. We laten het dan staan in de hoop dat iemand het nog kan gebruiken. Van een schoonmaker hoorden we toevallig dat zij de bruikbare dingen meeneemt en weggeeft aan iemand die het niet breed heeft. Mooi toch.

  2. Goed bezig Tessa! Waar gebruikt je man de plastic zakjes voor? Is het voor het meenemen van brood? Los in een trommeltje is soms onhandig en het droogt snel uit, Wij wikkelen het dan vaak eerst in aluminiumfolie voor het in het trommeltje gaat. Ik ben niet Aziatisch, maar ik bewaar ook veel plastic bakken om ze te hergebruiken. Heel veel andere dingen trouwens ook die “nog wel eens van pas kunnen komen” zoals mijn ouders zeiden. Voor hen een reminder aan de oorlogs- en crisistijd, door mij stomweg vanwege kopieergedrag.
    Mijn kleindochters hebben voor school blikken trommeltjes met vakjes en daarin siliconen bakjes voor stukjes fruit e.d. Alles afwasbaar.

    1. Hoi Jannie! Hij gebruikt die zakjes eigenlijk overal en nergens voor haha
      Wat slim van die bakjes voor je kleindochters, dat ben ik ook zeker van plan als Mason volgend jaar (omg dan al!) naar school gaat 😁

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s