Persoonlijk

Het einde van mijn duurzame maand

Ik deelde al een update met jullie, maar hoe is het me daarna vergaan qua duurzamer leven? Vandaag vertel ik over mijn eindsprint, en wat ik voor de rest van het jaar op het gebied van duurzaamheid van plan ben. Lezen jullie mee?

Slim boodschappen plannen
Op zich was ik al goed bezig in februari. Ik dacht er goed om geen plastic zakjes te gebruiken voor mijn brood als ik naar mijn werk ging (lang leve broodtrommeltjes), ik bracht een eigen (thee)mok mee voor mijn drinken en ik plande mijn boodschappen een stuk slimmer, zodat ik minder hoefde weg te gooien. Die lijn heb ik zo goed mogelijk doorgezet. Ik heb echt weinig eten weg hoeven gooien, en daar ben ik trots op. Er sluipt bij ons namelijk altijd wel een pizza- of patatdag tussendoor, waardoor ik alsnog niet uitkom qua koken. Ik kook vaak voor meerdere dagen op zondag, en dat blijf ik ook doen. Immers: het eten is dan al zo goed als klaar (wellicht nog wat groenten koken, maar het vlees is dan al klaar en gemarineerd, en de aardappelen of rijst is ook alvast klaar) dus we hebben dan ook niet echt een excuus om niet zelf te koken. Afgelopen week had ik de volgende planning: zaterdag pasta pesto, zondag lasagne, maandag aardappelen, gehaktballen en groente, dinsdag kip uit de oven, groenten en rijst. De lasagne was maar voor de helft op, dus die hebben we op maandag opnieuw gegeten. En toen klopte mijn schema ineens niet meer. Op dinsdag aten we alsnog de aardappelen, gehaktballen en groente, en op woensdag (wat vaak onze patatdag is) kozen we voor de ovenkip. In plaats van rijst, haalde mijn vriend er alsnog een zakje patat bij. Prima, een beetje cheaten mag best, toch?

Meer in de groene container
Op het gebied van afval scheiden heb ik grote stappen gezet. We hadden voor ons reguliere afval altijd al een klein bakje op het aanrecht staan (onze prullenbak staat in de bijkeuken, en zodoende hoeven we niet steeds heen en weer te lopen) en dat kleine bakje gebruik ik nu voor het groenafval. Restanten champignons na het snijden, uienschillen, stronken van de broccoli, restantjes brood, etc. Alles verdwijnt daar nu in, en vanaf daar in de groencontainer. En dat voelt zo goed! We gebruikten de groencontainer echt veel te weinig, waardoor de grijze container binnen no time vol zat, maar ik merk echt dat het nu enorm scheelt. En: het is veel beter om te scheiden! Het reguliere afval verzamel ik nu in een los (sorry, plastic) zakje, voordat het in de prullenbak verdwijnt. Of: ik verzamel dingen in een lege voedselverpakking (bijvoorbeeld van de kip, of een leeg pak Nutrilon) en gooi het daarna in de prullenbak –of rechtstreeks in de container buiten.

Een vegetarisch(achtig) kind
Qua vlees ben ik nog steeds niet echt goed bezig. Ik vind het zó lekker, sorry! Wel zijn we meer met zalm gaan koken. Zalig, dat is echt mijn lievelingsvis. Is het duurzaam? Nee, hoogstwaarschijnlijk niet. Maar goed, het is wel iets wat zelfs mijn kieskeurige peuter lekker vindt, dus het voordeel is voor mij best groot. Over het algemeen gezien is onze zoon de meest bewuste eter, in de zin van: meer dan rijst met ei wil hij vaak niet als avondeten! Lastig, maar ik ga me er niet meer tegen verzetten. Elke dag rijst, ik moet er zelf niet aan denken, maar he: in Azie worden kinderen er ook groot mee, dus why not? Hij wil wel vaak kroepoek, komkommer en heeel af en toe een stukje wortel of vlees erbij. Kip ketjap met knoflook vindt hij lekker, braadworst heel af en toe maar vooral zalm eet hij er graag bij. In het kader van variatie vind ik dat dus de fijnste oplossing. En ik vind het zelf ook mega lekker, dus tja..

De toekomst
En nu? Wat ga ik nu doen om deze lijn voort te zetten en duurzamer te blijven? Ik blijf me verdiepen in lectuur die er is (Het zero waste project heb ik zo goed als uit, een recensie daarover volgt komende maand, en ik zag op Instagram een andere fijne titel langskomen: Hoe je stopt met plastic van Will McCallum), en zal ook bloggers die veel met duurzaamheid bezig zijn, volgen om geïnspireerd te blijven en natuurlijk tips op te doen. Ik zal het nodig hebben, want ik vergat alsnog een paar keer met een katoenen tas op pad te gaan, waardoor ik toch weer plastic winkeltasjes moest kopen, en qua vleesminderen valt er ook nog genoeg te behalen.

Op dit blog
Op dit blog zal ik maandelijks een update blijven posten, en recensies van boeken die met dit onderwerp te maken hebben, zal ik ook zoveel mogelijk bespreken op dit blog. Ik focus me dan niet zozeer op wat ik van het boek vond (alhoewel dat uiteraard ook een niet te missen aspect zal zijn), maar wat het me heeft geleerd. In maart trap ik af met Het zero waste project, van Nikkie en Jessie Kroon. Spoiler alert: er staan veel goede tips in, maar ik vind de toon niet erg fijn. Veel ‘moeten’ in plaats van ‘kunnen’. Maar goed, die bespreking volgt.

Tot zover mijn duurzame maand. Zijn jullie ook bezig met duurzamer leven? Of leven met minder plastic? Welke tips of adviezen hebben jullie voor me om het vol te kunnen houden dit jaar?

7 gedachten over “Het einde van mijn duurzame maand

 1. In Nederland doe ik mijn best. Afval scheiden, eten wordt hoogst zelden weggegooid. Veel reizen met trein en bus. En nog wat van dat soort zaken. In Mozambique echter … gaat alles in dezelfde vuilnisbak / container want er wordt hier … JAMMER GENOEG … nog niet aan gescheiden afval gedaan. Dus groen, plastic, glas, … werkelijk alles komt op dezelfde afvalberg. Daar scharrelen een boel arme donders hun kostje bij elkaar. SNIK.

 2. Wat goed dat je er zo actief mee bezig bent! Ik ben zelf ook bezig met plastic verminderen, dus ook mijn eigen kopje mee en brood uit m’n broodtrommel.
  Even super random, maar gooi je de hele stronk van de broccoli weg? Sinds kort kook ik die ook mee (wel de buitenkant eraf halen) en ik vind het oprecht super lekker.

 3. Ik kan het niet laten, een broccoli tip: stronk dik schillen en dan het binnenste rauw opeten (= heel lichtgroen van kleur) echt zo lekker, soms eet ik broccoli omdat ik dat binnenste stuk wil eten (en broccolisoep gaat er altijd in hier) 😂

  Ik vind dat je supergoed bezig bent Tessa dus verontschuldig je alsjeblieft niet omdat je ‘qua vlees ben ik nog steeds niet echt goed bezig’, je bént goed bezig en inspireert anderen door hier over te schrijven op jouw blog. ❤️

  1. Hahah misschien ga ik dat van die broccoli nog weleens doen, ik ben zo dol op broccoli(soep), en het is een leuke manier om verspilling tegen te gaan!
   Bedankt voor je lieve woorden, ik probeer maar ergens te beginnen, dank voor jouw begrip ❤️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s