Persoonlijk

Update: mijn duurzame start

We zijn zo goed als halverwege februari, mijn Maand van de Duurzaamheid. Of in ieder geval: mijn officiële start van een duurzamer leven. Want dat is de opzet, immers. Maar in hoeverre is dat al gelukt? Lig ik een beetje op koers of moet ik de zeilen nog flink bijzetten? Hierbij alvast een update.

Broodtrommels
In aanloop naar mijn duurzame maand had ik gelukkig al een aantal maatregelen getroffen. Zo had ik al meerdere kleine bakjes, om als broodtrommel te gebruiken, maar ook om fruit, zoals druiven, in mee te kunnen nemen. Rijstwafels en koekjes kon ik ook mooi op deze manier vervoeren naar mijn werk. Geen plastic zakjes meer voor mij! En dat lukte heel goed. Ik had eind december nog een paar kekke bakjes erbij gehaald, waardoor ik nooit zonder zit (qua afwas e.d.). Dat scheelt enorm, én het geeft me een goed gevoel. De bakjes zijn ook nog eens hartstikke leuk om naar te kijken, dus het misstaat ook zeker niet op mijn bureau.

Grote bekers thee
Voor mijn drinken heb ik een grote, bamboe beker. Hier kunnen per keer 3 bekertjes thee in. Zalig! Het scheelt mij heen en weer gewandel naar de automaat op de afdeling, en ik verbruik er ook geen plastic bekertjes mee. En toch. Toch heb ik een collega die koffie ging halen, een paar keer een bekertje water voor me laten meenemen. Omdat ik daar veel meer zin in had, maar ook nog een bodempje thee in mijn grote beker had zitten. Dus toch plastic verspild. Oeps! Ter verdediging van mezelf: ik zorgde er daarbij wel voor dat ik dat bekertje de rest van de dag gebruikte voor water, en niet een nieuw bekertje gebruikte.

De boodschappen + planning
Qua boodschappen ging het tot nu toe redelijk goed. Ik heb weinig hoeven weggooien. We hebben wel –heel ongezond maar ook gewoon super lekker- een paar keer pizza besteld (soms zijn we werkelijk waar te lui om te koken, maar Mason krijgt wel keurig eierrijst met iets lekkers erbij. Is vaste prik). Moet ook kunnen toch? Sterker nog, ik calculeer het nu in. Dat was ook een hele fijne tip die ik van mede-blogster Lalage kreeg: in plaats van voor 7 dagen, 6 dagen boodschappen halen. Op die manier ontzie je jezelf als je dan toch besluit om een avondje niét te koken. Oh, ik was afgelopen weekend heel trots op mezelf tijdens het boodschappen doen. Mijn vriend pakte een trosje bananen, en wilde deze in een plastic zakje doen. Ik heb toen gezegd dat dat helemaal niet nodig was, en ja hoor: hij legde het plastic zakje terug en de bananen gingen gewoon los in de winkelwagen. YAY!

In dit boek ben ik begonnen, maar ik ben nog niet heel enthousiast. Een uitgebreide review volgt in een andere blogpost!

Aandacht nodig
Waar echt nog een aandachtspunt voor mij ligt, is om voorbereid de stad in te gaan. Ik werk bij de gemeente in mijn stad, en het gemeentehuis ligt in het centrum. Elke dag wandelen mijn collega’s en ik grote stukken door de stad, en vaak is het dan ook gebruikelijk dat er iets gekocht wordt. Of dat we bij de supermarkt eindigen om iets voor de lunch te kopen. Ik heb dan niks bij me qua tassen. En dus eindigen mijn collega’s en ik vaak met plastic zakjes van de betreffende winkel of supermarkt. Zonde natuurlijk! Ook als ik alleen pauzeer, en even bij bijvoorbeeld de Hema of de boekhandel langs ga, neem ik niks mee (zelfs mijn rugzak niet) om gekochte spullen in mee te nemen. Ik zou heel makkelijk gewoon mijn rugtas, of een klein katoenen tasje, mee kunnen nemen. Vanaf nu dus ook echt maar eens doen.

Minder vlees eten
Oh, er schiet me nu nog een enorm verbeterpunt te binnen: minder vlees eten. Ha, wij zijn echt een gezin met vleeseters. Ik ben gek op kip, braadworst en varkenshaas. En dat is natuurlijk niet erg duurzaam. Gelukkig zijn we beide ook groot visliefhebbers, dus ik kook ook graag met zalm. Of garnalen. Of lekker aardappelen met viscuisine. Oke, dat laatste is niet erg duurzaam, want verpakkingen etc, plus dat je rekening moet houden met of het duurzaam gevangen is, maar he: is vis niet beter dan vlees? Ja, toch? Vegetarisch is vooral Mason, haha. Daar krijg je vaak niet meer dan eierrijst en kroepoek in. Stukjes vlees dat we hem geven, blijft vaak over. “Nee, niet eten”, zegt ‘ie dan. Zelf vegetarisch doen zit ‘m er bij mij/ons vooral in welke pizza we bestellen (met alleen maar groenten, of de funghi bijvoorbeeld) of als we patat halen, dat we alleen patat doen en geen extra’s erbij –dat ben ik vaak, mijn vriend eet er sowieso altijd twee of meer dingen naast.

Conclusie tot nu toe
Dus tja, hoe gaat het? Redelijk goed, vind ik zelf. Er zijn zeker nog verbeterpunten, maar overall vind ik het lang niet slecht gaan. Wat we nog wel graag in huis willen, is een bakje voor groenafval, wat je op je keukenblad kunt zetten. Nu belanden groenafval, etensrestanten en korsten van boterhammen nog veel te vaak in de gewone prullenbak, en dus in de grijscontainer. Deze maand nog gaan we er eentje bij de Milieustraat ophalen! Voor de rest ga ik zo door, en probeer ik er op een andere manier dan met pizza of patat, een vegetarische avond in te gooien.

Voorlopig rapportcijfer: 6,5

11 gedachten over “Update: mijn duurzame start

 1. Ik geloof niet dat vis per definitie duurzamer is dan vlees (maar ik kan me vergissen, ik vind het in ieder geval wel lekkerder), maar je kunt wel beter kip of vis of zelfs varken eten dan kaas of andere zuivel van koemelk, dat is even slecht als rundvlees eten.
  Dat van de plastic zakjes is herkenbaar, ik probeer er aan te denken maar moet er toch veel te vaak nog eentje vragen.

   1. Omdat vooral koeien erg veel CO2 produceren, veel meer dan kleinere dieren (al hoorde ik onlangs ergens dat schapen even vervuilend zijn omdat het ook herkauwers zijn, en nu vraag ik me af hoe dat zit met geiten, want ik eet wel nog geitenkaas), dus of je nu het vlees van koeien eet of hun melk, dat maakt voor het milieu niet uit.

 2. Goed bezig hoor Tessa!! Langzaam beginnen en volhouden en dan steeds iets erbij. Dat werkt m.i het beste. Nog een tip? Wij eten ook maar 6 keer warm Op zaterdag eten we altijd zelfgemaakte soep, met roggebrood of knäckebröd. Ik maaķ dan een hele grote pan ineens en vries daar 3 porties van in voor een andere zaterdag.

 3. Lekker bezig! Die tip was alleen niet van mij…
  Ik weet niet of vis duurzamer is dan vlees, maar wel dat vegetarisch eten het meest duurzaam is. Ik snap dat dat niet in één klap lukt, maar je kunt af en toe eens iets nieuws proberen, bijvoorbeeld op een vaste dag in de week.
  Heb je weleens kipstukjes van de vegetarische slager gegeten? Die zijn amper van vlees te onderscheiden. Verder zijn wij dol op gerookte tofu (van het merk Taifun, te koop in natuurwinkels) bijvoorbeeld bij stamppot. Ook heel makkelijk is om pasta met tomatensaus vega te maken: vervang gehakt door champignons of nepgehakt.

 4. Nog een tip van Flip met vleeseters in huis: halveer de porties. Wij eten elke dag vlees maar hebben de porties dus gehalveerd. In plaats van bijvoorbeeld 500 gram gehakt in de lasagne, doe ik nu een klein pakje van 250 gram.

  Voor wat betreft de tasjes: hier vergeet ik ze ook altijd. Ik heb ook tasjes voor het fruit en groenten in huis zodat we geen plastic tasjes hoeven te pakken. Maar dan moet ik die ook wel meenemen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s