Boeken

Boeken die ik puur voor de omslag zou kopen

Don’t judge a book by its cover? Nou, in sommige gevallen juist wel. Want omslagen zijn vaak een lust voor het oog, en trekken meer mensen naar het boek dan wanneer het er minder opvallend mooi uit zou zien, toch?

Het viel me laatst in de boekhandel op: er zijn ineens veel meer boeken met een prachtige omslag. Een omslag waar moeite voor is gedaan, een omslag die je naar het boek trekt. Een omslag om van te smullen. Ik stond meerdere keren met zulke pretty boeken in mijn handen, maar kocht er uiteindelijk geen. Iets met goede voornemens om tweedehands en meer e-books te kopen. Maar feit is wel dat er prachtige boeken in omloop zijn. Boeken die ik, puur en alleen om de omslag, zou kopen. Nog los van het verhaal.

Welke boeken ik dan in mijn hoofd heb? Denk aan:

  • Ayobami Adebayo – Blijf bij me: uitgeverij Signatuur
  • Amy Liptrot – De uitweer: uitgeverij Ambo Anthos
  • Sarah Perry – Melmoth: uitgeverij Promtheus
  • Paolo Giordano – De hemel verslinden: uitgeverij De Bezige Bij
  • Chloe Benjamin – De onsterfelijken: uitgeverij Meulenhoff
  • Julien Sandrel – De droomlijst: uitgeverij Cargo
  • Aminatta Forna – De paradox van geluk: uitgeverij Nieuw Amsterdam
  • Marion Poschmann – De pijnboomeilanden: uitgeverij Ambo Anthos
  • Katherine Arden – De beer en de nachtegaal: uitgeverij Luitingh Sijthoff

Bekijk de omslagen hieronder en zie waar ik het over heb. Stuk voor stuk zijn ze prachtig, zowel in kleur als in stijl. De omslagen zijn uniek, mooi, indrukwekkend, aantrekkelijk en zorgen dat de boeken opvallen tussen al die andere titels in de boekhandel. Tenminste, zo zit het bij mij wel. Ik heb overigens expres geen beschrijvingen van de inhoud in deze blogpost gezet. Want voor deze boeken gelden voor mij puur de omslagen (hoewel ik moet toegeven dat ik De hemel verslinden als e-book op mijn reader heb en momenteel met veel plezier aan het lezen ben), en niet de inhoud. Enne… mijn lijstje is in willekeurige volgorde, maar van deze boeken wil ik het liefst De uitweer en De pijnboomeilanden bezitten en lezen. Maar dat terzijde.

Welke boekomslagen vinden jullie mooi? En hebben jullie weleens boeken gekocht vanwege de omslag? Ik ben zeer nieuwsgierig!

Advertenties

2 gedachten over “Boeken die ik puur voor de omslag zou kopen

  1. Ik heb er hier twee van in de kast staan en daarbij heeft de turquoise kleur van de kaft zeker een rol gespeeld ;-) Het boek van Aminatta Forna had ik uit de bieb, maar ik zou ‘m bijna kopen vanwege de mooie omslag… De uitweer is ook zo’n indrukwekkend boek. Maar ja, je kunt niet alles hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s