Persoonlijk

Februari: mijn duurzame start

Ik wil al langere tijd duurzamer leven. Gezonder leven, met oog op de toekomst. Misschien komt het door het moederschap, maar ik ben steeds bewuster bezig met wat voor wereld ik voor Mason en Evi achterlaat. Wat mijn rol daarin is.

En het is nu eenmaal een feit: iedereen, dus ook jij en ik, kunnen een bijdrage leveren om de wereld een aangenamere plek te maken. Cliché? Misschien, maar het is nu eenmaal wel zo. Als ik beelden zie van de plastic soup op de oceanen en zie wat er op stranden aangespoeld ligt, breekt mijn hart. Ik vind het vreselijk om te zien hoe wij mensen de aarde behandelen, maar ik wist steeds niet goed hoe ik kon helpen.

Ja, globaal wel, maar concreet werden mijn plannen steeds niet. Tot nu! Februari wordt mijn start voor een duurzamer thuis. Waarom februari? Omdat januari zo afgezaagd is om te beginnen en ik januari zo nog kon gebruiken om mijn plannen uit te werken zodat het straks ook écht werkt.

Wat ik zoal ga doen? Lees mee:

 • Ik ga minder plastic gebruiken: katoenen shoppers voor de boodschappen, een lunchbox voor de broodjes en het fruit op mijn werk in plaats van plastic boterhamzakjes, bijvoorbeeld.
 • Duurzamer eten, dus: mealpreppen en weekmenu’s maken- en me daar ook echt aan houden! Vooral dat laatste wordt een uitdaging want het is zo makkelijk om na een lange werkdag iets te bestellen in plaats van zelf te maken. Terwijl het vaak een kleine moeite is.. Ik wil met dit voornemen voorkomen dat eten verloren gaat. Dat ingrediënten te lang in de koelkast blijven liggen en daardoor ongebruikt de prullenbak in gaan, zonde!
 • Ik blijf nog even met eten bezig, want ik wil ook meer fruit en groenten van het seizoen eten. Dus geen frambozen in februari maar appels, mandarijnen en andere seizoensgebonden soorten fruit en groenten.
 • Meer spullen weggeven en doneren in plaats van weggooien. Denk daarbij aan speelgoed van de kinderen dat niet meer gebruikt wordt, maar ook keukenitems die al anderhalf jaar in de berging staan en dus ook wel weg kunnen. Denk aan kleding die ongebruikt in de kast blijft liggen, en nog veel meer andere items: er is vast iemand anders blij mee te krijgen, dus waarom al die spullen zelf houden?
 • Wat betreft recyclen: we komen de laatste tijd graag bij de kringloopwinkel. En dan met name voor speelgoed voor Mason (Evi speelt vooral met Mason zijn speelgoed dus eigenlijk twee in één) en boeken voor mij. We hebben er al heel veel leuke puzzels gekocht voor Mason (daar is ‘ie helemaal gek op!) en ook ik heb er al vele mooie boeken gekocht.
 • Over boeken gesproken: die koop ik eigenlijk niet veel meer nieuw. Als fysiek exemplaar bedoel ik dan. Als ik koop, dan is het of bij de kringloop, of als e-book. Ik ben gek op lezen via mijn e-reader, zeker ook omdat het makkelijker te combineren is met mijn leven als moeder, maar e-books zijn ook goedkoper dan hun fysieke boekgenoten. Naast de kringloop en e-books wijk ik nog weleens uit naar de bibliotheek. Ook heel handig! Maar digitaal lezen heeft op dit moment wel mijn voorkeur.
Dit beeld maakt mij zo intens verdrietig.

Hoe nu verder?

De komende maand ga ik bijhouden voor mezelf (en uiteindelijk ook voor dit blog) hoe mijn duurzame maand is verlopen. Wat ging goed? Wat bleek toch lastiger, en waarom? Tegen welke obstakels liep ik aan? En: waar ligt nog ruimte voor verbetering? Ik ga mijn eigen doen en laten dus flink onder de loep nemen, en beoordelen met rapportcijfers. Ik ga hierin zo eerlijk mogelijk zijn. Want ik heb er gewoonweg niks aan als ik niet eerlijk ben naar mezelf. Dan schiet ik mijn eigen doel compleet voorbij, toch?

Als er opmerkelijke dingen hebben plaatsgevonden, progressie of juist niet, dan zal ik daar een korte blogpost aan wijden, maar mijn uitgangspunt is toch echt het plaatsen van een algemene blogpost aan het eind van deze maand.

Ondersteunende lectuur

Voor deze maand is het natuurlijk van belang om zoveel mogelijk inspiratie en tips op te doen. Dat doe ik graag aan de hand van boeken over dit onderwerp. Een boek dat ik sowieso al op mijn leeslijst had staan, en deze maand dus absoluut gelezen zal worden, is The Zero Waste Project van Nicky Kroon. Verder zal ik blogs als Een goed verhaal, De groene meisjes en Ik ben Iris niet iets meer/beter lezen om gemotiveerd te blijven. Als jullie nog leestips voor me hebben, laat ze dan gerust in een comment achter! Alle beetjes helpen, toch?

Advertenties

6 gedachten over “Februari: mijn duurzame start

 1. Hoi Tessa, wat een goed idee om in februari te beginnen en ik ben benieuwd hoe het je dan vergaat. Met jezelf cijfers geven, wordt het wel heel concreet.
  Mijn tip voor een weekmenu, ik plan maar 6 maaltijden, waarbij altijd eentje uit de voorraadkast/diepvries. Zo blijft er toch ruimte voor evt improviseren, onverwacht ergens anders eten ed. Met de voorraadmaaltijd kunnen we schuiven. Ergens in de week worden ook altijd de restjes gegeten. Howel tegenwoordig met pubers in huis, gaan die na schooltijd al op. Nadeel van zo’n weekmenu is wel dat je al gauw vaste dagen voor vaste maaltijden hebt, pasta en patatdag 😅
  Verlangen naar minder heb ik net uit, is leuk om te lezen. Ik ben ook benieuwd naar zero waste.

 2. Dapper hoor Tessa. Geef je jezelf ook een cijfer voor je best doen? Want alles zal niet meteen lukken en het is al geweldig dat je er serieus mee bezig bent. Wij zijn nog maar samen en dan lukt het allemaal wat gemakkelijker dan met een gezin. Zeker als je het eens bent over de doelen. Veel succes!
  Als je lid bent van de bieb kun je daar ook steeds meer e-books lenen hoor. En luisterboeken. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

 3. Mooie voornemens! Het is al een hele lijst, dus het zal vast niet allemaal in één keer goed gaan, maar dan is er morgen weer een dag.
  Mocht je een keer extra duurzaam willen koken, kan je inspiratie opdoen op eetvoorjeleven.nu waar onze favoriete recepten te vinden zijn. Ze zijn niet ingewikkeld en wel 100% plantaardig. Er staan ook twee voorbeelden op van weekmenu’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s