Boeken

6x boeken die indruk op me maakten

Je hebt van die boeken die je leest, opzij legt, en aan een nieuw boek begint zonder dat vorige boek te missen. Maar je hebt ook boeken van een heel andere categorie. Namelijk de categorie ‘Dit boek is onder mijn huid gekropen en komt er niet meer vandaan’. Over die laatste soort boeken wil ik het vandaag hebben.

Want ik lees zoals jullie weten ont-zet-tend veel. Boeken in beide categorieën. Dat maakt het lezen ook zo afwisselend en leuk: je weet van tevoren (bijna) nooit in welke categorie een boek valt. Tot je begint met lezen. Geweldig vind ik dat, die ontdekkingstocht. Van de boeken die ik las, zijn er velen mij bijgebleven. Om verschillende redenen. Hieronder deel ik 6 van die boeken, en leg ik uit waarom deze boeken zo’n indruk op me maakten. Lezen jullie mee?

 1. Tim Krabbé – Het gouden ei: dit was voor mij een verplicht nummer op de middelbare school, maar o wat vond ik dit boek ontzettend goed! Ik heb ‘m laatst zelfs gekocht zodat ik ‘m opnieuw kan lezen. Wat me ontzettend is bijgebleven is het onheilspellende gevoel dat ik kreeg tijdens het lezen. Het is een bizar verhaal met een luguber einde, en dat vond ik als scholier erg intrigerend. Het gouden ei is een klassieker, en ook verfilmd, maar voor mij blijft het boek vele malen mooier en krachtiger.
 2. Roald Dahl – De heksen: Natuurlijk vond ik Mathilda ook geweldig, maar ik genoot veel meer van De heksen. Lekker griezelen over die enge vrouwen die kinderen vinden stinken naar hondenpoep, ze veranderen in muizen en ander kwaads in de zin hebben. Ik heb de film ook talloze keren gezien, en ook die vond ik fantastisch! Ik vond aan dit boek heel goed dat het eng was, maar niet té. Dahl weet als geen ander een fantasiewereld te creëren waar je je als kind oneindig veel keren in kunt verliezen.
 3. J.K. Rowling – Alle Harry Potter boeken: Ik was lange tijd een groot tegenstander van het concept ‘Harry Potter’ (Ik weet het: hoe dan?). Tot mijn vriend me op een avond het eerste boek in handen drukte, en me liet beloven de eerste paar hoofdstukken te lezen. En ja hoor, ik las de eerste bladzijde, grinnikte een paar keer om grappige zinnen en was verkocht. Volgens mij kwam boek vier toen net uit, dus ik las me een slag in de rondte, keek de films en was hooked! En hoe. Nieuwe boeken kocht ik eerst in het Engels (waarom wachten op de vertaling?) en daarna alsnog de Nederlandse versie. Het opende voor mij een wereld vol wonderlijke avonturen, vriendschap, doorzettingsvermogen, helden, bijzondere wezens en liefde. Deze boekenreeks is alles waar je als boekenliefhebber van droomt, en meer!
 4. Anke de Vries – Blauwe plekken: Ik vond, en vind, dit zo’n intriest maar belangrijk boek! Het heeft me de ogen geopend op het gebied van wat normaal is en vooral wat níet normaal is binnen een gezin. Wat voor impact kindermishandeling heeft, hoe het een kind kapot maakt, hoe het een kind vormt, voor de rest van zijn of haar leven. De scène op het eind van het boek met de stofzuiger vond ik verschrikkelijk om te lezen, maar Anke de Vries heeft zo’n mooi en droevig boek geschreven, dat bijna elke leeftijdsgenoot van mij dit boek kent, en weet over welke scène ik het heb.
 5. Annet Schaap – Lampje: Ik las dit boek afgelopen jaar, en ik was totaal overdonderd door de stijl, het verhaal, de fantasie van de schrijfster en de wereld die ze daarmee creëerde. Alles klopt aan dit boek, van de woordkeuze tot de figuranten die worden opgevoerd. Dit boek is heerlijk om te lezen, om te herlezen en vervolgens nog een keer te herlezen. Elke keer ontdek ik iets nieuws wat me bevalt, en dat maakt Lampje zo ontzettend magisch.
 6. John Irving – De wereld volgens Garp: Ik ben gék op absurdische verhalen, en coming of age-verhalen, maar dat wist ik pas toen ik De wereld volgens Garp las. Dit is het eerste boek dat ik van Irving las, en daarna was het hek van de dam: ik las alles wat los en vast zat van hem, en genoot. Van de beren, het worstelen, Wenen, de markante personages: alle ingrediënten van een goede Irving-roman. Vanuit Irving ben ik verder gaan zoeken naar absurde boeken, en eindigde bij Haruki Murakami. En we weten allemaal hoe dat mij beviel.. :-) Bedankt dus, John Irving!

Dit is zomaar een greep uit boeken die indruk op mij maakten en mij bij zijn gebleven. Er zijn er nog véél meer, dus wellicht zal ik in de toekomst nog een andere blogpost aan die boeken wijden, maar dit zijn ze voor nu.

Herkenbare titels of gelden voor jullie heel andere titels?

5 gedachten over “6x boeken die indruk op me maakten

 1. Veel herkenbare dingen voor mij. De heksen van Roald Dahl hebben ook een grote indruk gemaakt op mij. Blauwe plekken vond ik zo’n ontroerend boek maar heeft ook wel mijn ogen geopend. De wereld volgens Garp heb ik denk ik ooit voor school moeten lezen en toen vond ik het maar niets maar nadien nog eens gelezen en toen heb ik er wel veel aan gehad.

 2. Roald Dahl blijft geweldig, en ‘Blauwe plekken’ kan ik me ook nog goed herinneren. Net als Achtstegroepers huilen niet natuurlijk. Aan de Harry Potter-reeks ben ik ook pas op latere leeftijd begonnen; ik ben nu halverwege boek 3. Nog veel te ontdekken gelukkig!

 3. Wat grappig om te lezen dat je een beetje wat tegen Harry Potter had. Dat had ik dus ook. Het sprak me niet aan. Tot ik vorig jaar het boek nevermoor las n.a.v. een recensie op jaapleest. Dat boek was zo goed en leuk en omdat het boek geïnspireerd was op Harry Potter dacht ik dan moet ik die toch maar eens gaan lezen. En aiai het was net als vroeger. Ik heb er ongeveer een week over gedaan (moest wel een aantal dagen wachten op een paar boeken ivm de bieb en pff dat was waardeloos, haha) maar ik bleef maar lezen en kon niet stoppen. Ik ging zelfs dingen uit Harry Potter zeggen in het normale leven. Mijn conclusie was; ik had veel eerder moeten beginnen en ik wil de boeken zelf ook hebben.

  Het boek de zwijgster heeft heel veel indruk gemaakt. en ook de val van Marga Minco vond ik indrukwekkend. Meer dan het bittere kruid wat ik moest lezen voor school.

 4. Harry Potter was en is een favoriet, vanaf het moment dat mijn juf op de basisschool deel 2 voorlas. Verder was voor mij Zwarte Lieveling (van Suzanne Koster) een boek wat ik las en herlas. Ook vond ik De Theeroos erg indrukwekkend, en de trilogie ‘een groene bloem’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s