Persoonlijk

Moeder van twee: hoe hectisch is dat?

Een doorsnee woensdag, de dag waarop ik thuis ben met zowel Mason als Evi: het is 10 uur en Evi is moe en wil een flesje. Ik ben bezig haar flesje te maken als Mason besluit dat dat het uitgelezen moment is om te vragen of ik mee wil helpen een treinbaan te bouwen. Natuurlijk, maar Evi heeft nu even voorrang. En dat valt niet goed bij de kleine peuter. Gevolg: driftbuien en hysterisch huilen terwijl ik me probeer te concentreren op het geven van Evi haar flesje.

Zucht. Het is zomaar een scène maar ze komen geregeld voor. Mason die mijn aandacht wil, koste wat kost, terwijl hij weet dat het op dat moment even niet kan. En hoe ik dat dan ook probeer uit te leggen, het wil er niet in. Ik ben nu eenmaal de enige ouder op dat moment, en hij heeft ook zijn aandacht en liefde nodig. En dat laat Mason duidelijk merken. Het is een jongetje met een sterke eigen wil, die duidelijk laat merken wanneer hij iets absoluut niet wil, of juist wel. Ik vind dat heerlijk, zoveel pit. Het maakt een sterke, grappige, mondige en alerte jongen van hem maar natuurlijk komt dit uiten van zijn karakter niet altijd even goed uit voor mij.

Eng
De eerste keren dat ik mijn alleen-dag met ze had vond ik doodeng. Hoe moest ik dat hebben? Wat zou de balans zijn? Hoe moest ik dat doen met het middagdutje-bedritueel van Mason? Wat zou Evi daarvan vinden? Zoveel vragen, zoveel angsten. En uiteindelijk valt het altijd mee. Of nou ja, bijna altijd (zie voorbeeldsituatie hier boven). Dat is iets wat ik heb moeten leren accepteren. Ik heb moeten leren accepteren dat ik niet iedereen constant tevreden kan houden. Ik heb moeten leren accepteren dat dat ook niet erg is. Wat hierbij erg helpt is Evi. Zij is een erg tevreden, rustige en kalme baby. Als ze maar gezelschap om zich heen heeft en aandacht krijgt, dan is ze al reuze blij. Met haar enorme grijnzen tovert ze steeds weer een lach op ons gezicht.

Evi blij!
Mason werd onlangs gevraagd: “Is Evi lief?” Hij dacht hier heel even over na en zei toen: “Evi blij!” En dat is ze ook, ook naar Mason toe. Ze vindt haar grote broer razend interessant, en volgt hem overal met een bewonderende glimlach op haar gezichtje. Mason ziet dat natuurlijk ook, en hij maakt het de laatste tijd zijn missie om Evi te laten lachen. Daar is weinig voor nodig: op de bank springen is al voldoende, maar met zich voor de grap laten vallen na een sprong krijgt hij een luide schaterlach als beloning. Mason zoekt Evi steeds meer op, vindt het hebben van een zusje steeds leuker. Er is meer interactie tussen hun, Mason gaat vaker bij haar zitten of liggen om haar over haar hoofd te aaien, om een arm om haar heen te slaan of om haar een kus te geven. Prachtig om te zien!

Maar o wee als Evi een treintje van hem op het oog heeft, of een flesje nodig heeft op hetzelfde moment dat hij mij of zijn papa voor zichzelf wil. Dan blijft het oorlog, maar zo hoort het toch ook, tussen broer en zus? Ik kan niks met die picture perfect Instagram feeds van moeders die beweren dat hun kinderen vanaf het prille begin dol op elkaar waren. Het zal, vast. Maar de mijne niet. Niet direct, dat groeit nu juist heel erg, nu Evi meer wakker is en interesse in hem toont. En dat geeft niet. Want Mason is niet perfect, Evi is niet perfect en wij als ouders ook heus niet.

Lange dagen, korte jaren
Wat wij wél hebben is eindeloos veel liefde, de ene keer meer geduld dan de andere keer, een sterke basis en goede kaders, zodat iedereen weet wat hij of zij kan verwachten. En dat maakt die zware momenten toch net wat dragelijker. Want ja, baaldagen zullen er altijd zijn, en zoals ik laatst ergens las: “De dagen zijn lang maar de jaren zijn kort”, en dat doet me steeds weer terugvallen op geduld en liefde. Want het zal niet lang meer duren voor ik terug verlang naar deze tijd. Hoe hectisch het nu soms ook is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s