Persoonlijk

5x waarom ik zo van sushi hou

Voor sushi kun je me ’s nachts wakker maken. Spreekwoordelijk dan, want ik heb twee jonge kinderen. Maar sushi, ik ben er zó gek op. Maar waarom?

De allereerste keer dat ik sushi at, was in Amsterdam. Ik was bij een vriendin en zij haalde sushi bij een tentje om de hoek bij haar. Ik had kennelijk niet goed opgelet bij het bestellen, want die paar tonijnsushi’s waren niet heel lekker. Wat bleek: het waren spicy tuna rolletjes. En daar kon ik absoluut niet tegen! Ik liet me echter niet kennen en at dapper door. Gevolg: ik was de rest van de avond hartstikke misselijk. Geen goed begin dus..

Maar daarna werd het gauw beter! Samen met twee bevriende collega’s bezocht ik elk restaurant in Leeuwarden. Tenminste, dat was het originele plan. Want toen we (Ik meende bij de 3e of 4e keer dat we uit eten gingen) naar het sushirestaurant in de stad gingen, waren we verkocht. Wat was dit ZALIG! We zijn daarna nog talloze keren uit eten geweest, maar altijd naar het sushirestaurant. Enne..zonder spicy rolletjes voor mij!

Een plaatje waarvan het water me in de mond loopt!

Maar goed, wat maakt dan dat ik zo van sushi hou? Ik noem een aantal redenen:

  1. Het is zo allemachtig lekker: de één (ik) smult ervan, de ander (mijn vriend) gruwelt ervan. Sushi is niet voor iedereen, maar wel voor mij. Ik vind de mix van witte rijst, rauwe vis (of groente) en de zoute smaak van sojasaus onweerstaanbaar.
  2. Het is semi-gezond: Vette vis zoals zalm en tonijn, komkommer, ei, avocado en zeewier. Allemaal ingrediënten die gebruikt worden bij sushi en allemaal ingrediënten die gezond zijn. Waar je vaak de fout mee ingaat is de sojasaus. Die is hartstikke zout en dus ongezond. Door te kiezen voor de sojasaus met groene dop, de low sodium soja, ben je al een stuk gezonder bezig. Enne.. niet je sushi verdrinken in de sojasaus natuurlijk! Voorzichtig dippen is veel beter – en lekkerder.
  3. Ik ben gék op zalm: Zalm is by far mijn lievelingsvis. Ik kook er thuis ook heel graag mee, door een zalmfilet te grillen, of in kleine stukjes te wokken. Of door een pasta met roomsaus, hmm! En in de sushi natuurlijk. Ik ben dol op de reguliere zalm maki, rolletjes met zalm en avocado, zalm, avocado en mangochutney (bij Sumo bijvoorbeeld) en andere zalmsushi-varianten.
  4. Er is zoveel keuze: En die keuze maakt dat je geen enkele keer precies hetzelfde hebt. Je kunt varieren, waardoor het langer leuk en lekker blijft. Dan weer een zalm maki, dan een California roll, dan een tonijn maki, of een sushirol met heel veel avocado: you name it, en het is er. Voor ieder wat wils dus, en voor één persoon ook veel wils.
  5. Sushi is comfort food: Tenminste, dat is het voor mij zeker! Zit ik er even doorheen, ben ik moe, chagrijnig, druk of anderszins niet lekker in mijn vel? Sushi is altijd een oplossing! Die aanblik, de smaak, de verschillende soorten, de sfeer eromheen: ik hou enorm van sushi, en het kikkert me dus ook altijd op. Misschien komt dat ook omdat ik sushi altijd in goed gezelschap eet, waardoor ik een goede associatie heb.

Tot zover mijn ode aan sushi. Van al dat ‘praten’ (typen) over sushi heb ik zin gekregen in…. sushi! Gelukkig is het elke dinsdag visdag volgens mijn nieuwe collegaś en kan ik dus elke dinsdag van een lekker maaltje sushi genieten: zij aan de kibbeling, ik aan de rauwe zalmsushi. Het is eerlijk verdeeld, in de wereld. Yum!

Houden jullie ook zo van sushi?

Advertenties

5 gedachten over “5x waarom ik zo van sushi hou

    1. Hahaha hou op, ik krijg er honger van! Hoewel het vandaag dinsdag is heb ik vandaag geen sushi gehad; ik had het steeds koud :-) volgende week ga ik gelukkig weer met een paar vriendinnen uit eten, sushi uiteraard haha YAY! Nu al onwijs veel zin in ;-)

  1. Je vergeet erbij te zetten dat rijst ook heel gezond is :-) Waarom denk je dat Aziaten zo slank zijn? Dat komt doordat ze veel rijst eten en weinig vlees en zuivel (wat vaak vet is). Wel grappig dat je vriend er juist niet van houdt!

    Zelf maak ik weleens een sushi bowl als lunch: rijst met groenten en een norivel in stukjes geknipt, dan hoef je niet te rollen en heb je toch die lekkere smaak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s