Boeken

Een paar van mijn favoriete boekbloggers (3)

Ik blog niet alleen graag zelf, ik volg ook graag andere bloggers. Mede-boekenbloggers dan met name. En die zijn er in grote getale. Ik geniet van andere insteken die mijn collega’s bieden, verse kijk die ze hebben op bepaalde boektitels of gewoon, goede thema’s of ideeën die ze hebben en uitwerken.

Daarom wil ik een paar van deze favorieten in het zonnetje zetten. Omdat ik weet dat andere bloggers ook graag nieuwe bloggers ontdekken, omdat ik het mijn collega’s gun, en omdat ik mijn eigen plezier in het volgen van hun blogs met jullie wil delen. Ik blogde hier al eens eerder over, maar kondigde ook aan dat het niet bij die keren zou blijven. Want er zijn zoveel fijne bloggers! Hierbij ronde 3 (in willekeurige volgorde!):

How about a book
Yes, Claudia heeft het bloggen weer helemaal opgepakt! How about a book bestaat al vrij lang, maar ze blogde niet al die tijd even fanatiek. Maar wanneer ze dan blogde, was het ook meteen mooi, met prachtige foto’s ter ondersteuning en een gelikte blogpoagina die me deed verlangen naar net zo’n lay-out. Nu is ze alweer een tijdje volop aan het bloggen, en ze richt zich hierbij op de Bookstagram-community op social media, en dan met name Instagram. Met artikelen over tips om goede foto’s te maken, Bookstagram-accounts om te volgen én fijne recensies over opvallende boeken is How about a book weer een genot om te zien én lezen. Welkom terug, Claudia!

Een letter meer graag
Anneke is een oude rot in het vak. Niet letterlijk, want ze is nog hartstikke jong maar ze loopt al lang mee in blogland. Ze vult haar blog met sterke recensies, die heel goed onderbouwd worden in meerdere alinea’s (daar hou ik absoluut van) en als ze iets niet goed vindt, dan komt ze daar ook heel eerlijk voor uit (zoals haar bespreking van The Hate U Give, mooi!). Op een heldere, overzichtelijke maar nooit kwetsende manier. Het is menigmaal gebeurd dat ik een recensie van haar las en dacht: “Goh, zo had ik het nog helemaal niet bekeken, maar ze heeft gelijk”. Op Anneke’s site vind je recensies van romans, YA en literatuur, maar ook veel fijne, boekgerelateerde posts zoals een oproep om blij te zijn met vertalers (inderdaad!) en haar artikel over punten waarop zij let bij het aanvragen van recensieboeken. Het levert een fijne mix op, voorzien van heel mooi Bookstagram-waardig fotomateriaal en dat spreekt mij erg aan. Anneke is een blog-collega die ik ontzettend waardeer, juist om haar eerlijkheid en wijsheid. Blijf nog lang bloggen, alsjeblieft!

Jannie Trouwborst
Jannie is een collega-blogger die -mijns inziens- een veel groter publiek verdiend. Niet dat ze nu maar een kleine schare volgers heeft, maar ik vind haar artikelen zó fijn, dat ik wil dat daar meer waardering voor komt. Dus: lezen dat blog! En wel om de volgende redenen: Jannie schrijft heel onderbouwend. Ze verkondigt niet zomaar een mening maar legt ook uit waarom. Dat is een eigenschap die ik enorm waardeer, want er zijn al teveel bloggers die het bij korte opzetjes houden. Leest ook lekker, maar het voegt voor mij persoonlijk zo weinig toe. Daarnaast is Jannie een blogger die geheel haar eigen koers vaart. Haar Suriname-leesmaand is daar een goed voorbeeld van. Zij is degene die dit leuk vindt, en vanuit die gedachte schrijft zij haar blog. Maar dat maakt haar niet uit, want het is een gedrevenheid die uit Jannie zelf komt. En dat leverde hele mooie artikelen op, die ik graag lees.

Jaap leest
Jaap Leest is een kinderboekenblog van Jaap Friso, maar niet zomaar eentje. Dit blog is overzichtelijk, mooi, en biedt een mooie kijk op kinderboeken. Jaap weet waar hij het over heeft, en dat komt sterk terug in zijn boekbesprekingen. Hij verwoordt goed waarom hij iets vindt, en let niet alleen op tekst, maar ook op illustraties in een kinderboek. Heel terecht, want illustraties kunnen een kinderboek maken of breken. Ik raadpleeg dit blog vaak als ik inspiratie voor nieuwe kinderboeken voor Mason en Evi wil, en ik word eigenlijk nooit teleurgesteld. Je kunt selecteren op leeftijd, genre of thema en krijgt vervolgens een prachtig, overzichtelijk lijstje met fraaie boeken. Jaap beoordeelt een boek aan de hand van een cijfer, die in het overzicht al te zien is, dus je weet meteen waar je aan begint als je het artikel open klikt. Jaap Friso is, kortom, een hele fijne blog en een absolute must voor moeders en juffen. Dit is dé go to plek als je meer wilt weten over de mooiste jeugdliteratuur.

Boekvinder.be
Amai zeg, wat een fijne, Vlaamse blog is dit! Ik ben gek op de Vlaamse taal, lees ook graag Vlaamse literatuur maar lees daarnaast ook graag (dit) Vlaamse blog(s). Wat Boekvinder, oftewel Marcia, erg goed doet, is spelen met beeld. Ze deed de opleiding digitale communicatie, en wil dit ook inzetten op haar blog. DIt komt goed naar voren middels de vele foto’s die ze bij haar recensies plaatst (echt, wauw!) en de manier waarop zij met haar teksten speelt. Quotes uit haar recensies zet ze prominent in beeld. En dat werkt erg prettig. Tel dat op bij uitstekend onderbouwde recensies van prachtige boeken (ik deel haar smaak qua literatuur, merk ik), waarin ze steeds de vinger op de gevoelige snaar legt, en een hele fijne boekensmaak en je hebt een blog om van te smullen. Ik ben al fan, jullie ook?

Welke andere boekenbloggers volgen jullie graag? En kenden jullie deze bloggers al?

8 gedachten over “Een paar van mijn favoriete boekbloggers (3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s