Persoonlijk

Update: weer aan het bloggen – hoe gaat het nu?

In mei dit jaar ging ik, na bijna een half jaar afwezigheid, weer bloggen. Ik had mijn break echt nodig, en het heeft me veel goed gedaan. Daar heb ik al uitgebreid over geschreven, maar ik heb nog niet verteld over hoe het opnieuw bloggen mij bevalt.

Zoals jullie weten heb ik net aangekondigd dat ik wegens drukte weer iets meer afwezig kan zijn, dus dit artikel is misschien ietwat gek maar ik wilde al langere tijd delen hoe het opnieuw bloggen mij bevalt. Dus waarom niet nu alsnog?

Grenzen stellen
Ik ging in mei met frisse start weer online. Ik had volop inspiratie én zwangerschapsverlof dus die combinatie werkte echt in mijn voordeel! Ik schreef meerdere blogposts achter elkaar, gaf mezelf een grens van maximaal drie artikelen per week (en vaste dagen om überhaupt te bloggen) en legde uit waarom en hoe ik dingen voortaan aan zou pakken. En dat beviel kort gezegd best goed!

Sterker nog: de grens van 3 artikelen per week als maximum heb ik bijna nooit gehaald. Veel vaker bleef het bij twee keer. En er zaten zeker ook weken met 1 artikel bij. Maar dat gaf niet. Dat had ik van tevoren met mezelf afgestemd, en ik nam die vrijheid ook. Want juist die vrijheid die ik mezelf van tevoren had gegeven, zorgde voor rust in mijn hoofd. Had ik eens een drukke week, of kwam het bloggen er even niet van? Dan gaf dat ook zeker niet. En ik merkte dat mijn lezers (jullie!) daar ook niet mee zaten. Er was –vanaf het begin al- erg veel begrip en positiviteit.

Minder leuke reacties
Dat heeft mij erg gesterkt, want er zaten helaas ook een paar stomme reacties tussen, in de trant van: ‘ik lees je blog alleen voor je recensies dus laat dan maar zitten’. Dit deed me eerlijk gezegd vrij weinig. Is het jammer dat ik een lezer minder heb? Natuurlijk. Maar daar had ik al rekening mee gehouden. Het vermelden naar mij dat je me niet meer gaat volgen voegt voor mij weinig toe. Klinkt misschien wat hard of kort door de bocht, maar het is wel zo. Ik blog nu hoofdzakelijk omdat ik het zelf leuk vind, op mijn eigen voorwaarden en dat is niet alleen een houding die ik aanneem maar ook een gevoel waar ik ook voor de volle 100% achter sta. Deze opmerking is dus ook niet bedoeld om lullig terug te doen, maar is ter illustratie welke rust ik zelf heb gevonden bij het bloggen.

Bron: pixabay.com

Voorkeur niet bij recensies
Wat ik echter wel merkte is dat ik uitgeschreven ben qua recensies. Ik heb er nog wel een aantal geschreven, maar mijn voorkeur ligt nu bij het schrijven van boekgerelateerde onderwerpen, het maken van lijstjes over allerhande onderwerpen en het schrijven van persoonlijke artikelen. Ik ben nu eenmaal moeder van twee allerliefste kinderen, en daar wil ik ook dingen over kwijt. Meer dan mijn uitgebreide mening over een gelezen boek. Ik lees nog steeds graag, daar niet van, maar erover schrijven in de zin van een recensie hoeft niet voor mij niet meer zo nodig.

Is dat gek? Wellicht, maar dat is nu waar mijn voorkeuren naar uit gaan. Ook wil ik al langere tijd schrijven over het verduurzamen van mijn huishouden, waar ik steeds meer mee bezig ben. Vaak onbewust, soms ook bewust. Mijn belangen, en daarbij ook mijn interesses, verschuiven. Ik groei, verander en leer. En daar wil ik mijn blog ook in meenemen.

Op naar 2019!
Wat betekent dat voor de toekomst van dit blog? Pff, geen idee. Laat me eerst eens kijken naar het komende half jaar. Zoals ik al meldde ben ik nu druk met mijn nieuwe werk, de daarbij behorende opleiding én uiteraard mijn gezin, en ik zal dus zeker niet frequent bloggen. Maar als ik dat dan wel doe, dan zullen dit niet direct recensies zijn. Ook een account van Goodreads of Hebban hou ik niet bij. Ik wil verplichtingsloos (is dat een woord?) bloggen, en dat zal voor jullie ietwat onzeker zijn. Alvast mijn excuses daarvoor. Goed voornemen voor 2019: minder het gevoel hebben me te moeten verantwoorden. Lijkt me ook een stuk gezonder.

2 gedachten over “Update: weer aan het bloggen – hoe gaat het nu?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s