Boeken

5 jaar SOTTBC in Utrecht

Afgelopen weekend ontmoette ik drie van mijn vijf boekzusters in Utrecht. De stad waar het, vijf jaar geleden alweer, allemaal begon. Pas toen we, Sue, Bianca, Petra en ik (Monique en Isabel waren helaas verhinderd) bij elkaar zaten, beseften we dat het vijf jaar geleden ook in Utrecht is begonnen. Onze Sisterhood of the Travelling Book Club.

Sindsdien hebben we elkaar in een scala aan Nederlandse steden getroffen. En altijd hebben we het leuk. Nog steeds, na vijf jaar. Ook afgelopen zaterdag was het weer gezellig. We begonnen de dag met een lunch bij De Winkel van Sinkel. Ik was zo’n beetje de hele week voorafgaand aan deze SOTTBC-afspraak ziek, en kon wel wat vulling in mijn maag gebruiken. Dat kwam in de vorm van een flink broodje carpaccio, die heerlijk smaakte. Het was de bedoeling -zoals altijd- om tijdens de lunch het gelezen boek te bespreken, maar dat kwam er dit keer niet van. Ik las eerder al Gespleten van Karin Slaughter, en toen in de groepsapp gezocht werd naar een nieuw te bespreken boek, kwam deze titel naar voren. Prima, dat scheelde mij weer voorbereidingstijd.

Heerlijk gegeten bij De Winkel van Sinkel

Read less?!
Maar. Toen we eenmaal bij elkaar zaten, bleken enkel Bianca en ik het boek te hebben gelezen. En wij waren het erover eens; Gespleten viel tegen. Best wel heel erg. Wij hebben beide liever dat Slaughter het bij haar reeksen houdt, in plaats van tussendoor stand alones te schrijven. Maar goed, dat is onze bescheiden mening. Na de lunch was het tijd om literair bezig te gaan. Het was per slot van rekening het UIT-festival in Utrecht, en de begindag van het Internationaal Literatuur Festival Utrecht. We begonnen met een bezoek aan de bibliotheek, waar een tentoonstelling is over het leven en het werk van Lev Tolstoj. Veel had het niet om het hemd, maar wat er stond, was wel de moeite van het bezoeken waard. Opvallend: Tolstoj heeft eens gezegd: ‘read less‘. Niet een motto dat ik na wil streven..

Na de bieb was het een zeer korte wandeling naar Broese. Wat ik zo leuk vind aan de meetings met mijn boekzusters is dat we elkaar in de boekhandel altijd tips geven: wat is de moeite van het lezen waard? Welk boek kun je beter niét lezen? En hoe goed mijn bedoelingen altijd zijn, ik eindig altijd met minstens één nieuw boek in mijn tas. Ook dit keer was het weer raak: ik kocht een -voor mij- nieuw boek van Alex Boogers: Alle dingen zijn schitterend, en het sarcastisch bedoelde Waarom mama drinkt van Gill Sims. Die laatste slaat natuurlijk écht niet op mijn eigen leven, maar het lijkt me wel heel leuk om te lezen over de perikelen van een (volgens het omslag) uitgeputte moeder. Heerlijk leesvoer, lijkt me. Ik hoop dat ik gelijk krijg.

Boekshoppen, bestaat er iets zaligers?

Boekenbar & ILFU
Hierna wandelden we langs de grachten van Utrecht naar de Utrechtse Boekenbar. Een flinke wandeling, maar het was lekker om beweging te hebben, en het was prachtig weer dus mij hoor je niet klagen. In deze boekenbar (superfijn concept overigens), waren in de kelder lezingen van Utrechtse auteurs, die uit eigen werk voorlazen. De auteur die toen wij er waren aan het woord was, was niet mijn cup of tea, maar het idee is natuurlijk erg leuk en kleinschalig genoeg voor liefhebbers. Hierna wandelden we terug -nu via de andere kant van de grachten- langs de gezellige straten van Utrecht, hier en daar een korte stop in een boetiekje makend, naar het station. Daar wordt namelijk van 15 september tot en met 26 september een voorleesmarathon gehouden van Tolstoj’s Anna Karenina. Petra las hier een bladzijde uit de roman voor, en daar wilden wij natuurlijk van meegenieten. Wegens onze vertrekkende treinen pikten we haar gedeelte nét niet meer mee, maar we hebben haar toch kort kunnen aanmoedigen.

De volgende keer dat we bij elkaar komen is pas in november, en dan moeten we echt weer eens blijven eten met zijn allen. Dat komt er nu steeds niet van, wat jammer is want je bent vaak wel lang onderweg. Qua boek denken we aan Kleine brandjes overal van Celeste Ng, maar als jullie nog tips of aanraders hebben: laat ze gerust in een comment achter! Oh en we zoeken nog een fijne stad om te bezoeken, dus ook wat dat betreft zijn tips welkom.

Van 15 tot en met 29 september is het Internationaal Literatuur Festival Utrecht. Kijk op de website voor meer informatie, en het programma.

2 gedachten over “5 jaar SOTTBC in Utrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s