Boeken·Persoonlijk

Boekjes voor Evi

Ik blogde al een aantal keer over de groeiende verzameling boeken die we (ik) voor Mason hebben gekocht. Nu Evi er ook is, mag een boekenvoorraad voor haar natuurlijk niet ontbreken. Maar bij haar willen we andere keuzes maken. Welke en waarom, lees je hieronder.

Laat me vooropstellen dat ik het heel belangrijk vind dat mijn kinderen een goede start qua lezen krijgen. Boekzuster Sue schreef hier onlangs nog een zeer treffend artikel over, en ik sluit me daar volledig bij aan. Lezen is belangrijk voor kinderen. Ik vind het van belang dat er ruimte wordt gecreëerd om voor te lezen, ze op latere leeftijd zelf boeken uit te laten kiezen en ze wegwijs te maken op het gebied van lezen, en alle voordelen die het biedt. Met Mason is dat al goed gelukt. Ondanks dat het een druk, speels jongetje in ontwikkeling is, die zich het liefst bezighoudt met blokkentorens bouwen (en omgooien) en met zijn treintjes spelen, houdt hij ook erg van zijn boekjes. Van het voorgelezen worden. Even die één op één aandacht krijgen die bij voorlezen gemoeid is. Datzelfde wil ik voor Evi, maar dan op een eigen, nieuwe manier.

Evi is Evi
Want Evi is Evi, en zal wellicht een heel andere smaak qua boekjes hebben. Het is heel makkelijk om haar dezelfde boeken als Mason te laten lezen, en ze zullen zeker vele boeken delen, maar ze heeft ook recht op haar eigen boekjes. Titels voor zichzelf, voor op haar eigen kamertje in plaats van centraal in de woonkamer. Mason zal absoluut moeten delen, maar Evi wellicht ook. En in die schifting eigen boekjes voor Evi maken we, merk ik, nu al andere keuzes dan voor Mason. Meer de focus op dierenverhaaltjes bijvoorbeeld.

Dus: Woezel en Pip (terwijl ik daar bij Mason van gruwelde), natuurlijk Nijntje (welk kindje is er niet groot mee geworden?) maar ook de boeken van Ingela P. Arrhenius. Ik heb het enorme prentenboek De dieren van Ingela voor Evi gekocht, en die is zo prachtig dat ik ‘m voor nu ook ver uit zicht van Mason bewaar. Zonde als mijn drukke peuter het boek zou beschadigen! Ik vind de illustraties hierin erg mooi, en bij de bieb leende ik al eens het boekje Leeuw, waar ben je? voor Mason. Voor Evi zie ik mezelf prima Beestje, waar ben je? voor Evi shoppen. Lekker genderneutraal, ik weet het. Maar ook lekker belangrijk, het is ónze opvoeding.

Het begin van een mooie bibliotheek voor mijn dochter :-)

Sterke vrouwen
Uiteraard kan en mag Mason al deze boekjes ook (mee)lezen, maar ik vind het gewoon zo’n fijn idee dat Evi boekjes heeft die ik speciaal voor haar heb gekocht. Een boek als Lampje van Annet Schaap heb ik ook op haar kamer liggen, en niet op die van Mason, omdat ik het belangrijk vind dat juist Evi, als vrouw-zijnde (ha! Dat klinkt raar om te zeggen over je baby!) een boek heeft met een sterke, vrouwelijke hoofdpersoon. Ik zal vermoedelijk meer van dergelijke boeken zoeken, met sterke, onafhankelijke meisjes en vrouwen in de hoofdrol. En films voor haar opzetten zoals Mulan, om haar beeld van sterke vrouwen te versterken.

Natuurlijk mag ze ook standaard prinsessenboekjes lezen, en zich verliezen in sprookjes waarin het vinden van ware liefde centraal staat, maar ik wil niet dat dat het enige beeld is dat ze straks kent. Idealistisch misschien, maar ik ben positief en wil dat zij dat ook is. Ze is nu zo’n lief, vrolijk meisje die onbezorgd het leven tegemoet lacht: dat wil ik behouden. Met hulp van mooie verhalen en voorbeelden, fijne figuren om bij weg te dromen en vooral heel veel liefde. Ook voor boeken. Hopelijk.

Een eigen boekenkast
Als Evi en Mason iets ouder zijn, wil ik op de gang boven een kleine boekenkast voor hen beide. Dan kunnen ze daar boeken uitpakken om te lezen, en meenemen naar hun kamer. Of beneden, of waar ze dan ook maar willen lezen. Maar eerst kijken of ze beide wel net zulke fanatieke lezers worden als hun moeder. Anders eindig ik straks zelf continu met mijn neus in hun boekenkast.

Meelezende moeders: hoe doen jullie dat met lezen: is er een verdeling jongens- en meidenboeken? Of juist niet? Ik hoor graag waarom! Oh enne…leuke boekentitels zijn natuurlijk ALTIJD welkom. Zowel voor Mason als voor Evi (of beide).

2 gedachten over “Boekjes voor Evi

  1. Bedankt voor de verwijzing Tessa. Timo en Lotte hebben op dit moment één gezamenlijke boekenkast op de overloop. Ze delen alles. Ik koop (en sprokkel) veel boekjes die voor hun samen zijn. Ik kijk wel hoe ik dat doe als ze ouder zijn.

    Voor wat betreft de smaak, die zit er al snel in. Zo vindt Lotte Gonnie en Gijsje he-le-maal niks (!!). Nijntje zijn ze trouwens allebei geen fan van. Hier is nog steeds Dikkie Dik de grote favoriet. De eerste boeken gaan al kapot door het vele lezen. En zo ga ik het later verdelen denk ik, mochten ze er belang bij hebben.

  2. De oudste twee jongens (9 en 6) hebben een eigen boekenkast. Met daarin boeken die bij de leeftijd passen en/of bij de interesses. Onze jongste (meisje van 1.5) heeft een rekje en een stapel. Daarnaast liggen er in de woonkamer altijd boeken van beide ouders en de kinderen die op dit moment intensief gelezen en voorgelezen worden. Boeken gaan over van oudste naar de middelste etc. Met uitzondering van een paar specials. De jongens hebben elk een eigen smaak. De middelste geniet op dit moment nog erg van de Kolletje boekjes, boer Boris en van Tip de Muis (niet geheel verantwoord). Dat zijn boeken die hij graag kiest en ook van buiten kent. Daarnaast zijn de Gruffalo en “Stap maar op mijn bezemsteel” ook toppers. Van Julia Donaldson (auteur van de Gruffalo) heeft onze oudste met veel plezier “Wat het lieveheerstbeestje hoorde” verslonden. Middelste vindt dit boek minder leuk.

    Oudste kiest iets meer voor ver van zijn bed, fantasie en historie (niet te spannend) terwijl middelste meer kiest voor de dagelijkse situaties. Op dit moment is Superjuffie bij beide favoriet. Bij middelste als voorleesboek en bij de oudste als zelfleesboek. Ons meisje kijkt graag in Rupsje nooit genoeg en Nijntje. Ze gaat daarvoor ook echt even chillen op de kussens met een boek boven haar hoofdje.

    We volgen geen beleid. Hoofdzakelijk intresses en als wij een boek echt niet zien zitten kopen wij het niet. Beide jongens hebben een kast vol boeken en ze zijn nog lang niet de deur uit (en dat zijn geen kleine kasten). Dus wij moeten wel nadenken over een selectiebeleid 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s