Persoonlijk

5 tips om bloginspiratie op te doen

Het is in de basis niet moeilijk een blog te beginnen. Iedereen kan een naam via een hostingsite vastleggen en aan de slag met content. Afhankelijk van hoeveel tijd je hierin wil steken is alle begin lastig, maar een van de belangrijkste dingen bij bloggen is wel dat je steeds weer nieuwe content plaatst. Je lezers willen nieuwe dingen van je lezen. Dus: blijf schrijven. Maar hoe blijf je geïnspireerd? En wat nu als de inspiratie even op is?

Natuurlijk kent elke blogger het: de dip. Geen zin of tijd om te bloggen, geen geschikte onderwerpen om over te bloggen of andere redenen waarom het schrijven niet wil. Er komt niks uit je vingers. Aargh! Niks vervelender dan dat, want: je lezers hebben immers wel verwachtingen. Zelf ben ik hier nu heel rustig onder, en blog ik op mijn eigen tempo maar ik kan me voorstellen dat dat voor andere bloggers niet geldt. Tijd dus om bloginspiratie op te doen: maar hoe? Hier volgen vijf tips van mij:

1: Hou een brainstormsessie met jezelf
Ga er eens rustig voor zitten en bedenk wat je in beginsel met je blog wilde, waar je over wilde schrijven. Welke onderwerpen komen aan bod op je blog? Er is vast een invalshoek die je nog niet hebt geprobeerd, of een idee dat al langer rondspookt in je hoofd maar waar je over twijfelt – niet doen! Volg je intuïtie en schrijf. Noteer per onderwerp wat je mogelijk zou kunnen schrijven, op welke manier je dit nu doet en hoe de vorm anders kan. Alles wat maar helpt je op een goed idee te brengen. Of meerdere! Wie weet hoeveel ideeën een brainstormsessie oplevert.

2: Kijk ook eens bij andere bloggers
Hiermee bedoel ik natuurlijk niet dat je blogposts moet ‘jatten’ van een ander, maar het is soms wel erg nuttig om bij een ander te kijken hoe die dingen aanpakt, structureert of indeelt. En wie weet, misschien zie je wel een blogpost waar jij een sterke mening over hebt: haak daarop in. Link in je eigen artikel naar de betreffende site, vat kort samen en vertel daarna waarom jij er anders over denkt. Creëer daarmee een discussie. Wie weet levert het dusdanig goede reacties op dat je daar ook weer verder mee kunt. Of kijk eens of een andere blogger misschien een leuke reeks artikelen heeft waar jij ook iets mee kunt in de vorm van een samenwerking: duo-bloggen met de ander. Of gastbloggen. Qua boekbloggen is 50Books een leuk initiatief, waarbij je altijd kunt aanhaken. Of zijn er misschien leuke tags die je over kunt nemen? Verbreed je horizon en kijk voor de grap eens wat andere bloggers doen. Leer van ze!

3: Lees over bloggen
Er zijn talloze leuke boeken over bloggen geschreven. Mijn eigen favoriet is die van Kelly Deriemaecker: Blogboek. Hierin staan niet alleen talloze tips voor (beginnende) bloggers maar ze geeft je ook tips voor het schrijven en bedenken van content. Handig! Ook bevat het boek meerdere lijstjes met blogideeën, waar je zeker je voordeel mee kunt doen. Natuurlijk zijn er ook andere boeken, en is er op internet ook echt wel het nodige te vinden. Ga dus op onderzoek uit en laat je inspireren! Ontdek opnieuw waarom je ook alweer zo graag blogt en waarover jij wilt dat het gaat op jouw eigen platform.

4: Think outside the box
Hiermee bedoel ik niet dat je het roer drastisch om moet gooien (alhoewel dat natuurlijk altijd mag, mocht je dat willen), maar dat je je manier van bloggen eens onder de loep kunt nemen en het eens over een andere boeg kunt gooien. Schrijf je bijvoorbeeld altijd rechttoe rechtaan over gelezen boeken? Wijk eens af qua vorm: schrijf een brief aan een hoofdpersonage, geef puntsgewijs aan waarom een boek de moeite waard is (of juist niet!) of schrijf een review aan de hand van je favoriete quotes. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt, als je anders durft te doen. Verras jezelf, en je lezers! Wie weet bevalt het zo goed dat je het vaker zo wilt aanpakken. Pas je beeldgebruik eens aan (meer) of gebruik juist eens alleen maar beeld. Speel, ontdek, probeer!

5: Leg jezelf niet teveel druk op
Deze is voor mij misschien wel het allerbelangrijkst om te vermelden. Gebrek aan inspiratie wil nog wel eens komen door teveel druk. Vaak opgelegd door een persoon zelf. Zonde, want de enige die je daarmee hebt, ben jezelf. Wees dus iets liever voor jezelf. Heb je even je periode niet? Zit je even vast? Dat mag! Sterker nog: het gebeurt meer bloggers dan je denkt. Heb je echt even een droge periode maar wil je niet dat je blog al te lang stil ligt? Plaats wekelijks een inspirerende quote, of plaatje/foto waarvan je iets denkt of voelt. Niet veel werk, wel content. En die inspiratie: die komt vanzelf weer. Trouwe lezers blijven wel wachten.

En over trouwe lezers gesproken: eerlijkheid duurt het langst dus wees ook gewoon eerlijk naar ze. Laat ze weten waar je mee zit, dat het echt even niet wil. En waarom het even niet wil. De positiviteit die je hierop terugkrijgt is heel fijn, weet ik uit eigen ervaring.

Welke tip(s) hebben jullie om bloginspiratie op te doen?
Lees hier ook mijn artikel over hoe je het bloggen leuk houdt! 

Een gedachte over “5 tips om bloginspiratie op te doen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s