Uncategorized

Mijn 5 favoriete tijdschriften

Het kan als een verrassing komen, maar boeken zijn niet het enige dat ik lees. Ik lees ook veel (online) nieuwsberichten -de achtergrondverhalen van bijvoorbeeld de Volkskrant vind ik vaak erg fijn- en tijdschriften. En over die laatste, daar wil ik het vandaag hebben. Want ik wil jullie delen in mijn fijnste tijdschriften.

Waarom? Omdat jullie er misschien iets aan hebben (tips) maar ook zodat jullie mij kunnen tippen: welk tijdschrift zou ik ook fijn vinden? Vroeger hadden wij thuis altijd een abonnement op een tijdschrift. Toen mijn broer en ik klein waren, was dat de Donald Duck, later werd dat de Tina, Fancy en de Break Out!. Kortom: er werd altijd veel gelezen thuis. Ook op latere leeftijd ben ik altijd blijven tijdschriftlezen. Heerlijk vond -en vind- ik het om te bladeren, de plaatjes te bekijken en de artikelen te lezen en er ook van te leren. Bij deze mijn vijf favoriete tijdschriften (op willekeurige volgorde!):

 1. Marie Claire: Hier heb ik jarenlang een abonnement op gehad, echt jarenlang. Ik vond de mix tussen actualiteit/verdieping en overige onderwerpen altijd erg fijn. Met name in de beginjaren dat ik een abonnement had, 2004 omstreeks, vond ik de Marie Claire erg sterk qua maatschappelijke onderwerpen. Er werd niet teruggedeinsd voor een sterk artikel met mooie foto’s over allerhande onrecht in de wereld, onrecht tegen kinderen, onrecht tegen vrouwen en onrecht tegen dieren. De laatste jaren vond ik die nadruk minder worden. Ik heb -mede- daarom mijn abonnement stopgezet. Maar het blijft een favoriet tijdschrift, al vind ik nu de Britse versie sterker dan de Nederlandse.
 2. Grammie: Nog maar net nieuw, en er is nog maar een uitgave van verschenen maar man o man, wat een lekker tijdschrift is Grammie! Het gaat over alles wat met Instagram te maken heeft en is opgestart door Amber van The Social Good Girl. Haar bubbly, vrolijke personage spreekt op elke bladzijde en voor het oog is het werkelijk een lust. Er is ook een aantal pagina’s gewijd aan de Bookstagram-community op Instagram, geschreven door How about a book (aanrader!). Verder staat het tijdschrift niet alleen vol met succesnummers op Instagram, maar wordt ook belicht hoe je door imperfectie ook succesvol kunt zijn. Het perfecte plaatje hoeft lang niet altijd perfect te zijn (saai!), en dat is een boodschap die ik graag omarm!
 3. Ouders van Nu: Tja, je bent moeder of je bent het niet! De Ouders van Nu wint het wat mij betreft van tijdschriften als Kek Mama omdat Ouders van Nu een veel nuchterder insteek heeft qua onderwerpen. En dat is verhelderend. Slaapt je kind niet door? Hier een artikel waarom dat geen strijd hoeft te zijn. Maar ook: hier een artikel met tips van een slaapcoach, mocht het je wel genoeg worden. Er wordt geen kant gekozen tussen rooming in en rooming out, zodat je je als moeder ook niet superschuldig voelt (haat aan de moedermaffia op met name het internet!) als je het tijdschrift dichtslaat. In plaats daarvan krijg je eerlijke, mooie verhalen over andere moeders, worstelingen waar elke ouder mee kampt en nog meer andere, leuke artikelen. Ik ben fan!
  Een ander fijn mama-tijdschrift vind ik de Viva Mama: die is namelijk niet zo truttig als sommige andere tijdschriften, maar lekker Viva: stoer, recht voor zijn raap en met goede, stevige onderwerpen.
 4. &C: Er zijn vele BN’ers die hun eigen tijdschrift hebben (gehad), en Chantal Janzen sluit nu ook aan in dit rijtje. En typisch Chantal Janzen, is dit een enorm leuk en grappig tijdschrift. Ze steekt de draak met vaste tijdschriftstramienen en is niet bang om zichzelf voor gek te zetten, zoals op een van haar covers, waar ze als jaren ’80-babe, inclusief foute zonnebankkleur en getoupeerd haar.
 5. Last but zeker not least: Linda. Als klein meisje droomde ik ervan om later als ik groot was voor Linda de Mol te werken. Ik vond en vind haar zo’n enorm fijne aantrekkingskracht hebben! Haar tijdschrift Linda. las ik ‘vroeger’ al geregeld, maar nu ik merk dat mijn leven steeds beter aansluit bij de onderwerpen in de Linda. heb ik er een abonnement op genomen. Want wat een fijn blad is dit zeg. De vormgeving vind ik heel erg aantrekkelijk, en toen ik de opleiding Journalistiek volgde, en het tijdschrift gelanceerd werd, was dit direct wat me innam voor het tijdschrift. Wat de makers deden was uniek, en nog steeds vernieuwt en ververst Linda. de tijdschriftenwereld. Door hun extra uitgaves, zoals de L’Homo, Linda.Meiden en Linda.Wonen blijven ze een groot publiek aanspreken.

Welke tijdschriften lezen jullie graag?

3 gedachten over “Mijn 5 favoriete tijdschriften

 1. Ik heb al jaren een abonnement op Historia en dat lees ik nog altijd me veel plezier. Voor kerst krijg ik ook wel eens een jaarabonnement op een blad cadeau. Twee jaar geleden op Psychologies en vorig jaar op Flow. Deze laatste is nu één van mijn favoriete magazines.

  1. Leuk, zo’n tijdschrift die je al zoveel jaar met veel plezier leest! Lijkt me heerlijk om een tijdschriftabonnement cadeau te krijgen (weleens cadeau gedaan, aan mn moeder, die er erg blij mee was)!
   Flow vind ik mooi voor het beeld, maar qua inhoud sluit het niet echt aan bij mijn interesses.

 2. Ik ben jaren lid geweest van Flair en toen was ik het beu, het voelde als herhaling op een gegeven moment. Toen ontdekte ik de Libelle… dit blad is verrassend verfrissend geworden en op de jonge toer gegaan, dus ik voel wel aansluiting met de inhoud. Dat is eigenlijk het enige tijdschrift wat ik nog leest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s