Persoonlijk

6 tips om het bloggen leuk te houden

Dit lijkt misschien een gek artikel om te posten, gezien mijn recente blogstilte. Maar ik dacht tegelijkertijd: wie beter om advies en tips te geven hoe je het bloggen leuk houdt, dan iemand die door schade en schande heeft geleerd hoe het niet meer leuk was? Precies.

Ik blog nu ‘al’ vijf jaar, en als er iets is dat ik geleerd heb, is dat bloggen -zoals zoveel andere dingen in het leven- met vallen en opstaan gaat. Het ene moment gaat het beter dan het andere, en je zult er ook echt niet 100% van de tijd evenveel plezier aan beleven. Maar wat wel van belang is, is dat je het over het grootste gedeelte van de tijd ontzettend leuk moet vinden om te doen. Er gaat namelijk veel tijd en moeite in een (goed) blog zitten, en daar zul je je dus voor moeten inzetten. Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt, het komt uit een goed hart en het zijn absoluut geen musts, maar dingen waar ik zelf iets mee zou kunnen. Doe er dus mee wat je wilt, maar hier komen ze: mijn tips om het bloggen leuk te houden:

 1. Leg jezelf niet teveel druk op!
  Echt, ik kan het niet genoeg benadrukken. Jezelf onder druk zetten om maar te presteren, om maar iets online te gooien of om maar iets uit je handen te krijgen werkt niet. En zeker niet op de langere termijn. In de huidige maatschappij lijkt het alsof iedereen iets van je wil, iedereen iets van je verwacht; wees dus lief voor jezelf qua bloggen. Maak het jezelf niet te moeilijk. Ik kon vroeger serieus wakker liggen van een gebrek aan blogvoorraad, of er tegenop zien een bepaald artikel te plaatsen omdat ik er diep in mijn hart niet gelukkig mee was. Zonde! Als je iets niet wilt plaatsen, doe dat dan ook niet. Heb je even geen blogvoorraad? Nou en? Je lezers lopen niet 1,2,3 bij je weg. Daar is echt wel meer voor nodig. Heb vertrouwen, vooral in jezelf. Dan komt de rest vanzelf.
 2. Weet waar je het voor doet
  Vallen bezoekersaantallen tegen, ondanks de vele moeite en tijd die jij in je blog steekt? Dat kan. Niet elke blog trekt evenveel bezoekers maar is dat ook echt erg? Natuurlijk wil je bloggen om gelezen te worden, maar is je uiteindelijke doel een hoog bezoekersaantal of leuke blogposts schrijven? Ik vind dat het laatste je uitgangspunt moet zijn (zie ook de volgende punten in dit artikel) maar daar staat eenieder natuurlijk vrij in. Wat ik in ieder geval wil aangeven is: bezoekersaantallen zeggen niet direct iets over de kwaliteit van je blog. Ik ken vele kleinere blogs waar juist heel sterke artikelen op staan. Natuurlijk wil je erkenning voor je harde werken, en dat gebeurt ook heus. Maar misschien in een andere vorm dan dat je van tevoren had gedacht of verwacht. Weet dat elke blog moet groeien; geen enkele blogger is begonnen met 10.000 views per dag.
  Maar vraag jezelf wel af: doe je het alleen voor de hoge bezoekersaantallen? Hoeveel plezier heb je er dan uberhaupt in? En doe je daarmee niet bij voorbaat je blog al onrecht?
 3. Luister naar jezelf
  Dit heb ik zelf door schade en schande geleerd. Ik ben iemand die moeilijk grenzen aangeeft. Liever ga ik nog even door, doe ik nog even iets extra’s of gun ik een ander in plaats van mezelf rust. Zo ook met het bloggen. Op momenten van twijfel, ging ik toch door. Stug door zelfs, ondanks de signalen in mijn hoofd om het rustiger aan te doen of op een andere manier in te vullen. Zit je even niet lekker in je (blog)vel? Wil het even niet zoals jij wilt dat het gaat? Dat geeft niets! Iedere blogger heeft hier weleens mee te maken. (om even in boekbloggers-sferen te blijven: zie het als een leesdipje. Ook daar kom je weer uit, en ook een leesdipje is niet het einde van de wereld, toch?) Bewaak in ieder geval je eigen grenzen. Zorg dat je niet uit een gevoel van verplichting door gaat, maar omdat je het zelf echt graag wilt. En mocht het echt even tegenzitten, wees daar dan eerlijk over naar je lezers! Schrijf het van je af in een (korte) blogpost en zie hoeveel liefde je krijgt! Instant happiness, beloofd. Je lezers houden van jou, en willen dat het goed met je gaat. Heus.
 4. Kijk niet teveel naar anderen
  Jij bent jij, je eigen unieke ik. Wat andere doen kan inspireren, graag zelfs, maar moet nooit de reden zijn waarom jij het doet. Wat anderen aan successen boeken, moet je eigen succes nooit in de weg staan. Oftewel: laat je er vooral niet teveel door afleiden. Het zal je niet gelukkiger maken, de vergelijking gaat vaak toch niet op (jij bent immers uniek, net als die andere blogger) en je focus richt zich op het verkeerde. Concentreer je liever op je eigen blog. Kijk naar je eigen successen, je eigen artikelen waar je trots op bent of de leuke contacten die je aan je blog hebt overgehouden. Bedenk jezelf liever waarom je trots op je eigen blog kunt zijn, in plaats van te kijken naar groener gras. Rust in je hoofd = een gelukkiger blogger. Beloofd.
 5. Een frisse blog
  Heb je momenten van twijfels? Bedenk jezelf dan: waarom ben je dit blog begonnen? En zit je nog op koers? Is het antwoord op de tweede vraag ‘ja’, dan heb je zonder meer iets om trots op te zijn! Is het antwoord op de tweede vraag ‘nee’, vernieuw dan. Kijk naar je blog en ontdek wat anders kan. Het is net als met een voorjaarsschoonmaak: het kan zo lekker zijn om de bezem erdoor te halen en dingen anders aan te pakken. Aarzel dan ook niet om dat te doen, mocht het nodig zijn. Een frisse blik op je blog kan je nieuwe energie geven, net die extra boost om je er weer vol op te storten. En wie weet: misschien is het helemaal niet nodig en is je blog zelf hartstikke zoals je het zelf wilt. Dan kun je dat van je af zetten en kijken wat er dan aan scheelt.
 6. Betrek je lezers
  Ik noemde het al bij punt 3: je lezers. Ze zijn zo ontzettend belangrijk voor jou en je blog, dus waarom ze niet deelgenoot maken bij twijfels waar je mee zit, ze vragen om input, een enquete organiseren of ze vragen welke dingen ze van jou willen weten? Wat missen ze op je blog? Wat vinden ze juist fijn aan je blog? Welke artikelen waarderen ze het meest op je blog? Het levert je vaak hartstikke leuke reacties op, je weet waar je lezers op zitten te wachten en je kunt er ook weer fijn over bloggen.

6 gedachten over “6 tips om het bloggen leuk te houden

   1. Ik denk dat ik vooral niet te streng moet zijn voor mezelf en dat het bijvoorbeeld voldoende is om 1 x per week te posten. Ik zou de reden terugvinden waarom dat ik blog, maar dat lukt voorlopig niet, want dan ga ik wel terug gemotiveerd zijn.

 1. 10.000 views per dag, grapjas ;)
  Bloggen is voor de meeste bloggers een leuke hobby, meer niet, dus moet je er ook niet meer van maken. Ik vind het wel heel leuk dat jij weer actief bent :)
  Nummer 7 mogen we zelf invullen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s