Boeken

Boekbloggen: hoe kom jij aan je boeken?

Vandaag wil ik het hebben over een bijzonder aspect van boekbloggen: het verkrijgen van boeken. Immers: je moet wel boeken lezen om over te kunnen bloggen. De ene blogger leest uit eigen bezit, de ander schroomt niet om een uitgeverij om een exemplaar te vragen. Beide zijn goed, er bestaat hier geen goed of fout in. Dit artikel is puur bedoeld om je op de verschillende opties te wijzen.

Hierbij zal ik per optie natuurlijk ook aangeven wat ik hier zelf mee doe. Ik gebruik een paar vaste routes om aan mijn leesboeken te komen, maar zal andere routes ook zeker benoemen. Immers: ieder zijn eigen.

1: Zelf kopen
Dit is natuurlijk een inkoppertje. Wil je een boek lezen? Dan koop je die toch? Waarom ook niet: je steunt er ofwel de Grote Bol of je lokale boekhandel mee, en indirect steun je ook de auteur, zodat deze verder kan schrijven met nieuw werk. Ikzelf kocht best veel boeken -en dan druk ik me nog zacht uit- waardoor het aantal boeken dat ik in huis had het aantal plekken om ze op te bergen ver overschreed. Dit euvel kun je vermijden door e-boeken te kopen, in plaats van fysieke boeken. Deze zijn goedkoper dan een fysiek boek, en je hebt online vaak mooie aanbiedingen -onder andere bij de Grote Bol. Hou die aanbiedingen in de gaten, want ook e-boeken kunnen nogal prijzig uitvallen.

Inmiddels koop ik minder. Onder andere omdat ik andere uitgaven erbij heb gekregen (hallo kinderkosten!) maar ook omdat ik optie 2 helemaal heb omarmd.

2: Lenen bij de bibliotheek
Oh, wat ben ik toch gek op de bibliotheek! Zeker ‘mijn’ bieb, die in Leeuwarden, gevestigd in een voormalige gevangenis is een lust om te bezoeken. Ik struin hier graag rond, en hoewel de boeken zelf minder aantrekkelijk zijn dan een boek in de boekhandel (ik vind dat plastic eromheen -hoe logisch ook- afdoen aan het leesplezier; het houdt minder lekker vast?) vind ik het ideaal dat ik de boeken wel kan lezen, maar ze niet ergens in huis hoef te plaatsen (zie punt 1). Bovendien ben ik er, afgezien van de abonnementskosten, geen geld aan kwijt. Ook financieel gezien heel voordelig dus. Een beetje bibliotheek heeft een uitgebreide voorraad boeken waaruit je kunt kiezen, en hebben ze een boek niet op voorraad? Reserveer deze dan! Dit is vaak gratis, en je krijgt 5 dagen de tijd om je gereserveerde boek op te halen. Ideaal, toch? Ik reserveer me de laatste tijd een slag in de rondte. Zalig!

3: Vraag het de uitgever
Ik snap dat het als (beginnend) blogger eng kan zijn om een uitgeverij te vragen om een boek. Maar geloof me: uitgeverijen willen ook graag dat hun producten onder de aandacht van een (groot) lezerspubliek komen en zullen in de meeste gevallen zeer meewerkend zijn. Tip: meld je via de website van de uitgever aan als perscontact, dan krijg je sowieso leuke mails met persberichten over nieuwe titels, nieuwtjes over auteursbezoeken en acties in je inbox. Hier kun je dan bijvoorbeeld ook op antwoorden, in plaats van uit jezelf een mail sturen. Misschien dat dat een kleinere stap is om te nemen? De pr-dames (sorry, niet generaliserend bedoeld maar het zijn vaak dames) zijn vriendelijk, en je bouwt er misschien ook nog leuke contacten mee op.

Wanneer vraag je een recensieboek aan en wanneer niet? Dat ligt geheel in jouw eigen handen. Ik vroeg voorheen alleen recensieboeken aan waar ik echt benieuwd naar was, waarvan ik ook echt vermoedde dat het boek bij mijn blog paste. Nu heb ik dat kader nog verder ingeperkt; dezelfde eisen gelden, maar dan nog met extra randvoorwaarde dat ik zeker weet dat ik hierover ga bloggen en het een boek is die ik op zeer korte termijn wil lezen -dus niet wachten tot deze in de boekhandel of bibliotheek te verkrijgen is. Zoals ik al zei: dit is hoe ik het doe, je mag er natuurlijk je eigen criteria op toepassen. Voel je vrij daarin!

4: Een boekabonnement
Er bestaan ook superfijne boekabonnementen om af te sluiten. Een soort Netflix of Videoland voor boeken dus. Online kun je naar de verschillende opties zoeken, maar ik ben bijvoorbeeld lid van Bookchoice.com. Hier krijg je maandelijks acht e-boeken aangeboden die je kunt downloaden. Ze zijn onbeperkt te lezen, en je betaalt een vast bedrag per jaar als abonnementsgeld. Voorwaarde hierbij is wel dat je een e-reader hebt om de boeken op te kunnen zetten (op een tablet of computer zou ook kunnen maar dat is niet iets waar ik qua leesbaarheid snel voor zou kiezen).

5: De kringloopwinkel of vlooienmarkt
Hierbij reken ik ook de Facebookgroepen met koopjes. Het zijn stuk voor stuk plekken waar boeken voor een prikkie worden aangeboden. Je moet hierbij wel van de geur van oude boeken houden, en niet vies zijn van een bezoedeld uitziend boek (de ene kringloopwinkel biedt fraaiere boeken dan de ander) maar als je hier doorheen kunt zien, kun je voor zeer weinig geld, hele fijne boeken op de kop tikken. Zelf kom ik niet vaak bij de kringloopwinkel, omdat het aanbod de paar keer dat ik wel ging nogal tegenviel, maar er bestaan kringloopwinkels met heel fijn aanbod. Ik ben bijvoorbeeld altijd zeer jaloers op boekzuster Sue, die in het Oosten des lands woont en altijd fantastische vondsten doet! Ik richt me daarom meer op vlooienmarkten. Met name met Koningsdag kijk ik goed om me heen.

6: Leen van een vriend(in)/collega of familie
Ik heb het geluk een schoonzus te hebben die van dezelfde thrillers houdt als ikzelf. Nicci French, Karin Slaughter: we lezen het beide. En vaak is zij nog gretiger qua thrillers kopen dan ik, waardoor ik via haar vaak een titel kan lezen. Misschien heb jij wel een collega die veel leest, of een goede vriendin. Kijk eens of je een boek kunt lenen. Nooit geschoten, altijd mis. Toch?

Welke manieren weten/gebruiken jullie nog meer om aan leesvoer te komen?

8 gedachten over “Boekbloggen: hoe kom jij aan je boeken?

  1. De bieb is favoriet bij mij, ook omdat de boeken dan weer teruggaan en mijn boekenkast niet zo snel overstroomt. Heel soms vind ik een boek zo tof dat ik het alsnog koop… dat gebeurde bij Tsomo’s karma. Ik leen ook vaak e-books van de bibliotheek, ideaal!
    Zo af en toe koop ik een nieuw boek voor mijzelf. En soms vraag ik iets aan bij de uitgever, maar als ik dan een keer geen reactie krijg, denk ik: laat ook maar. Dan leen ik het over een tijdje wel uit de bieb.

    1. Ik heb het lenen van e-books via de bieb nog steeds niet gedaan, zo stom! Het lijkt me namelijk wel ontzettend fijn. Goede reminder dus, je reactie, om daar toch eens iets mee te doen!

  2. De bibliotheek is ook bij mij groot favoriet! Toen ik nog werkte kocht ik veel boeken en verkocht ze daarna via Bol of MP of gaf ze weg, nu is daar toch wel de kringloopwinkel voor in de plaats gekomen. Ik leen nooit boeken, mijn vriendinnen hebben een totaal andere smaak jammer genoeg haha. Ik merk dat ik wel vaker voor e-books kies bij de bieb, vooral als het iets oudere boeken zijn (iets met smoezelige boeken, brrr).

      1. Oh ja precies, brrrr! Ik sta in de bibliotheek altijd het boek uit te schudden voordat ik het meeneem haha 😝

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s