Persoonlijk

Het belang van een goede blogplanning

Als vlijtige huisvrouw vind ik het fijn om producten als pasta, rijst, ingeblikt fruit (perzik, ananas), sauzen en kruiden op voorraad te hebben. Ook in mijn vriezer liggen meerdere bakjes met voedingen voor Mason (restanten van ons eigen avondeten) en ingevroren vlees. Voor het geval ik eens in tijdnood zit, of na sluitingstijd van de supermarkt iets toch niet in huis blijk te hebben.

Voor bloggers geldt hetzelfde principe: stel je voor dat je een mindere periode hebt, een kind krijgt (hallo!) of voor langere tijd uit de running bent (positief: je bent op vakantie, negatief: je wordt ziek). Dan wil je niet dat je blog totaal stil komt te liggen. In dergelijke situaties is het fijn om content achter de hand te hebben. Om vooruit gewerkt te hebben. Maar ook om andere redenen kan het fijn zijn om een blogplanning te hebben. Waarom? Ik noem een paar redenen:

  • Zoals ik het hierboven al noemde: je hebt voorraad, voor als het even tegenzit of je er niet aan toe komt. Ondanks dat je zelf niet aan bloggen toe komt, lijden je lezers hier niet onder. Zij krijgen alsnog artikelen om te lezen. En dat voelt sowieso goed!
  • Het voelt ook zeker goed voor jezelf. Niet alleen heb je alles netjes op orde, maar het voelt ook professioneel. Zie een blog ook een beetje als een investering: voor zowel jezelf als ook naar je lezers toe.
  • Het werkt rustgevend. Omdat je vooruit werkt, heb je geen continue prestatiedruk in je hoofd. Toen ik in mijn laatste weken zwangerschap van mijn dochter zat, werkte ik veel vooruit: ik wist dat ik weer wilde bloggen, maar ook dat ik na haar geboorte -logischerwijs- geen of nauwelijks tijd zou hebben voor bloggen. Om niet meteen terug te vallen in oude patronen van ‘moeten’, heb ik voor mezelf een aantal artikelen vooruit geschreven. Zodat ik mijn blog toch kan laten doorlopen, maar daar niet al mijn energie in hoef te steken.
  • Je weet waar je aan toe bent: afhankelijk van hoe ver je vooruit werkt, is het overzichtelijk voor jezelf tot wanneer je ‘safe’ bent.
  • Het geeft je meer tijd om je te focussen op andere dingen: ideeën uitwerken, foto’s maken voor je blog of juist niks blogsgerelateerd: lekker vrij nemen, het rustig aan doen voor jezelf en leuke dingen doen (en daar weer motivatie of inspiratie door krijgen).

Het enige nadeel dat ik kan bedenken aan vooruit werken/ het hebben van een blogplanning is dat het je (creatieve) vrijheid in de weg kan staan. Stel: je hebt je blog helemaal geordend en je weet precies op welke data, op welke dagen van de week of maand, je het een of ander online zet. En dan. Dan krijg je ineens spontaan een knalgoed idee voor een blogpost, gebeurt er iets waar je wel over moet schrijven, of is er een andere urgente reden voor een spontane blogpost. Zorg ervoor dat die ruimte er is. Plan je blog niet dusdanig strak in, dat er geen ruimte meer is voor spontaniteit.

Want het zijn juist die spontane blogposts die zo leuk zijn om te lezen, en ook goed worden gewaardeerd. Omdat de oprechtheid er vanaf spat. Vooruit werken kan als nadeel hebben dat je maar blijft schaven en herschrijven, en dat heb je met een spontaan artikel niet. Hou daar dus ruimte voor vrij. Je weet namelijk maar nooit..!

Hoe doen jullie dat qua blogplanning? Werken jullie veel vooruit? Waarom wel, of juist liever niet?

6 gedachten over “Het belang van een goede blogplanning

  1. Helaas, hoewel ik de vele voordelen van een planning zie heb ik gewoonweg geen tijd om een voorraad content klaar te zetten. Soms zit ik in een flow en maak twee posts maar meer dan dat kom ik helaas niet. Misschien nu in de vakantie, maar dan heb ik vaak meer zin om ’s avonds samen een spel te doen of te lezen.

  2. Ik schrijf altijd vooruit, soms een paar dagen, soms twee weken… dat ligt er ook aan in wat voor ritme ik op dat moment zit: om de 3, 4 of 5 dagen gooi ik een artikel online. Dat doe ik meestal wel handmatig, nadat ik het nog een keer heb doorgelezen om te kijken of het er allemaal goed staat. Met vakanties en dat soort dingen is het wel fijn om de boel alvast in te plannen in wordpress, zodat ik er niet naar om hoef te kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s