Boeken

De leesvorderingen van Mason

Ik blogde voorheen al een aantal keer over de boekjes die Mason graag leest. Dat waren toen niet de meest literaire meesterstukken, logischerwijs. En dat is nu nog steeds niet zo, maar hij heeft wel nieuwe favorieten. En die lees ik maar al te graag met hem.

Het lezen an sich is nog niet echt een verhaal tot zich nemen, maar meer ontdekken wat er op de pagina’s te zien is en daarvan te leren. Nieuwe woorden, nieuwe dieren of voertuigen; alles zuigt hij in zich op. En zijn voorkeur voor dingen is nu echt goed te zien. Zo is hij niet weg te slaan bij zijn speelgoedautootjes, zoekt hij op tv naar auto’s en leest hij ook graag over auto’s. Bij de opvang zeiden ze laatst nog: “Geef hem een autootje en je hoort hem niet meer! Het is ongelooflijk wat voor kalmerend effect dat op hem heeft.” Jup, Mason is een echte autoliefhebber. Hij is ook gek op onze eigen auto en wijst ons onderweg ook graag andere auto’s -en bussen- aan.

Tegelijkertijd is Mason ook een klein ukje dat gek is op Nijntje. Hij kijkt bij de ochtenduitzending van Zappelin het allerliefst naar Nijntje -gelukkig weet ik hoe laat ze er altijd op is- en ook het vervolgfilmpje, over een konijntje genaamd Bing, vindt Mason fantastisch. Nog niet eens zo gek lang geleden waren we met Mason naar boekhandel Binnert Overdiep in Heerenveen; op de kinderboekenafdeling kwam namelijk niemand minder dan Nijntje op bezoek! Inclusief fier overeind staande oren tikte Nijntje zo de twee meter aan, maar dat weerhield Mason er niet van om zich bovenop zijn heldin te storten. Hij was niet bij haar weg te slaan! Constant aaien over haar jurkje, haar poot willen vastpakken, in mijn armen hangend over haar gezicht strelend en ook al kwamen er andere kindjes met hun papa en mama om op de foto te gaan met Nijntje; Mason bleef bij haar hangen. Echt, hij was er met geen stok weg te slaan!

Het zal dan ook niet verbazen dat twee van zijn favoriete boeken te maken hebben met auto’s en Nijntje. Maar er zijn meer favoriete boekjes van Mason. Hierbij een overzicht:

Eindelijk geordend en wel: de leesboekjes van Mason.
  • Eric Carle – In de auto! (een play-a-sound boekje) Dit boekje is vooral fantastisch voor Mason omdat het een stuur, meerdere toeters en andere geluidseffecten op de voorkant heeft. Het boek maakt alle geluiden die een ‘normale’ auto ook maakt, en heeft zelfs een radio FM-functie: drie liedjes kunnen er afgespeeld worden, waaronder de tune van Star Wars haha!
  • Dick Bruna – Nijntje aanwijsboek: Dit was de vorige keer al een favoriet, en behoort nog steeds tot zijn favorieten. Het kaft is gescheurd, de pagina’s zitten lang niet allemaal meer even vast in het bindwerk maar Mason verslindt het boek nog steeds. Vooral de pagina met alle voertuigen erop, en de pagina met dieren spreken hem erg aan. Hij zoekt voor het spelelement ook steeds de bladzijde met de bij erbij, want dan gaan wij beide al ‘bzzzzzzz’-end in de aanval. Schaterlachen, elke keer weer!
  • Pauline Oud – Kas op het potje: Dit boek kocht ik toen ik door kreeg dat Mason weleens klaar zou kunnen zijn voor zindelijkheidstraining. Hij vindt zijn luiers erg vies, geeft ruim van tevoren aan dat hij moet poepen en is ontzettend nieuwsgierig naar hoe papa en mama zich op de wc gedragen (we zijn letterlijk nooit meer een moment alleen, zucht!). Het boek had alleen een andere uitwerking dan ik had gedacht. In plaats van zich te richten op de bezigheden van Kas, op het potje, zocht hij steeds de baby, die ook op hooguit drie pagina’s voorkomt, op. “Baby, baby!”, was dan ook zijn manier om aan te geven dit specifieke boek te willen lezen. Wat wel fijn was, is dat hij iets opstak van het verhaal over Kas zelf. Hij zwaait zijn luiers -en onze wc-potinhoud- uit en wilde erna zelfs een enkele keer op het potje -die hij nu sowieso goed associeert met zich ontlasten. Go Kas! Go Mason!
  • Dick Bruna – Het ei: Ik vind het extra leuk dat Mason hier belangstelling voor heeft, aangezien het een favoriet jeugdboek van mij van vroeger blijkt te zijn. Mason vindt vooral de hond erg leuk, die hij nog weleens verwart met een koe -gezien de zwarte stippen op de witte vacht van het hondje- en de poes. Hij laat me geduldig vertellen over wat de dieren bespreken over het ei, en dat is al heel wat voor mijn kleine drukke kereltje, die anders niet kan wachten de bladzijdes om te slaan!
  • Jorg Muhle – Nog even mijn haartjes wassen: Dit boekje is echt een redder in nood bij het afdrogen nadat Mason heeft gebadderd! Hij is namelijk dol, echt stapeldol, op badderen, maar het wordt ruzie als hij uit bad moet. Huilen, tegenstribbelen, niet willen liggen voor het aankleden; het vergt elke keer weer eindeloos veel energie voor ons alle drie. Gelukkig is daar Nog even mijn haartjes wassen. In dit boekje gaat een konijntje (“Nijntje!” volgens Mason, ach ik reken het goed) in bad en ook dat konijntje moet vervolgens afgedroogd en aangekleed worden. Net als Mason. En dat schept blijkbaar een band. Ik kan met Mason alle stappen doornemen van het afdrogen van het konijntje, en er zit interactie ingebouwd: zo moet Mason over het neusje van het konijntje wrijven en zijn vacht droog blazen omdat de föhn het niet doet. Het vermaakt Mason, houdt hem bezig en wij kunnen ondertussen in alle rust ons ding doen en hem aankleden. Win-win.

Welke boeken lezen jullie peuters graag? En nog belangrijker: welke peuterboeken raden jullie me aan voor een 2-jarig, leesgierig jongetje?

Advertenties

2 gedachten over “De leesvorderingen van Mason

  1. Wij zijn al even uit de peuterboeken, maar Nijntje werd hier ook geweldig gevonden, vooral “Het spook Nijntje” dan. En zo van die boekjes met flapjes waar iets achter verstopt zat en waar je aan kon voelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s