Boeken

Mijn 3 favoriete mama-boeken

Elke moeder -of toekomstige moeder- kent het gevoel vast wel: je wilt zoveel mogelijk te weten komen over wat je (straks) te wachten staat. Er zijn legio websites, tijdschriften, blogs en boeken om je op je leven als moeder voor te bereiden, en de informatie die je van naasten krijgt reken ik er dan nog niet eens bij. Overal valt advies, kennis en informatie in te winnen.

Toen ik zwanger was van Mason ging er werkelijk een wereld voor me open: al die termen, al die informatie, al die dingen om rekening mee te houden! Het was gewoon overweldigend. Gelukkig komt (heel veel) van de informatie op internet en de boeken en blogs overeen met elkaar (anders zou het helemaal chaotisch in je hoofd worden), en wist ik me er al snel wegwijs in te maken. Tijdens mijn tweede zwangerschap was ik vooral bezig de informatie weer op te halen. Me opnieuw in te lezen in de belangrijkste dingen. De ‘oh ja’-ervaringen te onderscheppen haha. Dat deed ik hoofdzakelijk via een aantal boeken. Boeken waar ik blij van word, waar ik niet zonder kan en die me straks in moeilijke momenten zeker van dienst zullen zijn.

Het zijn drie stuks. Ik schat zelf in dat er geen spraakmakende, vernieuwende titels tussen zitten maar ik wil deze boeken -om redenen die ik er per titel zeker bij zal vermelden- toch in het zonnetje zetten. Lezen jullie mee? Dit zijn mijn drie bijbels:

  1. Suzanne Willekens – Slaap!: Voor de geboorte van Mason wisten vriendlief en ik al: de komende weken worden pittig qua slaap. Want elke ouder weet: bij een verse baby horen gebroken nachten. Baby’s hebben nu eenmaal veel voedingen nodig, en dat gaat ook ’s nachts door. Logisch. Maar je houdt er ook rekening mee dat dit slechts een (korte) periode is. Dat je baby het daarna beter gaat doen, langer zonder voeding kan en langere rukken slaap pakt. Maar wat als dat niet automatisch gebeurt? Wat als je kindje een moeilijke slaper blijkt? Daar liepen wij tegenaan met Mason. Zowel inslapen als lang doorslapen was moeilijk. En dat breekt je op. We hebben een heel pittig eerste jaar gehad qua slaapgebrek, en ook nu slaapt Mason niet ‘naar behoren’.
    Je kunt je voorstellen dat we daar nu met de komst van Truus niet opnieuw op zitten te wachten. We gooien het roer om, dit keer! Geen ‘negatieve slaapassociaties’ meer, meer training en sturing in het slapen en hopelijk daardoor een beter slapend kindje dan haar grote broer. Ik kocht in november, eigenlijk zodra ik over het verschijnen van dit boek hoorde, deze slaapbijbel al. Om me in te lezen. Om me voor te bereiden. Om handvatten te krijgen. Om het dit keer anders te kunnen doen. Slaap! biedt een aantal hele fijne handvatten, en de toon is ook heel fijn. Er wordt benadrukt dat een slecht slapend kind geen teken is van falend ouderschap (wat wel zo kan voelen!) en dat elk kindje anders is en ook een andere aanpak nodig heeft -fijn: ons kind is namelijk uniek, eigen, zoals ieder kindje dat is! Van Slaap! krijg ik hoop. Van Slaap! word ik positief. En wat wil je als moeder nog meer?
  2. Sofie van den Enk – De melkfabriek: Een boek over borstvoeding. Wat een heerlijke titel he? Ik haalde dit boek recentelijk pas in huis -ten tijde van de geboorte van Mason had ik dit fijne, positieve boek helaas niet. En ik denk dat dat voor mij wel verschil had gemaakt. De nadruk in dit boek ligt namelijk op positiviteit. Blij zijn als borstvoeding lukt, en de mooie kanten ervan omarmen (maar ook rekening houden met tegenslagen en hoe daarmee om te gaan) maar ook openstaan voor flesvoeding. De onderkop van het boek is letterlijk: ‘waarom borstvoeding te gek is (en je je niet schuldig hoeft te voelen als het niet lukt)‘. Er staat ook een heel hoofdstuk over flesvoeding in, waarbij nogmaals wordt benadrukt dat het niet erg is om hiernaar door te bladeren haha. Ik heb me -toen de borstvoeding bij Mason wegens verschillende redenen niet lukte en ik overstapte op flesvoeding- destijds erg schuldig gevoeld. Opgelucht, maar ook erg schuldig, en ook extra schuldig over het opgelucht voelen. NIET NODIG! Nooit. Echt niet. Iedereen heeft een mening over borst- en flesvoeding, het is altijd zo’n beladen onderwerp, maar ik weet nu dat hier geen slechte keuze in te maken is. Als je kindje maar gezond is en groeit. Punt. De melkfabriek is een superfijn geschreven, luchtig, tegelijk zeer informatief en vooral mooi boek over borstvoeding en alles wat hierbij komt kijken. Wat een geweldig boek!
  3. Hetty van Rijt, Xaviera Plas-Plooij & Frans X. Plooij – Oei, ik groei!: Hét boek op het gebied van de mentale ontwikkeling van je baby. Wat heb ik dit boek vaak erbij gepakt! Kwam de periode van een ‘sprongetje’ in zicht, dan las ik me alvast in: wat kon ik verwachten? Hoe kon ik Mason het beste ondersteunen? Welk gedrag zou hij mogelijk kunnen vertonen?
    Toen Mason nog in mijn buik zat, shopte ik dit boek al. Want: elke ouder in onze omgeving raadde ons dit boek aan. Het eerste jaar met een baby is een jaar vol groei, ontwikkeling, verkenning en (elkaar) ontdekken. Het eerste jaar is als een puzzel die je samen oplost; en je kindje zorgt er eens in de zoveel tijd -ten tijde van een sprongetje dus- dat de puzzelstukjes van hun plek af schuiven en je weer opnieuw aan het totaalplaatje moet werken. Dat je andere manieren moet vinden om je kindje te ondersteunen. Tijdens deze groeisprongen gebeurt er veel met je kindje, en Oei, ik groei! helpt ouders daarmee om te gaan, op de best mogelijke manier. Natuurlijk ervaart niet elk kindje elke sprong even intens, en natuurlijk zijn er buiten die spongen om ook genoeg momenten waarop je kindje zich anders gedraagt en jij als ouder zijnde je dus moet aanpassen (ziekte en doorkomende tandjes bv) maar Oei, ik groei! was voor ons een heel fijne gids in het leven met Mason. Zijn sprongen kwamen inderdaad rond de planning van het boek, wij wisten wat er aan de hand was en konden dus meer geduld opbrengen op moeilijke momenten omdat we wisten wat er speelde met hem en hij voelde zich daardoor sneller weer veilig en geborgen. En zeg nou zelf: meer kun je als ouder toch niet wensen?

Welk mama-boek was/is voor jullie onmisbaar? En wat zijn jullie ervaringen met deze drie titels?

Advertenties

2 gedachten over “Mijn 3 favoriete mama-boeken

  1. Hallo Tessa, mijn favoriete vraagbaak was destijds Ouders Online. Met name aan het forum daar heb ik veel gehad. Je kunt er je vragen kwijt, en grasduinen door eerder gestelde vragen over allerlei onderwerpen. Nog steeds kijk ik zo nu en dan wel eens, om iets te lezen over pubers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s