Boeken

De mooiste boeken die ik de afgelopen maanden las

De titel van deze blogpost zegt het al: wat waren de mooiste boeken die ik in mijn maanden van afwezigheid las? En waarom? Ik heb qua lezen niet stilgezeten, en ik wil jullie mijn mooiste titels uiteraard niet onthouden.

1: Haruki Murakami –De moord op Commendatore, deel 1 en 2
Als Murakami-fan bij uitstek kon ik deze dubbele roman natuurlijk niet links laten liggen. Het was een puur leesgenot. Alle elementen van Murakami zaten erin verwerkt en het was bovendien ook een erg spannend verhaal. Daarnaast werd er ook meer dan voldoende uitgewijd over interessante onderwerpen als kunst. Het verhaal zelf is onderhoudend, uniek, spreekt tot de verbeelding en ik kreeg echt het gevoel dat Murakami hier met veel plezier aan heeft geschreven.

2: Murat Isik – Wees onzichtbaar
Dit boek deed me qua opzet erg denken aan Alex Boogers’ Alleen met de goden en Karin Amatmoekrims Het gym. Ook dit is een coming of age-roman over een personage dat onder moeilijke omstandigheden zijn eigen weg in het leven moet vinden. Het is een zwaar leven, met zware omstandigheden maar met een unieke hoofdpersoon die tussen alle problemen door vaart met souplesse, een bijzondere vorm van optimisme en drang voor zelfontwikkeling. Isiks stijl is direct, bij vlagen hard maar altijd mooi. Een uniek debuut. Prachtig, in elke zin.

3: Alex Boogers – Onder een hemel van sproeten
Ook dit boek doet qua opzet lijken op voorgenoemde boeken. Maar de intentie van Boogers is bij deze roman heel anders. Het is niet een coming of age-roman maar een bijzonder aangrijpende roman over de hardheid die deze wereld kan omvatten. Een trauma, de gevolgen, de impact ervan op anderen, de verwoesting van levens: het zit allemaal in deze schrijnende roman gebundeld, en heeft me tot diep in mijn kern geraakt. Wees gewaarschuwd: dit is een boek waarvan je flink moet bijkomen, maar het is de rit meer dan waard.

Murat Isik ontbreekt op de foto; die las ik via mijn ereader.

4: Jane Harper – De droogte
Deze thriller werd me aangeraden door zowel boekzuster Sue (Boekenz) als Bianca (Drukinkt). Ze beloofden me een sterke, tot de verbeelding sprekende en gedetailleerde thriller en die kreeg ik ook. Deze thriller, in een kurkdroog, uitgeput stadje in het midden van de bloedhete vlaktes van Australië, laat je elke zweetdruppel van de inwoners meevoelen, elke zucht voor verkoeling, elke brandende zonnestraal op elke geharde huid. En daarmee ook het vleugje waanzin waaraan de inwoners van het stadje worden blootgesteld, getergd door het klimaat begaan zij de vreselijkste daden. Prachtig verwoord, briljant opgebouwd en vooral erg spannend.

5: Annet Schaap – Lampje
Dit kinderboek werd zo’n beetje overal om me heen bejubeld en ook ik zal hier gretig aan meedoen. Wat een geweldig, ontroerend, meeslepend en boeiend verhaal! Het is het debuut van Schaap, die voorheen illustratrice was, en ze had geen mooier debuut kunnen schrijven. Het verhaalt over vriendschap, moed, liefde, sprookjesachtige wezens, helden, schurken en alles hier tussenin. Het einde vond ik sterk, met de belofte voor een vervolg. Tenminste: zo interpreteerde ik het. Ik hoop zo dat ik gelijk heb! Het enige minpuntje dat ik kan verzinnen is dat er minder illustraties in stonden dan ik had verwacht. Misschien in het vervolg?

Welke van deze titels hebben jullie gelezen? En bevielen ze net zo goed?

5 gedachten over “De mooiste boeken die ik de afgelopen maanden las

  1. Ja jeeeetje waarom doe je dit nou Tessa hahaha, ik heb ze allemaal nog niet gelezen al staan Het gym van Karin Amatmoekrims en Murat Isik wel al op mijn lijstje. Ik zet Alleen met de goden en Onder een hemel van sproeten van Alex Boogers op mijn lijstje, en ik geef De droogte van Jane Harper door aan mijn BFF, dank!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s