Must reads

Must reads: oktober

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken.

1: Astrid Harrewijn – Vrienden voor het leven: uitgeverij Boekerij

Het einde van een trilogie is altijd iets waar ik met gemengde gevoelens naar toe leef. Zo ook met dit laatste deel van Harrewijn. Na Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) en Daar heb je vrienden voor is er nu Vrienden voor het leven. Het einde van een heel fijne periode van lezen. Het verhaal: “Een maand vakantie, misschien zelfs twee. Dat is wat Kiki, succesvol als handige intermediair in de kunstwereld, zich heeft voorgenomen als de spraakmakende tentoonstelling van Jeff Koons eindelijk opent in het Stedelijk. Maar de tentoonstelling ontaardt in een politieke rel, en in plaats van op een tropisch strand belandt Kiki in een achtbaan van gebeurtenissen waar ze geen grip op krijgt. Ondanks de onvoorwaardelijke steun van haar vrienden en van de trouwe klusjesman, gaat het vanaf dat moment bergafwaarts met haar carrière. Wanneer ze uiteindelijk een tijdje van de radar verdwijnt in een afkick-kliniek, komt ze tot een verhelderend inzicht: ze leeft het leven te snel. Maar om dat te veranderen en the art of slow living écht te leren omarmen, is meer nodig dan goede voornemens alleen..”

2: Jojo Moyes – Jij en ik en andere verhalen: uitgeverij De Fontein

Jij en ikJojo Moyes is bij uitstek mijn favoriete romanschrijfster. En nu is er dan een nieuw boek van haar hand. Eindelijk! Wat ik hier extra leuk aan vind is dat het een bundeling verhalen is. A la Chantal van Gastel, dus. Fijn! Het verhaal: “Nell is 26 en ze is nog nooit in Parijs geweest. Eigenlijk is ze nog nooit een romantisch weekendje weggeweest. Reizen is… niet echt haar ding. Dat gaat veranderen, heeft ze besloten: ze gaat met haar vriend Pete naar de lichtstad. Maar dan laat Pete haar zitten op de dag van vertrek – en Nell besluit iedereen (en vooral zichzelf) te bewijzen dat ze een zelfstandige en avontuurlijke jonge vrouw is door alsnog op die trein te stappen. Eenmaal alleen in Parijs, ontdekt Nell een kant van zichzelf waarvan ze niet had durven vermoeden dat zij die had…”

3: Thomas Olde Heuvelt – Om nooit te vergeten: uitgeverij Luitingh Sijthoff

Thomas Olde Heuvelt heeft mij meer dan de stuipen op het lijf gejaagd met zijn huiveringwekkende boek Hex. Ik zie de heks nog steeds voor me, als het donker is. Zeker met Halloween op komst is het fijn (of zelfmarteling) om opnieuw een eng boek van zijn hand te lezen. Of eigenlijk meerdere korte verhalen. Wat doe ik mezelf aan?! Het verhaal: “Om nooit te vergeten is een bundel korte verhalen van Thomas Olde Heuvelt. Voor het eerst zijn nu vijf van zijn verhalen gebundeld. Twee ervan werden nooit eerder gepubliceerd. De verhalen delen thema’s over leven en dood, verlies of liefde. De meeste spelen zich af op het grensgebied van het magisch-realistische. Sommige verhalen zijn schitterend, andere griezelig en volstrekt onweerstaanbaar. Maar allemaal zijn het verhalen om nooit te vergeten.”

4: Alex Boogers – Onder een hemel van sproeten: uitgeverij Podium

Van Alex Boogers wil ik al langere tijd meer boeken lezen. Na het verpletterend mooie Alleen met de goden al. Maar het komt er steeds niet van. Slecht, ik weet het. Daarom wil ik mezelf nu ook beteren. Met Onder een hemel van sproeten. Het verhaal: “2009. Amerika heeft zojuist zijn eerste zwarte president gekozen. Voor een korte periode lijkt er iets van hoop te ontstaan in de wereld, maar voor de zwarte Harvey is die ene dag precies hetzelfde als alle andere. In zijn troosteloze wijk vecht iedereen om te overleven. Zo ook zijn buurmeisje Amy, die een verschrikkelijk geheim met zich meedraagt. De enige die ze vertrouwt is Jacob, een oude man wiens dierbaarste herinneringen zijn gestorven met zijn vrouw.”

5: Ann Kidd Taylor – Zwemmen met haaien: uitgeverij Ambo Anthos

Dit lijkt me een bijzonder boek. Het omslag trekt me enorm aan, maar het verhaal des te meer. Ik ontdek graag nieuwe schrijvers, en ik gok erop dat ik met deze roman een mooie verhaal zal ontdekken. Het verhaal: “Op een zomerdag in 1988 overkomt de twaalfjarige Maeve twee buitengewone dingen: ze wordt gekust door Daniel en even later wordt ze aangevallen door een haai. Achttien jaar later is Maeve een gevierd zeebioloog. Haar bijnaam is de haaienfluisteraar en er is niets in het water dat haar angst aanjaagt.
Wanneer ze terugkeert naar Florida en de plek waar ze is opgegroeid – een hotel gerund door haar grootmoeder – ontdekt ze dat haar tweelingbroer aan een roman werkt over haar mislukte relatie met Daniel. En dat Daniel, die ze al jaren niet meer heeft gesproken, als kok werkt bij het hotel. Het leven staat op z’n kop: aan Maeve de keus of ze wegvlucht in haar werk of de confrontatie aangaat met haar verleden.”

4 gedachten over “Must reads: oktober

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s