Boeken

Kinderboeken: gruwelijk eng

De Kinderboekenweek komt er weer aan, en het thema dit jaar is superleuk, namelijk ‘ gruwelijk eng’. Dat deed me terugdenken aan de enge kinderboeken die ik vroeger las. En geloof me, dat waren er flink veel.

Ik hield kennelijk nogal van enge boeken, want mijn favoriete schrijver vroeger was R.L. Stine. Nu weet ik niet of jullie dit zo iets zegt, maar R.L. Stine is een schrijver met een groot oeuvre, voornamelijk in het ‘enge’ segment. Mijn favoriete serie van zijn hand was de Fear Street-serie. Die verhalen waren zo eng, gevuld met geesten en Het Kwaad, en jonge personages die gruwelijke dingen overkwam, dat ik ze meermaals las. Toen wij naar onze nieuwe woning verhuisden, bijvoorbeeld, kwam ik een stukgelezen exemplaar van een van Stine’s boeken tegen. De sub-serie van Fear Street over cheerleaders die om en om bezeten raken van de duivel en hun mede-cheerleaders de dood in jagen. Ja, leuk, luchtig leesvoer.

Maar ik las ook andere boeken, uiteraard. De Kippenvel-reeks, bijvoorbeeld hebben mijn broer en ik stukgelezen. En daarna de afleveringen op tv kijken, elk weekend. Oh wat waren dat heerlijk spannende boeken die tot de verbeelding spraken! Blubmonsters, heksen, tovenaars, enorme insecten; alles wat je maar aan enge dingen kon bedenken, werd tot leven gewekt in deze boeken. Oude, onbewoonde huizen, kerkhoven, verlaten kermissen; de plaatsen delict waren misschien nog enger dan de strijd tegen de monsters zelf. Smullen geblazen!

Afbeeldingsresultaat voor kinderboekenweek 2017
Bron: cpnb.nl

Die liefde voor enge boeken is altijd gebleven. Ik ben gek op thrillers, en heb een periode gehad waarin ik meerdere boeken van Stephen King las (The It uitgezonderd, teveel jeugdtrauma’s na het zien van de film). Ook recentelijk recenseerde ik veelal thrillers op mijn blog. En ik hoop ergens natuurlijk dat die liefde voor enge, spannende verhalen ook bij Mason zal opleven. Maar eerst hou ik het natuurlijk nog bij lieve, vrolijke kinderboekjes gevuld met dieren, olijke mensen en gekke, lieve wezentjes die leuke avonturen beleven.

Deze Kinderboekenweek zal ik dan zeker ook een mooi boekje voor hem in huis halen. Geen idee nog welke, ik heb er wel een paar op het oog maar tips zijn altijd welkom! Ik ben van plan om elk jaar een boek voor Mason te kopen -en later ook vooral met Mason- in de Kinderboekenweek. Een traditie, voor ons tweeën. De Kinderboekenweek is dit jaar van 4 t/m 15 oktober. In boekhandels krijg je het Geschenk, Kattensoep van Janneke Schotveld, bij €10,- aan kinderboeken.

Wat gaan jullie voor leuke dingen doen om de Kinderboekenweek te ‘vieren’?

 

2 gedachten over “Kinderboeken: gruwelijk eng

  1. Wel een opvallend thema in deze tijd waarin kinderen beschermd worden tegen alles en amper zelf mogen fietsen… Zelf heb ik nooit zo van thrillers gehouden, maar het boek ‘De heksen’ van Roald Dahl vond ik geweldig. Dat is ook best eng, maar als je een jaar of tien bent weet je wel dat het niet echt is. Dus je kunt zo weer uit die enge wereld naar je eigen veilige omgeving stappen. Misschien is dat het wel het geheim van een goed eng kinderboek: het moet niet te realistisch zijn.

    1. Ja, De heksen vond ik ook helemaal geweldig! Die enge tekeningen maakten het voor mij helemaal af. Ik las onlangs nog De griezels, ook al zo’n fantastisch boek! Ik wil weer meer Roald Dahl lezen, om te zien hoe ik er nu als volwassene tegenaan kijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s