Recensie

Recensie: Ik zie jou

Clare Mackintosh – Ik zie jou: uitgeverij De Fontein

Clare Mackintosh zette haar eerste schreden in de thrillerwereld met Mea Culpa, een boek dat ik zelf niet las maar waar ik wel veel positieve geluiden over hoorde. Toen ik de mogelijkheid kreeg om deze nieuwe thriller van haar hand vast van tevoren te lezen, was ik dan ook meteen enthousiast. Al was het alleen al om het verhaal.

Zoë Walker neemt elke dag dezelfde metro en trein naar haar werk, zit dagelijks tussen dezelfde forensen en keert ook op dezelfde tijdstippen terug naar huis. Het is een routine waar ze goed bij vaart, een manier waarop ze haar hectische thuissituatie, met twee tieners en een vriend waarmee ze samenwoont en een ex (die haar het liefst terug wil) dichtbij, het hoofd kan bieden. Haar tienerzoon werkt fulltime, maar blijft een bron van zorg vanwege zijn verleden met justitie. Ook haar dochter baart Zoe zorgen vanwege de oudere vriend waar ze op een dag mee thuiskomt. Maar dit alles valt in het niet wanneer Zoe ontdekt dat haar gezicht is gebruikt voor een seksadvertentie.

Haar familie en vrienden doen het af als slechte grap, en hoewel ze zoekt naar degene die de advertentie heeft geplaatst, komt ze niet verder. Dan ziet ze bij de advertenties het gezicht van een vrouw die net als zijzelf altijd de metro neemt. Maar deze vrouw wordt later vermoord gevonden. Zoe beseft dat de foto geen grap was, dat ze mogelijk ook in gevaar is. Maar hoe? En door wie? Wanneer er meer vrouwen in advertenties verschijnen en vervolgens worden mishandeld, of erger, begint de ernst van de situatie ook tot anderen door te dringen. Maar is dat nog op tijd?

Ik zie jou

Ik zie jou speelt haarfijn in op een grote angst van mensen: stalking. Wat als iemand al je dagelijkse routines kent. Elke stap van je volgt, en daar zijn of haar actie op in calculeert? Wat als diegene kwaad in de zin heeft en jij je nergens van bewust bent? Het is een enge gedachte, maar in sommige gevallen helaas waarheid. Clare Mackintosh neemt dit gegeven, giet het in een modern jasje en doet je rillen van spanning. Wat een vaart zit er in het verhaal! En wat schrijft ze goed.

De plot laat zich moeilijk raden, en dat hield me urenlang aan de pagina’s gekleefd. Ik wilde het mysterie zo graag oplossen, maar Mackintosh heeft de sporen zodanig uitgewerkt dat het moeilijk zoeken is naar een dader en motief. Het idee dat je in de gaten gehouden wordt, zonder te weten door wie en waarom is beklemmend. Stalker van Lars Kepler speelde al uitstekend op dit gegeven in, en ook Ik zie jou barst van de spanning en angst. En dit slaat over op de lezer. De angsten van Zoe worden jouw angsten. Bovendien is het onderzoek complex, om verschillende redenen. Persoonlijke belangen lijken in de weg te zitten van een goede uitkomst, en dit verslechterd de kansen van Zoe enkel maar.

“Huiveringwekkend”, staat er als quote op het omslag. Ik kan me daar enkel bij aansluiten. Wat een steengoede thriller! Het smaakt zoveel naar meer, dat ik inmiddels ook Mea Culpa in huis heb gehaald. Ik wil meer van Mackintosh lezen. Wat zijn vrouwelijke thrillerauteurs toch ijzersterk! Oh en voor degenen die deze thriller ook gaan lezen: let op bij de laatste bladzijdes! De plottwist die daar wordt gedeeld is zo sterk, ik heb er nog de rillingen van.

Ik zie jou – Clare Mackintosh €19,99

7 gedachten over “Recensie: Ik zie jou

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s