Recensie

Recensie: Zonder jou

Priscilla en Chantal van Gastel – Zonder jou: uitgeverij Harper Collins

Wie ouder is, wil niets liever dat zijn of haar kind in goede gezondheid opgroeit, een goed leven zal hebben en gelukkig zal zijn. Ook wil je als ouder dat je kind een goed mens is. Maar wat als dit niet zo is? Wat als je kind anders is? Heel erg anders?

Voor dit vraagstuk komen Valerie en Oscar te staan als blijkt dat het moeilijke gedrag van hun zoon Mick niet een fase is, maar permanent. Mick is twaalf als Oscar besluit er niet meer mee om te kunnen gaan en hij vertrekt. Valerie komt nu alleen voor de zorg van haar kind te staan. En dat is ontzettend pittig. Mick is namelijk een jongen die een ernstige gedragsstoornis heeft, waardoor hij meermaals per dag agressief en onvoorspelbaar is. Empathie kent hij niet, en hij is constant in conflict verwikkeld met zijn omgeving. Met name zijn ouders moeten het flink ontgelden, maar ook zijn klasgenoten, juffen en oma hebben het zwaar. Oscar ligt zo vaak met Mick in de clinch, en dit neemt zulke grove vormen aan, dat Oscar besluit afstand te nemen. Niet alleen van Mick, maar ook van Valerie.

Zij moet nu in haar eentje Mick onder controle zien te houden, maar de incidenten stapelen zich op, en ze komt amper aan haar eigen leven toe. Ook thuis is ze alert. Mick kan elk moment iets doen of zeggen wat de boel op scherp zet, en bovendien gebeuren er ’s nachts rare dingen. Ze blijft proberen Mick te begrijpen, maar moet daarvoor in haar eigen verleden tasten, iets wat niet makkelijk is. Valerie zit steeds meer tegen een burn-out aan, maar er is niemand bij wie ze om hulp kan vragen. Hoe ver loopt het uit de hand voor Valerie ingrijpt?

Zonder jou

Dit boek heb ik bewust enige tijd op mijn reader laten staan, want het is voor een moeder best een heftig onderwerp. Het is een eng idee: wat als je een kind hebt dat zo afwijkend is dat de maatschappij hem nooit zal accepteren? In angst leven voor je eigen kind is een onwerkelijk idee voor mij, maar de gezusters Van Gastel kaarten dit op zeer treffende wijze aan. Ze beschrijven gedetailleerd welke angsten Valerie heeft, en waarom ze de keuzes maakt die ze maakt. Maar als personage vond ik haar hier en daar vooral ergerlijk. Ze laat erg veel over zich heen lopen, niet alleen door Mick, maar bijvoorbeeld ook door haar eigen moeder, met wie ze een -zacht gezegd- verstoorde relatie heeft. Wat haar sterk maakt als moeder, is ook haar zwakte: de liefde en het vertrouwen die ze in haar zoon stelt.

Ik leefde dan ook erg mee met Valerie. Ik begreep haar motivatie dan ook goed, in de zorg voor Mick. Ook ik zou honderd procent liefde, vertrouwen en hoop steken in mijn kind, weet ik nu. Maar iedereen heeft een breekpunt. Bij Valerie is dit nadat ze erachter komt wie haar vader is, en hoe hij in elkaar steekt. De keuze die ze dan maakt, voor zichzelf, Oscar én Mick, is ongelooflijk. Te ongelooflijk voor mij. Ik vond het een verschrikkelijk einde, zeker door de laatste bladzijde. Maar dit laat wel zien hoe sterk ik meeleefde met alle gebeurtenissen in dit boek. Hoe sterk ik me verbonden voelde met Valerie. Dat het verhaal dan eindigt zoals het doet, kwam voor mij als donderslag bij heldere hemel. Naïef misschien, maar ik had dit echt nooit verwacht. Chapeau dus, Priscilla en Chantal van Gastel!

Het gehele verhaal wordt hoofdzakelijk vertelt door Valerie, en hier en daar lees je het ook vanuit het perspectief van Mick. Ik vind het jammer dat Oscar geen stem kreeg in dit verhaal. Het had naar mijn idee zeker wat toegevoegd. Het perspectief van Mick is creatief geschreven, maar ik miste een zekere overtuiging. Hij werd daardoor, voor mij althans, nooit helemaal ‘echt’. Zonder jou heeft echter een zeer aangename schrijfstijl, dat dit me niet zodanig stoorde dat ik niet meer verder wilde lezen. Integendeel: Zonder jou prikkelt, maakt nieuwsgierig en houdt je bovengemiddeld geboeid. Mick, Valerie en Oscar bleven me nog lang bij.

Zonder jou – Priscilla en Chantal van Gastel €19,95

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s