Boeken

4x toffe non-fictie

Ik lees voor het merendeel fictie, daar gedij ik ook het beste op, maar ik merk dat ik in 2017 al meermaals non-fictie heb gelezen, of nog bezig ben te lezen.En waarom ook niet? Soms is het toch ook heerlijk om te lezen en te leren dan enkel te lezen en te vermaken? (Hoewel vermaak bij non-fictie zeker niet uitgesloten is!)Ik merk een kentering bij mijzelf. Een fijne kentering.

Ik lees op dit moment bijvoorbeeld meerdere boeken, waaronder twee non-fictie titels. In plaats van dat het afleidt, voegt het voor mij nu juist veel toe. Wat ik nu lees? Ze staan in deze top 4, op nummer 2 en 4. Lezen jullie mee? Ik raad non-fictie aan waar iedereen iets uit kan halen:

 1. Marie Kondo – Opgeruimd! HET opruimboek bij uitstek. Ik kreeg deze al enige tijd geleden te leen van mijn boekzuster Sue, en sindsdien ben ik er al meerdere keren doorheen gebladerd. Vooral als ik weer eens in een opruimbui ben, is dit boek het ideale manifest om alles in goede banen te laten leiden. Ik zal een dezer maanden een review schrijven over Opgeruimd!. Beloofd.
  Een samenvatting: “De Japanse Marie Kondo runt een gerenommeerd adviesbureau dat mensen leert hoe ze hun rommelige huizen kunnen transformeren in ruimtes vol rust en inspiratie. De sleutel tot succesvol opruimen is om alleen de zaken te bewaren waar je echt van houdt, en de rest weg te doen. Met een wachtlijst van drie maanden is haar KonMari-methode voor opruimen, keuzes maken en organiseren een internationaal fenomeen. Ze helpt je in Opgeruimd! op inspirerende wijze stap voor stap om je huis en je leven op orde te krijgen.”
 2. Kelly Deriemaeker- Blogboek: Dit boek ontving ik onlangs van de uitgeverij en ik ben hier zo ontzettend blij mee. Het is een boek dat niet alleen erg handig is, maar ook enorm inspireert. Na een kwartier lezen had ik al twee nieuwe blogconcepten in mijn hoofd en een stoot energie en zin om die ook daadwerkelijk uit te werken. Een zalig, vrolijk ogend en lekker vlot geschreven boek, onmisbaar voor elke blogger.
  Een samenvatting: “Velen voelen zich geroepen om een blog te beginnen, weinigen houden het langer dan enkele maanden vol. of je nu plannen hebt om jouw droomblog uit de grond te stampen of vindt dat jouw bloggoesting een flinke boost kan gebruiken: het Blogboek bundelt alle kennis die longtime blogster Kelly Deriemaeker de afgelopen veertien jaar verzamelde, en laat je achter met een hoop inspiratie, tips en tricks van andere succesvolle bloggers, frisse ideeën en vooral veel goesting om zelf aan de slag te gaan. Waarom bloggen mensen? Welke blog wil je maken? Hoe vaak moet je posten? Hoe meet je je succes? Hoe krijg je meer bezoekers? Hoe vind je je focus? Dit boek biedt antwoord op deze en vele andere blogkwesties.”
 3. Hector Garcia & Francesc Miralles – Ikigai: Hier schreef ik al eerder over. Ikigai is een boek dat je handvaten biedt om gelukkiger en langer te lezen, en bovendien je passie in het leven te ontdekken. Daarnaast staan er inspirerende verhalen in over honderdplussers, over hun leven en hun kijk daarop.
  Een samenvatting: “Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa het leiden. Op dit Japanse eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld. Sommige mensen hebben hun ikigai al gevonden, maar velen zijn er nog steeds naar op zoek. De auteurs vertrokken naar Okinawa en interviewden honderden inwoners om te ontdekken wat volgens hen het geheim is voor een optimistisch en gezond leven. Zo is een populaire Japanse uitspraak Hara hachi bu, wat betekent ‘eet tot je voor tachtig procent vol zit’, dat is veel gezonder voor je lichaam. Ook hebben ze een moai, een groep mensen met dezelfde interesses die altijd voor je klaarstaan. En wat ze aanraden: ga nooit met pensioen, maar blijf altijd een doel hebben waarvoor je je bed uit komt. García en Miralles kregen inzicht in wat de Japanners eten, hoe ze bewegen, werken en omgaan met anderen. En hoe het vinden van je ikigai betekenis geeft aan je leven en je laat zien hoe je honderd jaar in topvorm kunt leven. Dit boek helpt je om je eigen ikigai te vinden en vertelt over de Japanse filosofie die zorgt voor een gezond lichaam, geest en ziel. “
 4. Lidewijde Paris – Hoe lees ik? Onmisbaar voor boekenbloggers, echt. Je leert hier zoveel van! Ik bespreek dit boek in juni nog met mijn boekzusters dus voorlopig zeg ik er nog niet teveel over maar potverdorie, wat een te gek boek! Aanrader.
  Een samenvatting: “Wat is nu eigenlijk literatuur en hoe werkt het? Het mooie is dat iedereen daar een eigen idee over heeft, iedereen leest vanuit zijn eigen ervaringen en is op zoek naar zijn eigen antwoorden. Toch zijn er wel een paar aanwijzingen die elke lezer kunnen helpen een tekst eens anders te lezen. Hoe lees ik? staat vol met dat soort suggesties, aan de hand van zinnen, alinea’s, verhalen en romans. Van de Max Havelaar via De zwarte met het witte hart naar David Mitchell. Het eindigt bovendien met allerlei tips voor leesclubs, boekhandelaren, scholen, beginnende schrijvers en alle andere lezers.”

Welke non-fictie titel kun jij van harte aanbevelen? 

6 gedachten over “4x toffe non-fictie

 1. Ik ben momenteel bezig in “Hoe lees ik?” Als fervent boekenlezer vind ik het erg interessant om ook op een andere manier naar de boeken te kijken die ik lees. Zeer leerzaam! Mijn vriend heeft net “Ikigai” uit. Hij vond het een fantastisch boek. Die moet ik nog lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s