Must reads

Must reads: mei

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken.

1: Jade Chang – De Wangs vs de wereld: uitgeverij A.W. Bruna

Ziet de omslag er niet fantastisch uit? Ik lees graag boeken over Azie, dan wel Aziaten, en dit is zo’n boek dat heel hoog boven mijn verlanglijstje staat. Al enige tijd. Tijd dus, om er werk van te maken. Het verhaal: “Charles Wang is kwaad op Amerika. Als immigrant en stronteigenwijze zakenman met een klein hartje heeft hij een zeer succesvol cosmetica-imperium opgebouwd. Maar door de crisis is hij opeens alles kwijt. Wat volgt is een hectische road trip met zijn zoon Andrew die graag stand-upcomedian wil worden, zijn jongste dochter Grace die geobsedeerd een styleblog bijhoudt en zijn tweede vrouw Barbra. Ze rijden van Bel Air naar upstate New York waar zijn oudste dochter Saina, de kunstwereld ontvluchte it-girl, woont.
Charles moet kiezen tussen de oude en de nieuwe wereld, tussen alles achterlaten en zijn droom om in China opnieuw te beginnen. Als hij daar het land van zijn voorouders terug kan claimen komt alles goed, denkt hij.”

2: Paula Hawkins – In het water: uitgeverij A.W. Bruna

Paula Hawkins verraste en verbaasde me met haar debuut, Het meisje in de trein (waarvan ik de verfilming nog steeds graag wil zien). En nu is er een tweede boek, die me minstens zo aanspreekt. Het verhaal: “Nel, een alleenstaande moeder, wordt dood aangetroffen in de lokale rivier. Eerder die zomer sprong een tienermeisje op dezelfde plek haar dood tegemoet. Ze zijn niet de eerste vrouwen die ten prooi vallen aan deze donkere wateren, en hun dood veroorzaakt een golf van onrust over de rivier en zijn geschiedenis. De vijftienjarige dochter van Nel blijft alleen achter. Daarom moet Nels zus, Jules, terugkeren naar het stadje dat ze jaren geleden de rug heeft toegekeerd. Voorgoed, dacht ze toen. In dezelfde hypnotiserende stijl als Het meisje in de trein, waarmee Paula Hawkins miljoenen lezers wereldwijd wist te raken, ontspint zich een verbluffend en gelaagd verhaal dat zich afspeelt in een kleine gemeenschap, waar pijnlijk duidelijk wordt dat herinneringen niet te vertrouwen zijn…”

3: Colson Whitehead – De ondergrondse spoorweg: uitgeverij Atlas Contact

Waar ik momenteel echt naar snak is een verhaal dat me compleet van mijn sokken blaast. Een boek met een schokkend, tragisch maar wonderschoon verhaal, dat me lang zal bijblijven. Ik ben ervan overtuigd dat De ondergrondse spoorweg zo’n boek zal zijn. Ik kan dan ook niet wachten om te ontdekken of dit vermoeden klopt. Het verhaal: “Cora is slavin op een katoenplantage in Georgia. Haar helse leven staat op het punt om nog erger te worden: de wrede eigenaar heeft zijn oog op haar laten vallen. Ze besluit om te vluchten, en met hulp van de Ondergrondse Spoorweg (in Amerika het begrip voor het clandestiene netwerk van antislavernijactivisten) begint ze een lange, huiveringwekkende reis door de zuidelijke staten van Amerika richting het vrije Noorden, met de slavenpatrouille op haar hielen.”

4: Ruth Ware – De vrouw in suite 10: uitgeverij Luitingh Sijthoff

Nog een thrillershrijfster wiens tweede boek is verschenen. Van Ruth Ware las ik eerder het fenomenale In een donker, donker bos en ik ben dan ook erg nieuwsgierig of dit tweede boek, waarvan het verhaal in ieder geval aanspreekt, me net zo zal bevallen. Het verhaal: “Dit had het perfecte tripje moeten zijn. Dit was haar kans op promotie. Maar een moordenaar gooit roet in het eten. En zij is de enige getuige. Tijdens een cruise is Lo Blacklock getuige van een moord, maar niemand gelooft haar. Vastberaden om erachter te komen wie het slachtoffer was en waarom ze vermoord is, gaat Lo op zoek naar de waarheid. Maar Lo zal er snel achter komen dat een moordenaar niet gediend is van mensen die hun neus in andermans zaken steken…”

5: Nicci french- Zondagochtend breekt aan: uitgeverij Ambo Anthos

Daar is ‘ie dan, het voorlaatste verhaal over Frieda Klein. Wat heb ik ontzettend genoten van ‘haar’ boeken tot dusver. Ik ben dan ook nog lang niet klaar om definitief afscheid van dit personage te nemen, maar het slotakkoord komt nu toch echt dichterbij. Gelukkig is er eerst dit voorlaatste boek. Het verhaal: “Het begint met een lijk onder de vloer. Frieda deed deze gruwelijke vondst in haar eigen huis – een vondst die haar tot in de kern raakt. Nu is er wél spijkerhard bewijs dat Dean Reeve nog leeft – iets wat Frieda al jarenlang beweert – en nog altijd geobsedeerd is door Frieda. Zal commissaris Crawford eindelijk naar haar luisteren en het onderzoek heropenen? De pers is inmiddels op het verhaal gedoken, waardoor Frieda wordt gedwongen te doen waar ze een enorme hekel aan heeft: in de openbaarheid treden… Dat heeft verregaande consequenties voor Frieda en haar omgeving.”

6 gedachten over “Must reads: mei

      1. Ik ga gewoon een handgeschreven lijstje maken en in mijn tas stoppen. Kan niet misgaan dan (tenzij ik impulsief van tas verander, dat kan ook nog ;-)
        Succes met de verhuizing!

  1. Ik vond de schrijfstijl van ‘De ondergrondse spoorweg’ nog niet zo heel gemakkelijk eerlijk gezegd en af en toe ook wel doorbijten. Maar dat het een boek is dat indruk maakt, dát zonder meer (https://www.triltaal.nl/2017/02/26/kleine-zwarte-leugens-papadag-de-ondergrondse-spoorweg/).
    Deel zeven van Frieda inmiddels ook gelezen hier en dit deel vond ik een van de betere in de reeks. Ben heel benieuwd naar de uiteindelijke ontknoping. (https://www.triltaal.nl/2017/04/23/zondagochtend-breekt-aan/)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s