Boeken

Verslag: Workshop Lidewijde Paris

Vorige week zaterdag zat ik,  terwijl buiten een heerlijk zonnetje scheen en thuis mijn grote man ziek op bed lag, op gezellige bovenverdieping van boekhandel Van der Velde. Samen met nog een veertigtal anderen zat ik op een krap stoeltje, ademloos te luisteren naar een geweldige vakvrouw: Lidewijde Paris.

Voor wie haar niet kent: Lidewijde paris is auteur van het boek Hoe lees ik?, maar daarnaast ook een kwart eeuw actief geweest in het boekenvak, onder andere als redacteur, boekverkoper en uitgever. Tegelijk met Hoe lees ik? is ze het project De Lees!ambassade gestart, om literair lezen onder de aandacht te brengen en ‘op een toegankelijke manier stimuleren’, zoals in Hoe lees ik? te lezen valt. En nu was deze vakvrouw in mijn woonplaats. Die kans kon ik natuurlijk niet missen.

En dus zat ik zaterdagmiddag te luisteren naar alles wat Lidewijde Paris ons kon vertellen over de manier waarop zij leest, en wat wij daar als mede-lezers hiervan kunnen opsteken. Het publiek bestaat voornamelijk uit vrouwen, een enkele man uitgezonderd. Ik meende de jongste deelnemer te zijn, maar vlak voor de workshop begon stroomden er ineens nog twee jongelingen binnen, twintigers, schatte ik zo in. Wat direct opvalt aan Lidewijde Paris is dat ze ontzettend goed vertelt. Ze is bombastisch, aanwezig, vertelt luid en duidelijk en heeft bovendien ontzettend veel humor. Dat blijkt direct bij aanvang wanneer er een technisch probleem blijkt, en ze Ronnie Terpstra, boekverkoper bij Van der Velde, hierop aanspreekt. ‘ Holy klote, Ronnieboy”, verzucht ze, voordat ze begint.

Die humor en stijl, gemixt met een ongelooflijke kennis van het boekenvak, maken deze workshop tot een must voor iedere boekliefhebber. En vergis je niet, het is een workshop: er zullen je vragen worden gesteld, het is niet lui achterover zitten en luisteren maar deelnemen. Paris is een flamboyante vrouw, die niet op haar mondje is gevallen en dat levert een aantal zeer vermakelijke momenten op. Wat ik zo knap vindt is dat ze ogenschijnlijk ‘saaie’ passages uit een boek aantrekkelijk en boeiend kan maken. Puur door de manier waarop ze vertelt. Ze vertelt zoals mijn moeder vroeger voorlas: met verschillende stemmen, emoties, kleur en gevoel. Boeken komen onder haar waakzaam oog tot leven voor de ogen van haar publiek, en toen ik om me heen keek, zag ik iedereen geboeid naar haar luisteren. Dat is wat Paris met je doet: ze houdt je bij de les. Ik had me vooraf voorgenomen om veel notities te maken, maar ik wilde enkel luisteren.

Inhoudelijk ga ik niet veel zeggen over de workshop, daarvoor is ‘ie te leuk. Dat moeten jullie vooral zelf ontdekken. Wat ik wel kwijt wil, is dat ik het niet meer dan eens kan zijn met Paris’  moraal, namelijk: ‘Elk boek dat je leest is een investering in jezelf’. Dat en meer leert ze je tijdens haar workshop, die helaas maar anderhalf uur duurde -ik had haar graag langer horen spreken over boeken. Gelukkig heb ik haar boek nog, dat ik nu lees met haar stem in mijn hoofd. En holy klote, dat is een fijne stem.

P.s: Dit is de eerste keer dat ik Lidewijde Paris bespreek op dit blog, maar er volgt nog een recensie, en in juni ga ik met mijn boekzusters op pad en bespreken we haar boek Hoe lees ik? Dus ook daarover, en de discussie die we samen ongetwijfeld zullen hebben, zal ik ook bespreken in een eigen post. Wordt dus vervolgd! 

4 gedachten over “Verslag: Workshop Lidewijde Paris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s