Recensie

Recensie: Later als ik dood ben

Ilse Ruijters – Later als ik dood ben: uitgeverij The House of Books 

Wie ben je? Wat heeft jou jou gemaakt? En hoe sterk zijn je genen in het bepalen van je persoonlijkheid? Ilse Ruijters neemt deze vragen als leidraad voor haar thriller Later als ik dood ben, waarin een jonge vrouw op zoek gaat naar antwoorden over haar vader. Hoe belangrijk is hij geweest in het vormen van haar karakter?

Elin is een jonge vrouw die van een dementerende tante hoort dat haar eigen vader, haar vader niet is. Ze hint naar een aantal kenmerken, maar vertelt nooit wie dit is. Omdat Elin dit niet uit haar hoofd kan zetten, besluit ze de antwoorden zelf te zoeken. Op de meest onheilspellende plek die ze hiervoor kan bedenken: een tbs-kliniek. Ze gaat aan de slag als begeleider, en observeert ondertussen elke patiënt. Die zijn elk verwarrend, zorgwekkend en eng op hun eigen manier. Zo is er Arthur, een veroordeelde pedofiel, en Rem, een patiënt waar ze geen grip op lijkt te krijgen maar die haar wel mateloos intrigeert. Gelukkig heeft ze haar collega, beveiliger Jurgen, om mee op te trekken en verhalen mee te delen. Hij lijkt bijzonder in haar geïnteresseerd, maar onschuldig.

Te midden van deze nieuwe wereld, waarin Elin haar weg moet zien te vinden, werkt ze met een dubbele agenda. En die begint haar op te breken, zeker als ze nauwer betrokken raakt bij een van de patiënten. De scheidslijn tussen goed en kwaad vervaagt steeds meer, en Elin begint er moeite mee te krijgen haar werkzaamheden vol te houden. Helemaal wanneer ze een grote fout begaat. Wie kan ze dan nog vertrouwen? Zal ze ooit haar antwoorden vinden? En tegen welke prijs? Elin raakt steeds meer verstrikt in een web van leugens, en vertrouwt de verkeerde personen. Zal ze ooit haar rust vinden?

 

lateralsikdoodben

Het verhaal is meteen interessant. De proloog onthult een heftige gebeurtenis, waar de rest van het boek naartoe wordt gewerkt. De motivatie van Elin blijft in het begin lang onduidelijk, en dit prikkelt tot doorlezen: waarom gaat zij bij een tbs-kliniek werken? Naar welke antwoorden zoekt zij? Die vragen blijven door je hoofd spoken, en ook als je eenmaal weet waarnaar zij zoekt, blijft het verhaal meer dan interessant want wat als ze daadwerkelijk vind wat ze zoekt? Wat dan? Er zit veel spanning in Later als ik dood ben, en deze vragen dragen hier onder andere aan bij. Daarnaast zit het verhaal gewoon goed in elkaar.

Elin is een interessant maar ingewikkeld personage, wat je doet verlangen haar uit te pluizen, haar bloot te leggen. Ze wordt vergezeld door boeiende personages, de een bezorgt je de rillingen, de ander zet je aan het denken. Wat te denken bijvoorbeeld van patiënt Arthur? Eenmaal kruipt Ruijters in zijn hoofd, en dit was erg heftig. En dan is er nog collega Jurgen. Die bezorgde me zowaar de meeste kriebels. Terwijl de gevaarlijke patiënten geen kant op kunnen, kan Jurgen Elin overal bereiken. Tot slot is er Rem, de patiënt waarmee Elin een verhouding krijgt. Ik heb gegniffeld om zijn naam, omdat Elin juist bij hem haar remmingen laat varen.

Later als ik dood ben kan voor de een misschien overkomen als een boek dat bepaalde situaties er wel erg dik bovenop legt, maar ik hoor bij die andere groep: de genieters. Vanaf bladzijde één heb ik genoten. In een constant gejaagd tempo vlieg ik door de pagina’s, continu op zoek naar antwoorden. En dan is er ineens de uiteindelijke climax. Ik zag er niets van aankomen, wat ontzettend goed gedaan. Dit is zonder meer een thriller die me lang zal bijblijven.

Later als ik dood ben – Ilse Ruijters €17,50 

Advertenties

8 gedachten over “Recensie: Later als ik dood ben

  1. Ik heb hem ook nog maar vrij kort gelezen, juist omdat de titel me aansprak, voor de rest kende ik hem niet, maar was ook blij verrast… Een zeer indrukwekkend debuut, geen klassieke thriller (want daar houd ik niet van)… Mooie recensie… En dat zonder spoilers… :D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s