Boeken

7x boeken van de hand doen

Ja, het is een ietwat gekke kop boven een artikel van iemand die gék is op boeken en ook nooit schroomt boeken in huis te halen. Maar, ook ik heb soms behoefte aan meer ruimte in huis, in de boekenkast. Dus zodoende dit artikel. Over het wegdoen van boeken.

Ik ben momenteel namelijk bezig de boeken naar mijn werk te brengen. Daar leg ik ze klaar bij de eettafel van onze afdeling, elk boek voorzien van briefjes met de tekst ‘Voor de liefhebber‘. En dat is een groot succes! De boeken vliegen als warme broodjes over de toonbank, en mijn collega’s zitten geregeld achter hun werkplek met hun neus in een boek. Leg ik er vijf boeken neer, dan zijn ze binnen tien minuten allemaal al in handen van een gretige collega. Zo leuk! En, er gaat onder mijn collega’s nu het idee rond dat ze een heuse bibliotheek op de afdeling willen hebben zodat ook andere collega’s boeken mee kunnen brengen, en zij boeken die ze hebben gelezen weer mee terug kunnen nemen om een andere collega de kans tot lezen te gunnen. Echt ontzettend tof, om te zien hoe enthousiast anderen van (mijn) boeken raken!

Afbeeldingsresultaat voor ecard hoarder books
Ziehier mijn reden van boekdonaties ;-) (bron: someecards.com)

Naast deze manier om je boeken van de hand te doen, zijn er andere manieren. Hieronder noem ik er zeven:

  1. Geef eens een boek cadeau! Ik doe dat nu in verkapte vorm bij mij op het werk, maar je kunt ook denken aan jubilea, verjaardagen, housewarmings en andere heugelijke gebeurtenissen of zomaar, omdat je weet dat de ander het waardeert.
  2. Verkoop je boeken via internet, bijvoorbeeld via Marktplaats: bedenk het zo gek mogelijk en het is wel op Marktplaats te vinden. Waarom dus niet je boeken een tweede leven aanbieden via een internetsite als Marktplaats, of Bol.com bijvoorbeeld.
  3. Heb je een blog? Organiseer een winactie! Het fijne van bloggen is dat het je zoveel mogelijkheden biedt. Zolang je creativiteit het toelaat, is alles optioneel. Met een winactie kun je je lezerspubliek (al dan niet tijdelijk) vergroten, en je bent op een creatieve manier bezig om je boek een nieuw thuis te geven. Win-win!
  4. Of organiseer een blogsale! Ook leuk, en handig als je van meerdere boeken tegelijk ‘af’ wilt, is het opzetten van een blogsale. Dit heb ik zelf meerdere malen gedaan en dat was steeds succesvol. Ik kies momenteel niet voor deze aanpak, omdat er nog best veel tijd gaat zitten in het opsturen van de boeken en ik daar nu geen tijd voor heb/wil vrijmaken. Sorry!
  5. Doneer je boeken aan de kringloopwinkel: De kringloopwinkel zit ongetwijfeld te springen om nieuwe voorraden, waaronder boeken. Bel of ga langs bij een kringloopwinkel bij jou in de buurt en informeer naar de mogelijkheden. Ook een optie is de boekhandel. Die bij mij in de stad doet ook aan inkoop van tweedehands boeken, de jouwe wellicht ook.
  6. Organiseer een boekenruil: Het enige nadeel hiervan kán zijn -afhangende van je eigen voorkeur- dat je hierbij ook boeken terug krijgt. Of in ieder geval: die kans is hierbij heel groot. Ikzelf heb weleens -per app- boeken gedeeld met mijn boekzusters van SOTTBC en vice versa, en bij de eerstvolgende keer dat we elkaar weer zagen, werd er flink uitgedeeld met boeken, over en weer. Zoiets valt natuurlijk met willekeurige mensen te organiseren: met je collega’s, een groep vriendinnen, buren, kennissen, familie: bedenk het en je hebt een mogelijkheid om boeken te ruilen.
  7. Ga op de markt staan: En daarmee bedoel ik de vrijmarkt op Koningsdag, of een vlooienmarkt in de buurt. Pak een stapel boeken in, bedenk een lage prijs en doe je best! Het is ongetwijfeld mogelijk een aantal boeken te verkopen, jij hebt een leuke middag en houdt er nog een klein zakcentje aan over ook. Koningsdag staat weer voor de deur, dus doe er je voordeel mee!

Hiernaast zijn er natuurlijk nog veel meer andere manieren te bedenken, dus schroom niet en deel hieronder jouw gouden tip! Ik pak nu mijn rugzak weer in met nieuwe boeken voor mijn collega’s.

Een gedachte over “7x boeken van de hand doen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s