Recensie

Recensie: Vermiste meisjes

Megan Miranda – Vermiste meisjes: uitgeverij De Fontein

Ik ben gek op thrillers. Toen ik door De Fontein werd benaderd om deze thriller op voorhand te lezen, was ik vrij snel enthousiast. Het verhaal beloofde namelijk veel goeds. Zou ik na het lezen net zo enthousiast blijven?

In Vermiste meisjes keert Nicolette, oftewel Nic, terug naar haar geboortedorp. Haar vader is dementerend en zijn huis is een chaos. Zij en haar broer willen de woning verkopen en moeten dus flink huishouden om dit te kunnen realiseren. Nic is na haar middelbareschooltijd slechts af en toe en voor korte periodes per keer teruggekeerd naar haar dorp. Er liggen teveel nare herinneringen waar ze niet mee geconfronteerd wil worden. Tien jaar geleden verdween namelijk de beste vriendin van Nic, Corinne. Nic, haar toenmalige vriendje Tyler, Corinnes vriendje (NAAM) en Nics broer Daniel zijn de laatste personen die Corinne levend hebben gezien. Dat was op de kermis. Hierna zijn Nics herinneringen wazig, maar duidelijk is dat er vreemde dingen zijn gebeurd, die laatste avond waarop Corinne levend is gezien.

Wanneer Nic deze keer terugkeert naar haar dorp wordt ze onverzien toch weer geconfronteerd met haar verleden. Annaleise, een meisje dat destijds een onopvallend tienermeisje was, was de enige persoon die getuige was van Nic, Tyler, Jackson en Daniel. Zij is degene die hen allen samen heeft gezien op de kermis, en hun alibi’s kon ondersteunen. Maar dan verdwijnt Annaleise. De geschiedenis herhaalt zich, en de vraag rijst wie er werkelijk onschuldig is. Niet is wat het lijkt, en Nic moet haar weg zien te vinden in haar eigen herinneringen en de aanwijzingen die de anderen haar kunnen maar mogelijk niet willen geven.

vermistemeisjes

Vermiste meisjes is een unieke thriller. Niet zozeer qua verhaal maar wel qua opzet. Dat heeft mij behoorlijk verrast, en hoewel ik er eventjes aan moest wennen, was het de opzet die me aan de pagina’s geboeid hield. Na een climax in het verhaal, dat tot dat punt op chronologische volgorde werd verteld, word je teruggegooid in de tijd. Niet naar tien jaar daarvoor, maar tot twee weken daarvoor. En elke dag kom je een stukje dichter bij de dag van de climax. Dit is ontzettend slim gedaan, want het zet je als lezer niet alleen op het verkeerde been maar werkt ook prikkelend: waarom is voor deze opzet gekozen? En wat gebeurt er na de climax in het verhaal? Op al deze vragen krijg je antwoord, en dan blijkt ook hoe geniaal deze opzet is. Want wat er na de climax gebeurt had niet uitgelegd kunnen worden zonder de aanloop waar Miranda voor koos. Chapeau.

Daarnaast is er de stijl. Tijdens het lezen voelde ik een constante dreiging. Dat er iets sinisters aan de hand is in het dorp, met de vrienden en kennissen van Nic en zelfs met Nic zelf. Nic is een boeiend personage, die opvalt door haar onvolmaaktheden. Dat maakt haar menselijk, en dus geloofwaardig. Een gevaarlijke combinatie in een thriller waar niets is wat het lijkt. De dreiging blijft mede hierdoor ongrijpbaar. Je kunt er je vingers niet op leggen, maar je voelt dat er iets goed mis is. Tel dat op bij de prangende vraag wat er tien jaar geleden nu werkelijk met Corinne gebeurde, en je hebt een spanningsboog van jewelste.

Vermiste meisjes is een heerlijk spannende who-dunnit, met levensechte, interessante personages, intriges, schijnwerkelijkheden en een erg fijne schrijfstijl. Megan Miranda schrijft beeldend maar somber, duister en boeiend. De menselijke psyche verkiest zij boven daadwerkelijke spanning of gruwelijke gebeurtenissen en dat is zo nodig nog enger want het is echter. Wat een thrillerdebuut!

Vermiste meisjes – Megan Miranda €15,99

Advertenties

Een gedachte over “Recensie: Vermiste meisjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s