Recensie

Recensie: Onze eindeloze dagen

Claire Fuller – Onze eindeloze dagen: uitgeverij A.W. Bruna

Het einde van de wereld is een enge gedachte, die bij veel mensen zeker speelt. Mijn stiefbroertje bijvoorbeeld, is hier veel mee bezig en heeft zich goed voorbereid op (…vul maar in). Ook televisieprogramma’s springen hierop in, en nu is er dan ook dit boek, dat me al langere tijd aantrok maar waar het -zoals zo vaak het geval- steeds niet van kwam.

Onze eindeloze dagen vertelt over zo’n survivalist, zo’n prepper. James is halverwege de jaren ’70 met een groepje vrienden fanatiek in het bedenken van rampscenario’s, het opstellen van voorraadlijsten en het plannen van een ontsnapping, in het ergste geval. Zijn vrouw Ute, een befaamd pianiste, moet weinig hebben van deze interesse. Zijn 8-jarige dochter Peggy is echter wel onder de indruk van de vrienden van haar vader, en luistert graag mee met hun verhalen. Wanneer een ruzie met een van deze vrienden uit de hand loopt, besluit James plots om te vertrekken. Hij neemt Peggy mee en verdwijnt voor de buitenwereld.

Samen gaan ze van Engeland naar het vasteland van Europa. James zoekt een berghut die zijn vriend eens omschreef, om daar met Peggy te gaan wonen. Ze trekken samen door de bossen van Duitsland, overwinnen enkele heikele obstakels en vinden dan, eindelijk, hun hut. Dit zal de komende negen jaar hun nieuwe thuis zijn. Peggy mist haar moeder, maar haar vader vertelt haar dat de wereld is vergaan, zoals hij altijd al vreesde, en dat zij de enige overlevenden zijn. Er is geen thuis meer om naar terug te keren. Maar negen jaar later is Peggy wel weer thuis. Wat is er deze negen jaar gebeurd? En waar is haar vader?

Onze eindeloze dagen

Onze eindeloze dagen schakelt tussen 1975 en 1985, en wordt verteld vanuit het perfectief van Peggy. Dit is een bijzondere opzet, want Peggy blijkt niet de meest betrouwbare verteller. Hier kom je gaandeweg, en door de intervallen uit 1985 achter. Maar eigenlijk wordt dit al verklapt via de quote op het omslag. Dat is jammer, want het neemt een stukje verrassing weg. Nu was ik steeds al op mijn hoede, tijdens het lezen. Ik woog wat Peggy vertelde, af. Zou het wel kloppen? Hoe betrouwbaar is haar realiteit? Dat ik die vraagtekens plaatste, nam een stukje leesvreugde weg. Ik genoot niet optimaal van het verhaal, want ik was wantrouwig. Dat kon ik, naarmate het verhaal vorderde, gelukkig wel enigszins loslaten. Het wantrouwen werd onderdeel van het leesproces, ik stelde me continu de vraag: als dit niet waar is, wat is dan wel de waarheid? En zo kwam het leesplezier vanzelf weer terug.

Dit boek is een puzzel naar de waarheid, en hoewel ik sterke vermoedens had over de afloop, die ook worden bevestigd op de laatste pagina’s, heb ik er toch best van genoten. Dat komt voornamelijk door de gedeeltes die over het leven in het bos gaan, al die negen jaren. De jonge Peggy moet een aantal vreselijke dingen overwinnen, doorstaan zelfs, en ze heeft weinig emotionele steun aan haar vader. Die blijkt verward, agressief en dominant te zijn. En dit vormt Peggy. De transformatie die zij doormaakt is goed beschreven, en het laat je als lezer sterk meeleven. Wat moet het verschrikkelijk zijn om op de meest basale manier mogelijk te overleven in de natuur, zonder connectie of back-up van anderen. Tel daarbij op dat Peggy een trauma heeft van het besef dat al haar geliefden overleden zijn en je hebt een meisje dat ernstig in de war is, net als haar vader.

Als ik kijk naar het verhaal an sich, is het meeslepend, interessant en best goed in elkaar gezet. Maar kijk ik naar de stijl, dan blijven er toch enkele dingen te wensen over. Zo vind ik de beschrijvingen van de natuur en de ontberingen erg goed gedaan, maar komt het aan op het emotionele vlak, dan schrijft Fuller soms te omslachtig, te lang. Hierdoor komen enkele boodschappen minder goed over, moest ik hier en daar nogmaals een alinea lezen om de bedoeling helder te krijgen. Desalniettemin kan ik concluderen dat Onze eindeloze dagen een noemenswaardige, interessante titel is. Het is alleen niet zo spraakmakend als ik had verwacht.

Onze eindeloze dagen – Claire Fuller €19,99

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s