Must reads

Must reads: april

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken.

1: Hanna Bervoets – Fuzzie: uitgeverij Atlas Contact
Dat ik fan ben van Hanna Bervoets, is geen geheim. Ik heb al haar boeken gelezen, noem haar in meerdere top 5/10-lijstjes en steek mijn bewondering voor haar verhalen en manier van schrijven nooit onder stoelen of banken. En nu is er een nieuw boek van haar hand, Fuzzie. Weer compleet anders dan de rest van haar oeuvre, en dat maakt haar zo’n geweldige schrijfster: ze vindt zichzelf steeds opnieuw uit. Het verhaal: “Op een ochtend in april ontvangt Maisie een pakketje. Een kartonnen doosje met daarin een klein, wit, pluizig bolletje. Maisie houdt het bolletje even tegen haar wang. ‘Hé jij, ben je daar eindelijk?’ zegt het dan. Ook op andere plekken in de stad lopen mensen met een bolletje rond. Een blauw bolletje voor Maisies ex Florence, gegijzeld door haar eigen liefdesverdriet. Een paars bolletje voor de gepensioneerde Diek, die zijn avonden vult met internetdates. Een roze bolletje voor de werkloze Stephan, die geen voldoening meer put uit zijn relatie, niet weet wat hij met het leven aan moet. Allemaal laten ze zich door het bolletje leiden, ze luisteren naar wat het zegt, doen wat het vraagt. Ze houden van het bolletje want het bolletje kent hen, ja, het bolletje begrijpt hen – misschien wel als enige. Of lijkt dat maar zo? En waar komt het bolletje eigenlijk vandaan?”

2: Liane Moriarty – Bijna echt gebeurd: uitgeverij A.W. Bruna
Hoewel Liane Moriarty een indrukwekkend aantal boeken heeft geschreven, heb ik nog maar eentje daarvan gelezen: Het geheim van mijn man. En dat beviel goed. Ik nam me na het lezen van dat boek voor om meer boeken van Moriarty te lezen, en hiermee kan ik dat voornemen doen slagen. Bijna echt gebeurd is de nieuwste roman van Moriarty en klinkt erg fijn. Het verhaal: “Sam en Clementine hebben een mooi, maar druk leven: twee jonge dochters, een verantwoordelijke baan voor Sam en de hectiek van een belangrijke auditie voor Clementine, die celliste is. Van jongs af aan is Clementine bevriend met Erika. Een enkele blik tussen hen kan een complete conversatie vervangen. Maar hun vriendschap is gecompliceerd. Als Clementine en Sam op bezoek gaan bij Erika en haar man Oliver, en hun buren iedereen onverwachts uitnodigen voor een barbecue, zegt Clementine dan ook snel ja. Het gezelschap van de levenslustige buren lijkt haar een welkome afleiding. Twee maanden later vragen Clementine en Sam zich steeds weer af: wat als we nooit naar die barbecue waren gegaan?”

3: Megan Miranda – Vermiste meisjes: uitgeverij De Fontein
Ik hou van thrillers. Van de speurtocht naar de dader, het blootleggen van de motieven en de aangename frustratie van het gevoel op de verkeerde voet gezet te worden door de auteur. Genieten. Toen ik via uitgeverij De Fontein dan ook het aanbod kreeg Vermiste meisjes te lezen voor de verschijningsdatum, greep ik deze kans met beide handen aan. De recensie verschijnt nog, maar bij deze alvast een tipje van de sluier: het is een heel sterk boek. Het verhaal: “Nicolette (Nic voor vrienden) is terug in Cooley Ridge om voor haar hulpbehoevende vader te zorgen. Tien jaar daarvoor is ze naar Philadelphia vertrokken, niet lang na de verdwijning van haar beste vriendin Corinne. Die verdwijning is nooit opgelost. Nu, slechts een paar dagen na haar aankomst, verdwijnt er opnieuw een meisje. Deze zaak rijt de wonden rondom de vermissing van Corinne open. Alle mensen die indertijd met de zaak te maken hadden, wonen nog steeds in Cooley Ridge. Nic’s broer en zijn vrouw verwachten een kind. Corinne’s toenmalige vriend werkt in de lokale kroeg. En Tyler, Nic’s ex-vriend, is aan het daten met Annaleise. Annaleise, die ieders alibi was voor de nacht waarin Corinne verdween. Maar nu is het juist zij die verdwenen is…Nic ontrafelt de geheimen die haar familie en vrienden verbergen en langzaam wordt duidelijk wat er tien jaar geleden daadwerkelijk gebeurd is.”

4: Nhung Dam – Duizend vaders:
Met een Vietnamese man, half-Vietnamees kindje en een sterke voorkeur voor Vietnamees eten kan het niet anders dan dat dit boek mij aanspreekt. En dan is het verhaal zelf ook nog eens aantrekkelijk. Ik heb nog niet veel gelezen van Vietnamese schrijvers gelezen (Viet Thanh Nguyen’s The Sympathizer staat nog steeds klaar om te lezen!) dus ook wat dat betreft wordt het een nieuwe ervaring -ondanks dat Nhung Dam natuurlijk ook Nederlandse is. Ik gok dat er veel herkenning van de cultuur in zit, fijn! Het verhaal: “In een afgelegen dorp aan de Groningse kust probeert een Vietnamese familie te overleven. Als bootvluchtelingen werden ze door een Nederlands vrachtschip uit het water gevist. Ze zijn nog niet eens gewend, of de vader is alweer op de vlucht. De Chinese maffia zit het achtergebleven gezin op de huid. De dochter, die in Nederland is geboren en als enige de taal machtig is, raakt bekneld tussen de wanhoop en gekte van haar familie en de opvattingen en gewoonten van de oorspronkelijke bewoners. Enig wapen om te overleven in een wereld vol hoeren, tandpastaverkopers, gokverslaafden en bulldogfokkers is haar rijke verbeelding.”

5: Joseph Knox – Sirenen: uitgeverij The House of Books
De laatste in dit rijtje is opnieuw een thriller, en ook dit boek heb ik als recensie-exemplaar van de uitgever ontvangen. Verwacht dit boek dus binnenkort als recensie op dit blog. Wat me zo aantrok in deze thriller? Allereerst het verhaal, maar ook de setting, de mogelijke dubbele lagen die het bevat en de interessante onderwerpen. Ik hoop dat ik gelijk krijg. Het verhaal: “Aidan Waits is een uit de gratie gevallen agent die wordt gedwongen deel te nemen aan een undercoveroperatie nadat hij drugs uit het depot heeft gestolen. Het is zijn taak om de Franchise te schaduwen, een gang die, geleid door hun charismatische leider Zain Carver, drugs verspreidt vanuit het bruisende uitgaanscentrum van Manchester. Maar als David Rossiter, een vooraanstaand parlementslid, de politie benadert omdat zijn dochter van huis is weggelopen om zich aan te sluiten bij de Franchise verandert alles..”

5 gedachten over “Must reads: april

  1. Ik heb Fuzzie al gelezen via de Club van Echte Lezers van de uitgeverij en het is echt opnieuw een tof boek! Voor mij was het niet zo geweldig als Alles wat er was – mijn absolute favoriete boek van Hanna Bervoets – maar ik heb er wel enorm van genoten. En vier sterren lijkt me ook een heel mooie beoordeling ;)

    1. Oh wat goed! Ik las de mail te laat, dus ik ben officieel heel jaloers op je haha :-)
      Vier sterren is zeker een mooie beoordeling, ik ben zooo nieuwsgierig naar de opzet van het verhaal! (Alles wat er was vond ik trouwens ook fantastisch, maar mijn favoriet is tot nu toe Ivanov)

      1. Ivanov heb ik nog niet gelezen, maar ik ben heel benieuwd of dat boek voor mij Alles wat er was kan overtreffen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s