Recensie

Mama leest: Papa is de allerbeste

J.M. Walsh & Judi Abbot – Papa is de allerbeste: uitgeverij Deltas

Vanaf vandaag zal elke 15e van de maand gereserveerd zijn voor de bespreking van een kinderboek. Dit kan uiteenlopen van prentenboeken tot echte verhalenboeken. Vandaag trap ik af met het boekje Papa is de allerbeste, uit eigen collectie.

Ik kocht dit boekje voor mijn vriend, als blijk van waardering. En ik had daarvoor geen geschikter boekje kunnen uitzoeken. In Papa is de allerbeste spat de liefde voor vaders van de pagina’s. Het (te?) dunne boek vertelt over een papa en baby draakje, die samen allerlei gezellige, leuke dingen doen. Zoals kusjes geven, kietelen, huppelen, dollen, fietsen, koken, eten, verhaaltjes lezen en spelletjes spelen. De verschillende activiteiten, die in chronologische volgorde van ochtend naar bedtijd worden gedeeld, zijn in rijmvorm geschreven. Of althans, bijna allemaal. En dat levert erg lieve versjes op.

Als ik ’s avonds in mijn bedje lig,
geeft papa me
een dikke zoen.
Dan weet ik
dat ik fijn zal dromen
over wat we morgen
samen doen.

 

papaisdeallerbeste

Maar nog leuker en liever dan de teksten zijn de illustraties, gemaakt door Giuditta Gviraghi. De geel-oranje papa draak en de groen met paarse baby draak zijn erg lief gecreerd, en zorgen voor ontroering tijdens het lezen. Het begint al op de eerste pagina’s, waar je papa draak luid snurkend in een hangmat ziet liggen, met de kleine draak gniffelend met zijn kleine handjes voor zijn mond achter de hangmat verscholen. Ook op andere pagina’s zijn het de kleine details die eruit springen: een verbeten gezichtsuitdrukking van papa, inclusief zijn tong uit de mond, tijdens het fietsen, een gedetailleerd schaduwspel als ze samen in hun tentje spelen of gewoon de uiterst geslaagde intens gelukkige gezichtjes van zowel papa als baby op elke bladzijde.

Dit is een boekje over de liefde, en zowel in de tekst als in de illustraties is te ontdekken dat het boekje ook met heel veel liefde is gemaakt. Ik lees dit verhaal nu geregeld voor aan Mason, en ik zie mijn vriend dit in de toekomst ook zeker doen. Voor het slapengaan, of gewoon, voor zomaar. Want de liefde tussen een vader en zijn kind is zo bijzonder. Wat dat betreft is Papa is de allerbeste hier een prachtig voorbeeld van, en ontzettend goed uitgewerkt. Dit boekje is liefde. Punt.

Papa is de allerbeste – J.M. Walsh & Judi Abbot

Een gedachte over “Mama leest: Papa is de allerbeste

  1. Wat een mooie recensie! Ik ga ook eens kijken of dit boekje bij ons op de stapel terecht komt :) en wat een leuke nieuwe maandelijkse categorie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s