Must reads

Must reads: maart

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken.

1: Sophie Kinsella – Mijn niet zo perfecte leven: uitgeverij The House of Books

nietzoperfectIk las meerdere jaren geen boek van Sophie Kinsella. Er waren constant andere boeken die mijn aandacht vroegen. Tot afgelopen jaar. Ik las Niet te filmen!, een uitstapje naar het young adult-genre en daarna ook Ik krijg je wel. Het voelde zo fijn om me weer onder te dompelen in de unieke humor en bizarre personages van Kinsella. Tijd om dit opnieuw te doen, met een gloednieuw verhaal over, hoe kan het ook anders, een inventief, licht chaotisch en komisch hoofdpersonage. Het verhaal: “Cat Brenner heeft er genoeg van om een ‘nobody’ te zijn. Daarom gaat ze werken bij een trendy reclamebureau in Londen. Haar baas Demeter is een helse verschrikking, maar daar kan Cat wel tegen. Tot ze totaal onverwacht wordt ontslagen. Met al haar dromen in duigen gaat ze noodgedwongen terug naar het platteland van Somerset, waar haar vader een luxe biocamping is begonnen. Die wordt een geweldig succes. En wie is een van de eerste bezoekers? Cat zweert wraak.”

2: Kees van Beijnum – Het mooie seizoen: uitgeverij De Bezige bij

mooiseizoenVan Kees van Beijnum las ik eigenlijk nog slechts één boek, ondanks zijn indrukwekkende oeuvre. Dat boek was De offers. En dat maakte indruk op me, heel veel indruk op me. De kracht, de stijl, het verhaal zelf: alles sprak me aan en ik heb me dan ook totaal overgegeven aan zijn roman. Ik hoop uiteraard dat dit nieuwe boek hetzelfde effect op me zal hebben, en zal uitnodigen tot het lezen van nóg meer boeken van zijn hand. Het verhaal: “Bea is gezinscoach van het Centrum, dat probleemgezinnen in de hoofdstad ondersteunt. Als onverwachts twee kinderen die onder Bea’s toezicht staan spoorloos verdwijnen, belandt Bea in een door de media gevoede nachtmerrie van verwijt en angst.Arno, Bea’s zoon, besluit na een vernederende ervaring met klasgenoten niet meer terug naar de middelbare school te gaan. Om zijn verzuim voor zijn moeder te verbergen, duikt hij dagelijks onder in de nabijgelegen villa van Christian, een onpeilbare, alleenstaande oud-leraar. Op een dag wordt het woord ‘pedo’op Christians brievenbus geverfd. Het is de aankondiging van een onafwendbare apotheose.”

3: Tommy Wieringa – De dood van Murat Idrissi: uitgeverij Hollands Diep

muratidrissiAh, Tommy Wieringa. Wat een fijne schrijver, en nu is er een nieuwe roman van zijn hand. Met Dit zijn de namen vestigde hij al zijn aandacht op het thema vluhctelingen, en met deze nieuwe roman windt hij er helemaal geen doekjes meer omheen: vluchtelingen staan centraal. Ik ben erg benieuwd naar de toon die hij in deze roman hanteert, en wat zijn boodschap hiermee zal zijn. Het verhaal: “De veerboot van Tanger naar Algeciras, een felle wind jaagt door de Straat van Gibraltar. In het ruim van het schip, verscholen in de kofferbak van een auto, sterft een jongeman. Met de dode verstekeling in hun auto rijden twee jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen even later Spanje binnen. Groot en leeg strekt het land zich voor ze uit. Aan weerszijden van het asfalt de woestijn. Wat begon als lichtzinnig avontuur, is hun noodlot geworden.”

4: Hanya Yanagihara – Een klein leven: uitgeverij Nieuw Amsterdam

kleinlevenHet huilboek. Of tenminste, als ik andere lezers moet geloven. Ik heb enige tijd afwachtend en afwijzend tegenover dit boek gestaan: waarom zou ik mezelf zo treurig maken met één boek? Maar toch. Het lonkt. Heel erg. Ik wil met eigen ogen lezen waarom dit boek zo’n hype is. Of het terecht is, ook. En natuurlijk of ik het droog zal houden of niet. Het verhaal: “Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de knappe aspirant-acteur Willem, de flamboyante kunstenaar JB, beginnend architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, maar de overige drie mannen weten wel beter dan vragen te stellen over zijn verleden. De ambitieuze studenten worden succesvol en rijk, maar desondanks wordt de duisternis in Jude steeds groter. Zijn vrienden proberen zijn pijn te verlichten en in hoogleraar Harold vindt Jude een vaderfiguur. Maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.”

5: Anuk Arudpragasam – Het verhaal van een kort huwelijk: uitgeverij De Bezige bij

korthuwelijkDit boek lijkt me zo ongelooflijk indrukwekkend! Ik heb het via de uitgeverij als digitaal recensie-exemplaar ontvangen, dus ik ga zeer binnenkort bekijken of mijn verwachtingen inderdaad kloppen. Het verhaal: “De jonge Dinesh zit vast in een kamp aan de kust van Sri Lanka, gevangen in de frontlinie van de jarenlange burgeroorlog tussen het leger en de rebellen van de Tamil Tijgers. Inmiddels is hij ongevoelig voor alle verschrikkingen om hem heen en zijn leven is teruggebracht tot een absoluut minimum: eten, slapen, overleven. Alles verandert als hij wordt benaderd door een oudere man met de vraag of hij wil trouwen met diens dochter
Ganga. De man hoopt dat de soldaten een getrouwde vrouw met rust zullen laten.
In de korte tijd die Dinesh en Ganga samen hebben, niet meer dan een paar uur, proberen ze hun nieuwe en onverwachte relatie te onderzoeken en te begrijpen, tot de oorlog weer in alle hevigheid om zich heen sluit.”

 

3 gedachten over “Must reads: maart

  1. Leuke boeken weer! Ik kijk altijd uit naar je lijstje van de maand. Het huilboek ligt hier ook al heel lang, het trekt en ik durf er nog niet aan te beginnen. Benieuwd wat jij ervan vindt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s