Boeken

5x: wat ik leerde van Ikigai

Hector Garcia & Francesc Miralles – Ikigai: uitgeverij Boekerij

Ik lees niet heel vaak non-fictie, maar deze prachtige titel kon ik niet aan me voorbij laten gaan. Ikigai is een handboek over het bereiken van een lang en gelukkig leven, volgens Japanse leer. Ik ben van huis uit geen zweverig type, of iemand die zich met meditatie bezighoudt. Toch was ik erg nieuwsgierig naar deze titel, om persoonlijke redenen.

En het bleek een zeer aangenaam, goed behapbaar boek te zijn. Met name de delen over de inwoners van het Japanse dorp Okinawa, die tot de oudste personen op aarde behoren, waren erg leuk om te lezen. Tips over hoe je gelukkig en lang (en dus ook gezond) kunt leven zijn altijd prettig, zeker als ze op een fijne, overzichtelijke manier worden gepresenteerd, zoals in Ikigai. De term ikigai behelst trouwens het gegeven dat je een drijfveer hebt, een passie, iets waarvoor je ’s ochtends wakker wordt. Als je die vindt, zo redeneren Miralles en Garcia, zul je langer en gelukkiger leven. Plus nog een aantal belangrijke randzaken, die elk uitgebreid aan bod komen.

Er zitten echter ook gedeeltes bij waar ik minder feeling mee had. De yoga- en tai chi-poses bijvoorbeeld zijn erg leuk om te zien, maar of ik dit nu zelf ook ga doen? Mwah nee. Dat trekt me dan toch minder. Wel vond ik het interessant om te lezen over verschillende filosofische visies, waarop je je leven kunt baseren. Al met al is Ikigai dus een handig, leuk, handzaam boek over het beste uit je leven halen, en wie wil dat nu niet? En: ik leerde ervan! Lees hieronder meer.

Ikigai

Wat heb ik geleerd van Ikigai? Wat kan ik in mijn dagelijks leven gaan toevoegen?

  1. Leef in het nu: het heeft geen nut me zorgen te maken over de toekomst, of het verleden. Het is beter om situaties te accepteren, als het buiten je macht ligt om het te veranderen, en te focussen op het ‘nu’. Bij punt 4 ga ik hier nog verder op in.
  2. Focus op de positieve dingen: Dit gegeven hanteer ik al langere tijd. Ik wil geen energie verspillen aan negatieve mensen of zaken, of me teveel zorgen maken om wat anderen van mij vinden en denken, bijvoorbeeld. In die zin ben ik egoïstischer geworden, ik kies sneller en vaker voor mezelf. Zelfacceptatie, en vertrouwen in mijn eigen kunnen en handelen liggen hieraan ten grondslag, en het heeft me -met name het afgelopen jaar- gevormd tot een 2.0 versie van mezelf. Een betere versie, durf ik te zeggen, want ik ben niet egoïstisch uit negatieve redenen maar om liever voor mezelf te zijn, en dus positiever in het leven te staan.
  3. Blijf actief, maar doe het ook rustig aan: Dit klinkt tegenstrijdig maar het houdt in dat ik lichamelijk actief blijf, door bijvoorbeeld veel naar buiten te gaan, te wandelen en te fietsen, maar het houdt ook in dat je niet teveel van jezelf moet vragen. Ken je eigen grenzen, dus. Ik moet mezelf niet voorbij streven, iets wat ik vroeger wel geregeld deed (met veel vermoeidheid en dus ook een slechter humeur en meer stress tot gevolg). Nu bewaak ik mijn grenzen beter -zowel fysiek als mentaal- en ik merk dat ik daardoor ontspannender ben, en leuker gezelschap. Dat we een baby hebben is daarbij een handig excuus om de deur uit te gaan en dingen te ondernemen!
  4. Herinneringen maken en koesteren: Dit sluit goed aan bij punt 1, namelijk me bewust zijn van het moment zelf. In plaats van me te richten op materiele dingen wil ik herinneringen maken, en hier ook bewust in zijn  op met moment zelf. Zeker nu met Mason: de tijd gaat zo snel! Ik wil meer stilstaan bij de vergankelijkheid van dingen en genieten van bijzondere én alledaagse momenten. Ze komen namelijk niet meer terug.
  5. Ook ik heb een ikigai! Gezien dit blog kunnen jullie vast al raden dat dit te maken heeft met zowel lezen als schrijven, maar er zit meer achter. Ik wil meer putten uit mijn creatieve kant. Want die heb ik, haha. Vroeger kon ik bijvoorbeeld urenlang tekenen. Stripboeken tekende ik (zie hier wat ik bedoel) maar ook losse figuurtjes, diertjes en andere dingen tekende ik graag. De laatste vijftien jaar heb ik hier (te) weinig mee gedaan, en ik zit er al langere tijd aan te denken dit weer op te pakken. Ik had er altijd zoveel plezier in! Ik mis het, merk ik. Ik mis hoe goed ik erin was. Het zal dus veel oefening kosten, en tijd, maar ik wil hier weer meer mee doen. Lekker vaag, ik weet het, daarom hou ik de resultaten voorlopig ook lekker voor me. Deze uitbreiding van mijn ikigai hou ik voor mezelf. Het lezen en schrijven blijf ik hier als vanouds delen.
Advertenties

7 gedachten over “5x: wat ik leerde van Ikigai

    1. Ja en nee. Aan de ene kant ligt de focus erg op het realiseren van een lang, gezond en gelukkig leven, inclusief allerhande hulpstukken daarbij. Aan de andere kant is er ook zeker aandacht voor wat ikigai is en hoe dit per persoon achterhaald kan worden. Er worden daarnaast ook mooie anekdotes in verwerkt, en voorbeelden gegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s