Boeken

Week van het Korte Verhaal

Het is vandaag natuurlijk Valentijnsdag, en als je een blogpost zoekt over liefde in combinatie met boeken, dan raad ik je mijn post van vorig jaar aan. Voor vandaag wil ik het houden bij een andere, bijzondere gebeurtenis: vandaag begint namelijk de Week van het Korte Verhaal. 

Ik had al eens eerder geblogd over mijn voorliefde voor korte verhalen, na ik een aantal bijzondere bundels las. Er staan er ook nog meerdere op mijn verlanglijstje, en die lijst lijkt almaar te groeien. De Week van het Korte Verhaal start vandaag, en eindigt op 21 februari. Boekhandels die zich hiervoor hebben aangesloten doen deze komende dagen hun best het korte verhaal onder de aandacht van hun bezoekers te brengen. Tijdens de Week van het Korte Verhaal wordt tevens de J.M.A. Biesheuvelprijs uitgereikt. Dit jaar is dat op 19 februari. De prijs is voor de beste Nederlandstalige verhalenbundel. Nominaties voor dit jaar zijn:

  1. A.H.J. Dautzenberg – De dag dat de gieren buigen (Atlas Contact)
  2. Maarten ’t Hart – De moeder van Ikabod (De Arbeiderspers)
  3. Bertram Koeleman – Engels voor leugens (Atlas Contact)
  4. A.N. Ryst – De blauwe maanvis  (Querido)
  5. Kira Wuck – Noodlanding (Podium)

J.M.A. Biesheuvelprijs

Ikzelf ben deze week van plan tenminste één verhalenbundel te lezen. Ik heb hiervoor 2 ‘kandidaten’ liggen: Hier wonen ook mensen van Rob van Essen en Mens vs. natuur van Diane Cook. Ik weet nog niet welke het wordt, dus misschien dat iemand mij kan tippen over één van beide titels? Oh ik vergeet bijna dat ik onlangs bij de bibliotheek ook de columnbundel van Annie M.G. Schmidt, Impressies van een simpele ziel, heb gehaald. Die telt ook mee, toch?

Ik heb er in ieder geval zin in! Lezen jullie veel korte verhalen? Waarom wel/niet?

5 gedachten over “Week van het Korte Verhaal

  1. Ik hou ontzettend van korte verhalen. De bundel van Rob van Essen die je noemt vond ik ontzettend goed, dus ik zou je aanraden om die te kiezen. Mens vs Natuur heb ik ook gelezen en dat was aardig maar niet zo geniaal als ‘Hier wonen ook mensen’.

  2. Ik lees veel te weinig korte verhalen, maar bij deze neem ik me voor om dat dus meer te gaan doen. Mens vs. natuur staat ook op mijn lijstje, ben benieuwd wat jij er van vindt.

  3. Ik merk dat ik sinds een aantal jaren steeds meer korte verhalenbundels lees. En dat bevalt me heel goed! Ik kan ‘Engels voor leugens’ van de genomineerde bundels zeker aanraden, mysterieus en bizar.

  4. Ik heb net de verhalenbundel ‘Hallelujah’ van Annelies Verbeke uit en vond die erg goed! Mens vs Natuur was een beetje te vreemd voor mijn smaak. Ik lees vaak voor het slapengaan en een een verhaaltje kan dan altijd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s