Boeken

Een Murakami voor iedereen

Ik krijg vaak de vraag: met welk boek kan ik het beste beginnen als ik iets van Haruki Murakami wil lezen? Tja, dat is een lastige vraag. Het hangt namelijk helemaal van je persoonlijke voorkeur af. Om alle toekomstige vragen te ondervangen, leek het me tijd voor een blogpost hierover, zodat ik het toe kan lichten.

Haruki Murakami onderscheidt zich namelijk met zijn surrealistische verhalen, maar dat past hij toe in verschillende genres boeken. Het zijn niet enkel romans, maar er zitten ook verhalenbundels tussen. En hier en daar schiet hij zelfs uit met een serieuzer, realistischer verhaal. Ik ben twee jaar bezig geweest met mijn blogproject Elke Maand een Murakami, waarbij ik elke maand een boek van hem las en recenseerde, en hiermee heb ik een goed beeld gekregen van zijn totale oeuvre.

Ik begon mijn kennismaking met Murakami via de boekenclub waar ik bij zit, The Sisterhood of the Traveling Book Club (SOTTBC). Het eerste boek dat we afspraken te lezen was het eerste deel van 1Q84, de trilogie die wordt beschouwd als Murakami’s magnus opus. Hoewel het enkel de bedoeling was het eerste boek te lezen, vond ik het eerste deel zo goed dat ik meteen doorlas. Ook deel twee en deel drie moesten eraan geloven. Dat was eigenlijk het begin van het ‘eind’: ik had eindelijk Murakami ontdekt. En dat smaakte naar meer. Zodoende ook dat ik mijn blogproject begon. Maar om nu te zeggen dat 1Q84 hét boek is om mee te beginnen, nee. Dat hangt -zoals met meer dingen- uiteraard af van je persoonlijke smaak. Ik vond het een fantastische kennismaking, en wellicht is het voor anderen ook een mooie kennismaking, maar je kunt ook anders beginnen. Hieronder benoem ik per genre de instapmogelijkheden:

1: Liefde
Murakami heeft enkele prachtige liefdesverhalen geschreven. De bekendste, en door velen ook gezien als één van zijn beste boeken, is Norwegian Wood. Iets minder realistisch is Ten zuiden van de grens. En natuurlijk Spoetnikliefde. Dit is een verhaal dat geheel symbolisch is. Het uitgangspunt is dat je een deel van jezelf kwijtraakt bij liefdesverdriet, bij een gebroken hart. Op typisch Murakamische wijze ontvouwt zich vervolgens een verhaal over een man die zijn beste vriendin niet meer kan vinden. Erg bijzonder verteld.

2: Korte verhalen
Haruki Murakami is niet alleen fervent romanschrijver, maar heeft ook tientallen korte verhalen op zijn naam staan. Deze zijn gebundeld in meerdere verhalenbundels, waaronder Blinde wilg, slapende vrouw, De olifant verdwijnt en Kangoeroecorrespondentie. Blinde wilg, slapende vrouw is zonder twijfel mijn favoriete bundel. Dit komt voornamelijk door de volgorde waarin ik de bundels las, want de bundels overlappen elkaar qua verhalen. Wees dus beducht op herhaling, maar laat je dit er niet van weerhouden de bundels daadwerkelijk te lezen. De verhalen an sich zijn namelijk zeer de moeite waard. Ikzelf ben destijds begonnen met Kangoeroecorrespondentie, en dit had geen gevolgen voor mijn leesbeleving van de overige bundels. Enkel bij Blinde wilg, slapende vrouw en De olifant verdwijnt zitten -naar mijn eerlijke mening- grotere aantallen dezelfde verhalen.

3: Surrealisme
Tja, hét kenmerk van Murakami is toch wel zijn surrealistische stijl en verhalen. Het overgrote deel van zijn oeuvre bestaat uit surrealistische verhalen, of verhalen die bol staan van de surrealistische details. Zijn bekendste zijn De opwindvogelkronieken en Kafka op het strand. Dit zijn ook mijn favorieten binnen dit genre. Ik werd door een vriendin gewaarschuwd voor De opwindvogelkronieken, omdat hier een lange passage in zit waarbij de hoofdpersoon enkel in een put zit, maar dit viel mij erg mee. Wat mij zo aantrok bij Kafka aan het strand was de souplesse waarmee Murakami de onwerkelijkheden in zijn verhaal verweef. Alsof de vreemde voorvallen en verschijningen die hij beschrijft, de normaalste zaak van de wereld zijn. Bovendien is het verhaal zelf onderhoudend en meeslepend, waardoor je aandacht eigenlijk nimmer verslapt. Ook De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren is wat mij betreft een echte aanrader. Ik genoot erg van dit recente verhaal van Murakami. (En 1Q84 vind ik ook zo enorm goed, maar daar heb ik het hieronder over.)

4: Series
Haruki Murakami heeft twee series geschreven. De eerste noemde ik hierboven al; 1Q84, bestaande uit drie losse boeken. Dit wordt beschouwd als Murakami’s magnus opus, de kroon op zijn werk. En dat is het ook zeker. Het is meeslepend, spannend, mysterieus en erg onderhoudend. De personages zijn even bizar als levensecht, en de weg die zij bewandelen in het wonderlijke landschap dat Murakami creëert.
En dan is er de Trilogie van de Rat, bestaande uit Luister naar de wind/ Flipperen in 1973 en De jacht op het verloren schaap. Ter aanvulling kan hierbij ook Dans, dans, dans worden gelezen. Ik vind eigenlijk dat de trilogie geen trilogie is maar een vierdelige reeks. Maar: officiéél hoort Dans, dans, dans er niet bij. Wil je echter het verhaal helemaal afgerond hebben, dan raad ik wel aan ook dit laatste boek erbij te lezen.

Mijn eigen favoriet: 
Tja, voor mij is er maar één boek dat er met kop en schouders bovenuit steekt en dat is en blijft Spoetnikliefde. Ik vind het hele concept, de uitwerking en de vertelstijl briljant. Dit boek is hét bewijs voor Murakami’s vertelkunst, in mijn ogen. Maar of het hét geschikte boek is om mee te beginnen? Dat weet ik niet. Het is wel erg symbolisch. En indien je hierop voorbereid bent, is dit prima, maar anders zou je weleens verloren kunnen gaan in de onderliggende symboliek. Wat dan wel hét geschikte boek is om mee te beginnen? Pff.. zo’n moeilijke vraag! Het hangt echt van je leesvoorkeur af. Zelf begon ik dus met 1Q84 dus dat kan ook, maar anderen beginnen weer met Norwegian Wood, wat ook prima is maar dat vind ik een minder goede afspiegeling van Murakami’s hele genre en algemene stijl. Zelf vind ik Kafka op het strand wel een goede begintitel. Het is gek, surrealistisch, onderhoudend en weerspiegelt Murakami’s werk op een uitstekende manier.

Voor de rest kan ik enkel zeggen: geniet van het ontdekken! 

Wil je verder wegwijs worden in de wereld van Haruki Murakami of ben je na aanleiding van de genoemde titels benieuwd naar mijn (uitgebreide) mening hierover? Neem dan een kijkje op mijn pagina Haruki Murakami voor een overzicht van alle recensies! 

 

3 gedachten over “Een Murakami voor iedereen

  1. Ik ben begonnen met Spoetnikliefde en dat is ook nog steeds mijn favoriet.

    Ik denk dat voor SF- en fantasyliefhebbers, Hard-boiled wonderland en Het einde van de wereld wellicht een goed boek is om kennis te maken met Murakami.

  2. Leuk om deze blog te ontdekken. De ontdekking van Murakami zal ik nooit vergeten. Het was nog aan het begin van de ‘Murakami-hype’, ik denk zo rond 2006/7. In de boekhandel viel mij een boek op vanwege de naar een nummer van de Beatles vernoemde titel, Norwegian Wood. Als Beatles-fan kreeg ik interesse in het boek maar ik kocht het niet direct, maar toen in dezelfde periode Tim Krabbé bij DWDD superenthousiast vertelde over Murakami besloot ik om eens aan Murakami te beginnen. Om de een of andere reden besloot op het laatste moment om niet Norwegian Wood maar Kafka op het strand te kopen, gewoon gevoelsmatig deed ik dat. Ik kan beamen dat dat een fantastische manier is om te beginnen aan je reis naar het de wonderlijke werelden van Murakami. Wat ben ik jaloers op degenen die deze auteur nog gaan ontdekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s