Recensie

Recensie: De verwarde cavia

Paulien Cornelisse – De verwarde cavia: via New Book Collective in eigen beheer uitgegeven

Dat ik fan ben van Paulien Cornelisse is geen groot geheim. Ik verslond haar eerdere boeken Taal is zeg maar echt mijn ding en En dan nog iets. Ik geniet van haar humor en scherpzinnigheid en toen ik over dit wonderlijke boek hoorde, wist ik gelijk dat ik deze wilde lezen. Nu kwam het er eindelijk van.

Het plot is simpel: een cavia beschrijft haar leven op kantoor. Maar er komt veel meer bij kijken. Cavia, oftewel Caaf, is één van de oudgedienden op kantoor. Samen met Ruud, Stella en Kim vormt zij de afdeling Communicatie van een bedrijf. Haar werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het typen van de nieuwsbrief, en het regelen van de koffie voor haar collega’s. Niet erg flitsend, maar Cavia is hier tevreden mee. Haar grote vriend op kantoor is de beveiliger Roy. Deze joviale homoseksueel is haar steun en toeverlaat, en hem vertrouwt ze haar dromen en wensen toe. Heel anders is haar relatie met haar directe kantoorcollega’s, die haar maar een vreemde vogel vinden. Het lukt haar maar niet om aansluiting te vinden, en als er ook nog reorganisaties gaan plaatsvinden, is ze haar plekje niet meer zeker.

Op het gebied van de liefde wil het lange tijd niet vlotten. Maar dan wordt ze via een collega op lunchafspraak gestuurd met een wel heel leuke man. Of beter gezegd: een cavia! Het klikt meteen tussen hen, en ze kunnen samen praten over natte vachten na een regenbui en andere, voor cavia’s belangrijke zaken. Maar haar nieuwe liefde, Enzo, heeft andere plannen, grote dromen. Dromen die totaal niet overeenkomen met Cavia’s eigen plannen en carrière. Hij wil een goulashtruck starten, en ermee naar festivals reizen. Enzo wil dat Cavia ontslag neemt, en met hem meegaat. Maar is ze hier wel klaar voor?

De verwarde cavia

Wat een leuk, aandoenlijk verhaal. Het is doorspekt met de typische Cornelisse-humor, en natuurlijk wordt ook taal (en dan met name het kantoorjargon) op de hak genomen. Het geheel is erg grappig, en het is knap hoe eigen Cornelisse zich de kantoorperikelen eigen maakt. Ik moet zeggen dat ik het geheel verwarrender, onnavolgbaarder, had verwacht, maar niets is minder waar. Ik heb meermaals gegrinnikt om de teloopse en soms overduidelijke humor. Als kantoormedewerker zijn sommige situaties erg herkenbaar.

De cavia is in mijn ogen symbolisch, als een soort grijze kantoor’muis’, het onderdeurtje, de kneus, degene op wie alle rotklusjes kunnen worden afgeschoven. Degene die iedereen te vriend wil houden, en daardoor flink over zich heen laat lopen. Dat Cornelisse kiest voor een cavia als figuur hiervoor, is veelzeggend voor de gebruikte humor in dit -te- korte verhaal. Zelf zegt Cornelisse echter dat dit een ingeving van haar was, zonder verdere bijbedoelingen. Tijdens het lezen vergeet je soms dat Cavia een echte cavia is, tot Cornelisse je daar met leuke insteekjes weer aan herinnert:

Sorry! Verkeerde cavia!” (blz. 76)
” Hup, sprak Cavia zichzelf in gedachten toe. De schouders eronder. Om meteen daarna te bedenken dat ze die niet had.” (blz. 136)

Tijdens een yogales op kantoor:

“Ze hadden veel in de ‘hond met het hoofd naar beneden’ gestaan, wat Cavia bijzonder goed bleek af te gaan. De lotushouding zat er echter niet in. ‘Waarschijnlijk staat jouw botstructuur dat niet toe’ (..)” (blz. 93)

Naast deze humor wordt uiteraard ook de taal op de hak genomen, net als communicatie zelf:  “Ja, ik ben er weer.” Hij voegde er iets te hard aan toe: “En hoe!” “Hoe dan?” vroeg Cavia”. Deze fijne instekers zorgen ervoor dat ik tijdens het lezen constant een grijns op mijn gezicht had. Wat heerlijk om eindelijk weer eens iets nieuws van Cornelisse te lezen. De hoofdstukken zelf zijn kort en overzichtelijk, en lezen als column. Daarnaast hebben ze titels die de inhoud van de column samenvatten, maar tegelijk leuk zijn: ‘zucht’, ‘sick building’, ‘hmm’ en ‘ doperwten’.

De verwarde cavia is geen hoogstaande literatuur maar wel een ontzettend leuk, vlot boek dat voelt als thuiskomen. Voor mij als Cornelisse-fan in ieder geval. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar nieuwe verhalen over Cavia. Komt er meer?

De verwarde cavia – Paulien Cornelisse €14,99

5 gedachten over “Recensie: De verwarde cavia

  1. Heb ook onwijs genoten van dit boek. Ik heb de (gratis) podcastversie van het boek, voorgelezen door Paulien Cornelisse, geluisterd. Ook echt een aanrader, want door de droge voorleesstijl van Cornelisse is het nog grappiger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s